Besök under graviditeten i Halland
Innehållet gäller HallandUnder din graviditet har du möjlighet att regelbundet besöka barnmorska/kvinnohälsovården för att se hur du och ditt väntade barn mår. Alla dina besök och undersökningar är avgiftsfria. Förbered dig gärna inför dina besök genom att ta del av informationen för respektive graviditetsvecka.
Graviditetsbesök
Vi erbjuder kontroller under graviditeten enligt det regionala basprogrammet, och anpassar detta efter dig och din situation. Vid behov får du träffa specialistläkare och psykolog. Vi rekommenderar att du läser informationen som finns under rubriken "Att läsa inför besöket", vecka för vecka.
Under graviditeten har du en patientansvarig barnmorska, men du kan också få träffa fler än en barnmorska under graviditeten. Om du önskar byta patientansvarig barnmorska så finns det möjlighet till det.
Din partner är välkommen att följa med på besöken, men vid minst ett tillfälle vill barnmorskan träffa dig enskilt. För att kvalitén på ditt besök hos barnmorskan ska bli så bra som möjligt rekommenderar vi att storasyskon till det kommande barnet inte är med på besöken.
På kvinnohälsovården arbetar både kvinnor och män och vi handleder kontinuerligt studenter hos oss. Trots att du har en bokad tid kan akuta situationer göra att du får sitta ner och vänta lite ibland.
Vaccinationer
Kikhosta
Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta. Det skyddar barnet mot kikhosta flera månader efter födseln. Det rekommenderas att du tar vaccinet mot kikhosta vid varje ny graviditet från och med graviditetsvecka 16, oavsett om du är vaccinerad tidigare i livet eller inte. Du bokar själv en tid för vaccination på din vårdcentral och vaccinationen är kostnadsfri. Läs mer om vaccination mot kikhosta.
Covid-19
Du som är gravid rekommenderas att vaccinera dig mot covid-19 en gång per år, inför höst- och vintersäsongen. Om du tillhör någon annan riskgrupp ska du prata med din läkare. Läs mer om vaccination mot covid-19 och hur du gör för att boka.
Om du som är gravid får svårare symtom av misstänkt covid-19 ska du kontakta din vårdcentral för råd och eventuell provtagning. Om provsvaret visar att du har covid-19 ska du kontakta din barnmorskemottagning, eftersom du i vissa fall då kan behöva förebyggande behandling för blodpropp.
Influensa
Du som är gravid rekommenderas att vaccinera dig mot influensa. Du kan vaccinera dig under vintermånaderna. Vaccinationen är kostnadsfri. Läs mer om vaccination mot influensa och hur du gör för att boka.
Om du som är gravid får symtom på influensa kan du behöva virushämmande läkemedel. Det gäller också om någon nära dig blir sjuk. Kontakta din vårdcentral för att prata om vad som behövs i ditt fall. Läs mer om influensa.
Vecka 6-8, första besöket
När du fått ett positivt graviditetstest är du välkommen att boka ett första besök hos kvinnohälsovården.
Detta besök handlar om dig. Vid besöket får du information om hälsosamma levnadsvanor och vad du som blivande mamma behöver veta om vikt, matvanor och fysisk aktivitet under graviditeten. Vi pratar om sådant som kan påverka din graviditet, som tobak, alkohol, droger och läkemedel. Vi pratar även om frågor som rör dina relationer. Det finns tid för dina frågor och funderingar om graviditeten.
Om det är mer än två och ett halvt år sedan du senast gjorde ett gynekologiskt cellprov erbjuds du att göra det vid detta besök.
Besöket tar ungefär 1 timme.
Om du inte redan har börjat ta kosttillskottet folsyra, rekommenderar vi dig att börja göra det nu.
På detta besök erbjuds du information om fosterdiagnostik. Innan besöket vill vi att du tittar på filmen som handlar om fosterdiagnostik som du hittar via länken nedan.
Att läsa inför besöket
på 1177.se
- Fosterdiagnostik
- Se film om fosterdiagnostik
- Graviditetsillamående
- Fysisk aktivitet under graviditeten
- Bra mat när du är gravid och kursen Sund start
- Nikotin och graviditet
- Alkohol och graviditet
- Läkemedel under graviditet och amning
- Vanliga graviditetsbesvär och sjukdomar
- Sex under graviditeten
- Resa när du är gravid
- Biobankslagen
- Gynekologiskt cellprov
på andra webbplatser
- Graviditetsregistret
Graviditetsregistret är ett nationellt kvalitetsregister. Genom att vara med i det bidrar du till att förbättra vården eftersom resultaten används i förbättringsarbete och forskning.
