Social och ekonomisk information barn och unga Habiliteringen Gotland
Innehållet gäller GotlandDu som är vårdnadshavare till ett barn med en varaktig funktionsnedsättning kan få stöd och service anpassat utifrån det stöd- och hjälpbehov som finns. Här finns samlad social och ekonomisk information framtagen av Habiliteringen på Gotland.
Informationen på denna sida kan fås som broschyr från Habiliteringen Gotland. Du kan också ladda ner den som en pdf-fil:
Information till vuxna som har funktionshinder finns på sidan Social och ekonomisk information - vuxen.
Sociala och ekonomiska rättigheter
Tidsaxel över sociala och ekonomiska rättigheter.
Födelse |
|
7 år |
|
12 år |
|
13 år |
|
15 år |
|
16 år |
|
18 år |
|
19 år |
|
30 år |
|
Ekonomi
Omvårdnadsbidrag
Som förälder till ett barn/ungdom med funktionsnedsättning kan du ansöka om omvårdnadsbidrag för den omvårdnad och tillsyn som ditt barn behöver utöver vad som anses vanligt för barn i motsvarande ålder. Du som får omvårdnadsbidrag har rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 procent.
Omvårdnadsbidraget kan betalas ut från barnets födelse och som längst till den 30 juni det år barnet fyller 19 år. Omvårdnadsbidraget är skattepliktigt och pensionsgrundande. Läkarutlåtande ska bifogas.
Merkostnadsersättning för barn
Om du har merkostnader till följd av ditt barns funktionsnedsättning kan du få merkostnadsersättning.
Tillfällig föräldrapenning
Tillfällig föräldrapenning kan betalas ut under högst 120 dagar per barn och år. Den betalas ut till den förälder som behöver avstå från sitt arbete för att vårda barn på grund av något av följande skäl:
- Barnet är sjukt eller smittad.
- Ordinarie vårdare är sjuk eller smittad. Ordinarie vårdare är den person som brukar ha hand om barnet när du arbetar, till exempel en hemarbetande förälder, dagbarnvårdare eller släkting.
- Den andre föräldern måste följa med ett annat av familjens barn till läkare. Förutsättningen är att barnen är under 12 år, i vissa fall under 16 år.
- För att besöka barnavårdscentral eller annan mottagning, till exempel tandläkare, BUP eller habilitering.
- Tillfällig föräldrapenning kan också betalas ut när en förälder till ett barn som är sjukt eller som har en funktionsnedsättning besöker en institution, specialskola eller liknande. Den kan också betalas ut vid deltagande i en kurs som anordnas av sjukvårdshuvudman.
Tillfällig föräldrapenning för barn mellan 12-16 år kan betalas ut till den förälder som behöver avstå från sitt arbete för att vårda barn på grund av något av följande skäl:
- Om förälder behöver följa med till läkare.
- När ett annars friskt barn blir svårt sjuk och inte klarar sig själv.
- När ett barn med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning blir akut sjuk i en annan sjukdom eller att grundsjukdomen förvärras.
Behovet av vård eller tillsyn ska styrkas med läkarutlåtande. Det gäller även om båda föräldrarna behöver närvara vid samma läkarbesök.
Tillfällig föräldrapenning för barn mellan 16-21 år kan ges till föräldrar vars barn omfattas av LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) om föräldern behöver avstå från förvärvsarbete på grund av barnets sjukdom. Du kan få ersättning när ett barn med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning blir akut sjuk i en annan sjukdom eller att grundsjukdomen förvärras. En förutsättning för ersättning är att barnet inte har flyttat till ett eget boende.
Om barnet har fyllt 21 år och går i särskolans gymnasieutbildning eller annan särskild gymnasieskola för barn med rörelsehinder, kan tillfällig föräldrapenning betalas ut till och med vårterminens slut det år barnet fyller 23 år.
Om barnet är yngre än 240 dagar kan tillfällig föräldrapenning betalas ut i vissa fall för ett barn som är sjukt eller har en funktionsnedsättning. Det gäller bland annat när en förälder besöker en institution som till exempel habilitering eller specialskola, eller deltar i en kurs som ordnas av sjukvårdshuvudman.
Kontaktdagar
Har du ett barn som omfattas av LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan du få ersättning i form av kontaktdagar. Kontaktdagarna kan exempelvis användas vid föräldrautbildning som ordnas av en handikapporganisation, eller vid inskolning och besök i förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg. Det finns 10 kontaktdagar per barn och år att använda. Dagarna kan tas ut från barnets födelse fram tills barnet fyller 16 år.
