Färdtjänst i Örebro län
Du kan få färdtjänst om du har en funktionsnedsättning som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik.
Ansök via e-tjänst
Du som är folkbokförd i någon av Örebro läns 12 kommuner ansöker om färdtjänst hos Region Örebro län.
Via 1177.se e-tjänst kan du ansöka om:
Du behöver ha en e-legitimation för att kunna logga in i e-tjänsten. Om du saknar e-legitimation kan du be en anhörig eller vän som har e-legitimation att hjälpa dig med att logga in och ange dina uppgifter i ansökan.
Ansök via blankett
Du som hellre vill skriva ut en ansökningsblankett, fylla i och skicka in kan använda dig av följande blanketter:
- Blankett för ansökan om färdtjänst (pdf)
- Blankett för ansökan om särskilda villkor för dig som har färdtjänst (pdf)
- Blankett för ansökan om månadskort arbete/förtroendeuppdrag för dig som har färdtjänst (pdf)
- Blankett för ansökan månadskort studier för dig som har färdtjänst (pdf)
Vill du få ansökningsblankett skickad till dig kan du ringa till Färdtjänstenheten på telefonnummer 0771-92 00 00 (knappval 5) helgfria måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10-12. Hit kan du också vända dig om du har frågor om färdtjänst eller färdtjänsttillstånd.
Just nu är det långa väntetider, så det kan dröja längre tid än vanligt innan vi kontaktar dig.
Medicinskt utlåtande
Du kan behöva skicka in ett medicinskt utlåtande när du ansökt om färdtjänst. Då kommer du få information om detta efter att du skickat in ansökan. Om du som vårdnadshavare ansöker om färdtjänst första gången för ditt barn kan det vara bra att skicka in ett medicinskt utlåtande tillsammans med ansökan direkt.
Du behöver i så fall vända dig till din vårdgivare som kan skriva ut detta. Det behöver inte vara en läkare som fyller i det medicinska utlåtandet, annan vårdpersonal går också bra.
Appen Serviceresan
Du som har tillstånd till färdtjänst kan hantera dina resor direkt i din dator eller smartphone.
I appen kan du exempelvis:
- Boka, ändra och avboka dina färdtjänstresor själv dygnet runt.
- Utse ombud som hjälper dig med dina resor
- Se fordon på karta och när de beräknas komma fram till dig
Läs mer på lanstrafiken.se/serviceresan.
Betalning
För att göra din resa med Serviceresor smidigare har vi infört faktura som förvalt betalsätt. Det betyder att egenavgifterna för de färdtjänst-, riksfärdtjänst och sjukresor du genomför kommer att samlas på en faktura som skickas ut månaden efter resorna gjorts. Här hittar du blankett för autogiromedgivande (pdf) om du önskar det.
Du som fortsatt vill betala kontant eller med kort kan meddela detta till Beställningscentralen vid bokning av din resa.
1 februari 2025 höjdes avgifterna för färdtjänst och sjukresor. På Länstrafikens webbplats kan du få mer information om pris samt vilka regler som gäller för dig som är beviljad färdtjänst i region Örebro län.
Avgift för ej bokad resa
Den 10 februari 2025 införde Region Örebro län en ny avgift för uteblivna färdtjänst- och sjukresor som inte avbokas minst 60 minuter före avresetiden. Region Örebro län gör detta för att minska på antalet resor som inte genomförs och för att på så sätt använda fordonen på bästa sätt.
Om en resa inte avbokas 60 minuter före avresetiden och sedan inte genomförs, är avgiften 220 kronor. Denna avgift kommer att faktureras i efterhand.
Månadskort för färdtjänst
Du som har tillstånd till färdtjänst och regelbundet reser till och från något av följande kan ansöka om färdtjänstens månadskort:
- Arbete
- Studier
- Förtroendeuppdrag
Månadskort innebär att du reser för samma kostnad som i kollektivtrafiken. Du får faktura för dina resor en gång i månaden. När du ansöker om månadskort behöver du också skicka in ett intyg. Intyget ska innehålla uppgifter om när och i vilken omfattning du är på skolan, arbetet eller förtroendeuppdraget.
Ledsagare och medresenär
Den som har tillstånd till färdtjänst i Örebro län har rätt att medta en person utan kostnad, en så kallad ledsagare. Utöver detta kan vanligtvis också en medresenär medtas, vilken betalar samma egenavgift som den färdtjänstberättigade.
Resor till vården
Resor till vården med ett serviceresefordon är en sjukresa och inte en färdtjänstresa. Det är inget krav att ha färdtjänsttillstånd för att göra en sjukresa med serviceresefordon. Den som är beviljad färdtjänst får dock också ett tillstånd för sjukresa. Du som inte har ett färdtjänsttillstånd och behöver resa till hälso- och sjukvårdsbesök kan läsa mer om sjukresor här.
Ansökan om Riksfärdtjänst
Du som är folkbokförd i någon av Örebro läns 12 kommuner ansöker om riksfärdtjänst hos Region Örebro län. Din ansökan om riksfärdtjänst behöver inkomma minst 21 dagar före önskad avresedag. Inför jul och andra storhelger behöver ansökan inkomma än tidigare. Det bästa är om du skickar in din ansökan om riksfärdtjänst så snart du vet när du vill resa.
- Via 1177.se e-tjänst kan du logga in och ansöka om riksfärdtjänst.
Du som hellre vill skriva ut en blankett och skicka in kan använda dig av följande blankett:
Vilka regler som gäller dig som blivit beviljad riksfärdtjänst med serviceresefordon finns att läsa mer om på Länstrafikens webbplats.
Vill du få ansökningsblankett skickad till dig kan du ringa till Färdtjänstenheten. Dit kan du också vända dig om du har frågor om riksfärdtjänst eller riksfärdtjänsttillstånd.
Kontaktuppgifter Färdtjänstenheten
Färdtjänstenheten
Region Örebro län
Box 1613
701 16 Örebro
Telefon 0771-92 00 00 (knappval 5), helgfria måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10-12.
E-post: fardtjanstenheten@regionorebrolan.se
Om du mejlar ska du inte bifoga filer till ditt mejl, då Färdtjänstenheten inte öppnar dessa av säkerhetsskäl. Det går bra att skicka in dokument via post eller via 1177.se.