Graviditetsvecka 10-12
Provtagning hos undersköterska på Kvinnohälsovården
Till detta besök tar du med morgonurinprov. När du kommer tar vi blodprov, kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Digitalt besök hos barnmorska
Detta är ett digitalt besök med din barnmorska. Du ansluter till det digitala besöket via länken som finns i kallelsen till ditt bokade besök på 1177.se. Det digitala besöket tar ungefär 45-60 minuter.
För att besöket ska bli så bra som möjligt och för att du och barnmorskan ska höra varandra rekommenderar vi att du befinner dig i en lugn miljö under samtalet.
Vid besöket fortsätter samtalet som vi påbörjade vid första tillfället, om dig och din graviditet.
I vissa fall kan besöket ske på plats på Kvinnohälsovården, exempelvis om det är mer än två och ett halvt år sedan du senast gjorde ett gynekologiskt cellprov. Då erbjuds du att göra det vid det här besöket.
Föräldrautbildning
Nu får du tillgång till en digital föräldrautbildning i en app som heter HOPE. Appen är gratis och i den får ni möjlighet att förbereda er som blivande föräldrar.
I appen hittar du kvalitetssäkrad fakta och information genom film, praktiska övningar, träningsövningar, förlossningsförberedande profylax, med mera. Informationen riktar sig både till dig som är gravid och till dig som är partner eller stödperson.
Innehållet i appen är anpassat efter den fas i graviditeten som du befinner dig i. Det finns även innehåll som riktas särskilt till dig som till exempel har graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning eller andra sjukdomar och symtom. Du får en notis i din telefon när det finns ny information att ta del av.
Din barnmorska kommer att följa upp informationen i appen och koppla den till dina besök.
Du har tillgång till appen från och med nu och fram till sex månader efter ditt beräknade förlossningsdatum.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Logga in i appen HOPE på svenska
- Information om appen HOPE på engelska
- Information om appen HOPE på arabiska
- Kapitel 1 - Kropp och graviditet
på 1177.se
på andra webbplatser
Delta i studie
Mom2B
Mom2B är en forskningsstudie om förlossningsdepression och för tidig födsel. Genom att svara på frågor i en app i telefonen kan du hjälpa till att svara på om vi tidigt i graviditeten kan upptäcka kvinnor med hög risk att drabbas av komplikationer under graviditeten och efter förlossningen. Ansvarig för studien är Institutionen för Kvinnors och Barns hälsa, Akademiska Sjukhuset Uppsala. Läs mer och anmäl deltagande
Ultraljud
Alla gravida erbjuds två undersökningar med ultraljud, ett i graviditetsvecka 12-13 och ett i vecka 18-20.
Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. All fosterdiagnostik är frivillig. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra fosterdiagnostik eller inte.
Din barnmorska bokar tid för dig.
Ta inte med dig barn på ultraljudsundersökningarna. Ultraljudet är en avancerad medicinsk undersökning som kräver stor koncentration av läkaren/barnmorskan. Barn blir lätt otåliga och kan behöva underhållas eller distraheras vilket stör undersökningen och upplevelsen för alla i rummet. Ultraljudet är ett viktigt tillfälle för både den gravida och eventuell partner att utveckla en anknytningsprocess till fostret i magen. I de fall någon form av avvikelse upptäcks under ultraljudet och negativa besked behöver ges och hanteras av föräldrarna är det högst olämpligt att barn är närvarande.
Ultraljudsundersökningen tar ungefär 30 minuter. Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt mer än att det är bra om urinblåsan är fylld vid undersökningen.
Graviditetsvecka 12-13, fosterdiagnostik - tidigt ultraljud eller KUB
Tidigt ultraljud, TUL görs utanpå magen för att fastställa graviditetslängd, upptäcka graviditeter med fler än ett foster samt för att upptäcka avvikelser hos fostret. Det går inte att upptäcka kromosomavvikelser vid TUL.