Förlängt barnbidrag
För barn som har fyllt 16 år och går i grundskola, särskola eller specialskola betalas ett förlängt barnbidrag ut till vårdnadshavare. Förlängt barnbidrag betalas ut automatiskt från Försäkringskassan.
Bilstöd
Du som har ett barn med funktionsnedsättning kan i vissa fall ha rätt till bilstöd om du behöver bilen för att kunna förflytta dig tillsammans med barnet. Bilstödet kan gälla att köpa bil eller anpassa bil, eller ta körkort om du själv har en varaktig funktionsnedsättning. Bilstöd kan även avse bidrag till annat transportmedel som moped eller motorcykel. Bilstöd ges inte för redan köpt bil. Förnyat bilstöd beviljas bara om det har gått nio år sedan senast bidraget beviljades.
Fonder
Habiliteringen kan inte hjälpa till med att söka fonder. Du kan på egen hand söka mer information och hitta lämpliga fonder via länken nedan.
Kontakt
Kontakt ekonomi
Läs mer på försäkringskassans hemsida eller ring deras kundtjänst på telefon 0771-524 524.
Kontakt fonder
Läs mer på funktionshindersguiden.se eller ring 08-123 350 10.
Lokala fonder på Gotland:
Glädjeslanten
Hemsida: www.gladjeslanten.se
E-post: kontakt@gladjeslanten.se
Majblomman
Hemsida: www.majblomman.se
E-post: info@majblomman.se
Boende
Boende med särskild service för barn och ungdom
Barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar kan ha rätt att bo i en annan familj eller i en bostad med särskild service. Detta ska komplettera föräldrahemmet både för barn som kan bo hos föräldrarna en del av tiden och för barn som inte kan bo hemma alls.
Vill du veta mer och ansöka om bostad med särskild service för barn och ungdom kan du läsa mer om stöd och insaster på gotland.se eller vända dig till en LSS-handläggare på telefon 0498-20 49 69.
Bostadsanpassningsbidrag
Regionen ger bidrag till bostadsanpassning av permanentbostäder. Bidraget ska användas till åtgärder som underlättar det dagliga liv i hemmet: ta dig in och ut ur bostaden och förflytta dig, sova, sköta hygien, laga mat, äta.
Regionens bostadsenhet har ansökningsblanketter och tar emot dessa och övriga handlingar. Tillsammans med ansökan behöver du bifoga ett intyg som styrker behovet av bostadsanpassning. Intygen ska vara utfärdade av till exempel arbetsterapeut, läkare eller någon annan sakkunnig.
Läs mer om bostadsanpassning på gotland.se eller kontakta sofbostadsanpassning@gotland.se
Bostadsbidrag
Familjer som har barn som bor hemma kan få bidrag för bostadskostnaden och ett särskilt bidrag för barn. Barnfamiljer där barnen bara bor hemma ibland (umgängesbarn) kan bara få bidrag för bostadskostnaden.
Läs mer på försäkringskassans hemsida eller ring deras kundtjänst på telefon 0771-524 524.
Avlösning
Personlig assistans
Om du har en omfattande och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp med alla grundläggande behov som personlig omvårdnad, förflyttningar och kommunikation, kan du ha rätt till personlig assistans. Du ska ha inflytande över vem som anställs som assistent, när och hur assistansen ges och vad för slags assistans som ska ges.
Personlig assistans söks hos Försäkringskassan eller via LSS-handläggarna.
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Korttidsvistelse innebär att du som har en funktionsnedsättning får möjlighet till rekreation och miljöombyte samtidigt som det ger dina anhöriga möjligheter till avlösning. Det kan också fungera som en förberedelse för dig inför ett framtida eget boende. Korttidsvistelse ordnas i korttidshem, i en annan familj eller som lägervistelse.
En kontaktfamilj tar emot barnet med funktionsnedsättning i sitt hem ett par dygn i månaden beroende på behovet.
Korttidsboende erbjuds i hemlik miljö för barn, ungdomar och vuxna. Det är vanligt att vistelsen sker regelbundet några dygn per månad. Personal finns till hands dygnet runt för de som vistas där. Korttidsboendena finns i Visby.
Läger- eller kolonivistelse kan beviljas med ett antal dygn per månad eller under en bestämd tidsperiod.