Kombinerat ultraljud och blodprov, KUB, visar sannolikheten för kromosomavvikelserna trisomi 21 (Downs Syndrom) trisomi 13 och 18. KUB består av ett blodprov som tas runt vecka 10 och ett tidigt ultraljud, TUL, som genomförs mellan graviditetsvecka 12+4–13+6.
På ultraljudet mäts bredden av en vätskefylld spalt i fostrets nacke mäts (nackuppklarning, NUPP). Resultaten av dessa undersökningar vägs samman med den gravidas ålder för att räkna ut sannolikheten för att fostret har kromosomavvikelser. KUB ger inga helt säkra svar och kan behöva kompletteras med andra prov.
Mer på 1177.se
Graviditetsvecka 18-20, rutinultraljud RUL
Rutinultraljud, RUL görs för att:
- avgöra graviditetslängden och beräkna datum för förlossning
- se hur många foster som finns i livmodern
- undersöka fostret för att upptäcka allvarligare missbildningar
- bedöma moderkakans läge och fostervattenmängd.
Att läsa inför besöket
på 1177.se
Graviditetsvecka 24-25
På detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud, tar blodprov, kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Om du har någon riskfaktor för att utveckla graviditetsdiabetes får du göra en glukosbelastning.
Vi skickar nu in ditt intyg om graviditet (moderskapsintyg) till Försäkringskassan.
Vi påbörjar samtalet om dina tankar inför förlossning och amning som vi fortsätter med längre fram i din graviditet.
Kom ihåg att träna din bäckenbotten under graviditeten. Övningar hittar du i kapitel 1 i appen HOPE. I appen finns också information om amning. Nu har den gravidas bröst börjat förbereda sig för att producera mjölk till barnet. Under kommande veckor kommer information om vad som händer om barnet föds tidigare än beräknat, och känslor kring att bli förälder.
Besöket tar ungefär 30 minuter.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 1 - Kropp och graviditet
- Kapitel 2 - Amning
- Kapitel 3 - Att föda tidigare än förväntat
- Kapitel 4 - Att bli förälder
på 1177
- Rh-negativ blodgrupp och graviditet
- Enkätundersökning: Gravid eller nyss fött barn? Gör din röst hörd
Du som är gravid har möjlighet att svara på frågor om hur du upplever vården och din hälsa under graviditeten. Syftet med enkäten är att vården ska få underlag för att kunna utveckla och förbättra vården före, under och efter graviditeten. - Fosterrörelser
- Glukosbelastning
på andra webbplatser
Den här filmen handlar om mjölkproduktionen och är ett exempel på vad du kan se i appen HOPE
Graviditetsvecka 28-29
Under detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud och kontrollerar livmoderns tillväxt. Vi tar blodprov, kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Vi fortsätter samtala om dig och din graviditet och din förberedelse inför förlossningen.
Inför besöket är det bra om du förbereder dig genom att läsa om olika verktyg för att hantera förlossningen i appen.
Besöket tar ungefär 30 minuter.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 6 - Profylax
- Kapitel 7 - Graviditetens slutfas
- Kapitel 8 - Latensfasen
på 1177
på andra webbplatser
Graviditetsvecka 32
Detta besök bokas för dig som väntar ditt första barn. På detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud och kontrollerar livmoderns tillväxt. Vi tar blodprov, kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Vi fortsätter samtala om dig, din graviditet och din förberedelse inför förlossningen och den första tiden med barnet.
I appen finns nu ett kapitel om förlossningens olika faser och information om våra två förlossningsavdelningar i Halland, den i Varberg och den i Halmstad.
Besöket tar ungefär 30 minuter.
Att läsa på inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 9 - Aktiv förlossningsfas
Titta gärna på filmen Förlossningsresan - Kapitel 10 - Krystfasen
- Kapitel 11 - När förlossningen avviker från det normala
på 1177
Filmer förlossning och BB
Så tar du dig till förlossningen i Halmstad
Förlossning och BB i Halmstad
Så tar du dig till förlossningen i Varberg
Förlossning och BB i Varberg
Graviditetsvecka 34-35
På detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud, kontrollerar livmoderns tillväxt och känner hur barnet ligger i magen. Vi kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Vi meddelar din valda Barnavårdscentral, BVC, om ditt kommande barn.
Vi fortsätter samtala om dig, din graviditet och din förberedelse inför förlossningen och tiden efter den.
Besöket tar ungefär 30 minuter.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 12 - Första timmarna efter förlossningen
- Kapitel 13 - BB-tiden
- Kapitel 14 - Första veckan med barnet
på 1177
Länktips
Graviditetsvecka 37
På detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud, kontrollerar livmoderns tillväxt och känner hur barnet ligger i magen. Vi tar blodprov, kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Vi pratar om dina tankar inför förlossningen, amning och gör en gemensam sammanfattning av graviditeten.
Vi samtalar även om efterkontrollen som är 8-12 veckor efter förlossningen.
Det är bra att nu känna till att den förälder som inte föder barnet behöver göra en digital föräldraskapsbekräftelse någon av de första 14 dagarna efter att barnet är fött om ni inte är gifta. Bekräftelsen är viktig för att barnet juridiskt knyts även till föräldern som inte fött barnet. Bekräftelsen görs på Skatteverkets webbplats. Om ni är gifta med varandra (oavsett vilket kön ni har) behöver ni inte göra någon bekräftelse.
Inför detta besök är det bra att du tagit del av information i appen HOPE genom att repetera tidigare kapitel.
Besöket tar ungefär 60 minuter.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 15 - Kroppens återhämtning efter graviditet och förlossning
Nu är det dags att gå tillbaka i appen och upprepa tidigare kapitel.
- Kapitel 6 - Profylax
- Kapitel 8, 9 och 10 om förlossningens olika faser samt filmen Förlossningsresan
- Kapitel 13 och 14 om den första tiden med barnet
- Filmen Amningsresan
På 1177
På andra webbplatser
Graviditetsvecka 39
På detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud, kontrollerar livmoderns tillväxt och känner hur barnet ligger i magen. Vi kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Om du fött barn tidigare är detta ditt sista planerade besök hos kvinnohälsovården. Under detta besök bokar vi in en tid på förlossningsavdelningen för graviditetskontroll i vecka 41.
Besöket tar ungefär 30 minuter.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 16 - Graviditetskontroll vecka 41
Graviditetsvecka 40
Detta besök är bara för dig som föder barn för första gången.
På detta besök lyssnar vi på barnets hjärtljud, kontrollerar livmoderns tillväxt och känner hur barnet ligger i magen. Vi kontrollerar ditt blodtryck och din vikt.
Under detta besök bokar vi in en tid på förlossningsavdelningen för graviditetskontroll i vecka 41.
Besöket tar ungefär 30 minuter.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 16 - Graviditetskontroll vecka 41
Delta i studie
Option-studien
Du som ska föda barn på sjukhuset i Varberg och har ett barn som ligger med huvudet nedåt i livmodern kan delta i denna studie. Du behöver vara frisk sedan tidigare och haft en graviditet utan komplikationer.
I studien lottas patienterna till igångsättning i hemmet eller på sjukhuset. Studien vill ta reda på om det gör någon skillnad att värkarbetet startar hemma eller på sjukhus.
Denna studie bedrivs av svenskt nätverk för nationella kliniska studier inom obstetrik och gynekologi. Mer information om deltagande
Efterkontroll, 8-12 veckor efter förlossningen
Du gör en efterkontroll hos din barnmorska på kvinnohälsovården 8-12 veckor efter förlossningen. Då får du tillfälle att prata om hur det är att ha blivit förälder, hur förlossningen varit och vi kan även prata om andra frågor du har.
Vid besöket görs en gynekologisk undersökning för att kontrollera hur eventuella bristningar läker och hur knipförmågan är. Vid besöket pratar vi också om vilken preventivmedelsmetod som kan passa dig efter förlossningen.
Besöket tar ungefär 1 timme.
Att läsa inför besöket
i appen HOPE
- Kapitel 15 - Kroppens återhämtning efter graviditet och förlossning
på 1177
- Preventivmedel - skydd mot graviditet
- Enkätundersökning: Gravid eller nyss fött barn? Gör din röst hörd
Du som är gravid har möjlighet att svara på frågor om hur du upplever vården och din hälsa under graviditeten. Syftet med enkäten är att vården ska få underlag för att kunna utveckla och förbättra vården före, under och efter graviditeten.
på andra webbplatser