Avlösarservice
Du som förälder till ett barn med funktionsnedsättning kan behöva hjälp med avlösning i omvårdnaden av barnet för att kunna göra egna aktiviteter. Det kan även vara en förutsättning för att du som förälder ska kunna ägna dig åt barnets syskon. Avlösarservice kan ges både som en regelbunden insats och för situationer som inte kan förutses.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
Skolungdomar över 12 år som omfattas av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan ansöka om tillsyn före och efter skoldagen samt under skolloven. På fritidshem eller hos dagbarnvårdare kan barnet i regel gå kvar fram till och med det läsår de slutar årskurs 6.
Kontaktperson
Kontaktpersonen är en medmänniska som du kan göra aktiviteter tillsammans med och som kan hjälpa dig med goda råd i olika situationer. Vad träffarna innehåller beror på vad du har för intressen och önskemål. Målet kan exempelvis vara att bryta social isolering.
Ledsagarservice
Ledsagarservice är personlig service som är anpassad efter dina individuella behov. Servicen ska underlätta för dig att delta i samhällslivet, träffa vänner eller ta del av fritids- och kulturutbudet. För dig som har personlig assistent eller bostad med särskild service ingår ledsagarservicen.
Jämförelsetjänst
Region Gotland erbjuder en digital jämförelsetjänst på hemsidan gällande:
- Boende
- Hemtjänst
- Daglig verksamhet
Jämför utförare på gotland.se eller ring Region Gotlands växel 0498-26 90 00.
Kontakt avlösning
Kontakta LSS-handläggarna på 0498-20 49 69 eller se
E-tjänst och ansökningsblankett på gotland.se
Läs mer på försäkringskassans hemsida eller ring deras kundtjänst på telefon 0771-524 524.
Skola och barnomsorg
Barnomsorg
I vissa fall kan förtur till barnomsorg ges. Barn som är i behov av särskilt stöd i förskola har rätt till 15 timmar per vecka eller 525 timmar om året utan avgift. Du kan begära upp till 25 timmar men får då betala en avgift för de timmar som överskrider 15 timmar.
Barn som är i behov av särskilt stöd kan ges fria resor till och från förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. Rektor gör prövningen utifrån behov, färdväg och resesätt.
På gotland.se finns kontaktuppgifter till förskolechefer i ditt barns
skoldistrikt
Särskilt stöd i skolan
Barn i förskolan, grundskola, gymnasieskola och specialskola ska få stödinsatser om barnet behöver stöd i skolarbetet. Beslut om stödåtgärder fattas vanligtvis av skolans rektor. Rektorn ansvarar för att undervisning och elevvård anpassas så att ditt barn får det stöd som behövs.
På gotland.se finns kontaktuppgifter till lärare eller rektor i ditt barns skoldistrikt.
Åtgärdsprogram
Åtgärdsprogram är ett slags pedagogiskt program som syftar till att förbättra elevens möjligheter till utveckling och lärande. Om någon anser att eleven behöver särskilda stödåtgärder ska rektorn se till att det upprättas ett åtgärdsprogram. Eleven och föräldrarna ska få vara med och arbeta fram programmet om de vill.
På gotland.se finns kontaktuppgifter till lärare eller rektor i ditt barns skoldistrikt.
Placering i särskola – anpassad skola
Har ditt barn en intellektuell funktionsnedsättning har barnet rätt till särskola – anpassad skola. Inför en placering på anpassad skola görs en utredning som består av en medicinsk-, psykologisk-, social- och pedagogisk bedömning. Detta görs så att det blir rätt placering för eleven utifrån elevens förutsättningar.
På gotland.se finns kontaktuppgifter rektor i ditt barns skoldirstrikt.
Övrigt
Föräldrastöd
Du som föräldrar är ditt barns viktigaste skyddsfaktor. Alla kan någon gång i livet hamna i en situation där man behöver råd och stöd av andra för att stärka sitt föräldraskap.
Om du vill veta mer om möjligt stöd kontakta individ- och familjeomsorgens reception eller familjestödsenheten på 0498-26 88 19
Anhörigstöd
Du som är anhörig till någon med behov av ditt stöd i vardagen har också rätt till eget stöd. Region Gotlands anhörigstöd erbjuder enskilda samtal, anhörigcaféer, informationstillfällen och anhöriggrupper.
Kontakta anhörigstödet på anhorigstod@gotland.se
Ågrenska
Ågrenska är ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta diagnoser. Det är en unik mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar, deras familjer och professionella.
En till två familjer per år har möjlighet att få ekonomiskt stöd via Region Gotland för att åka till Ågrenska. Teamet på habiliteringen bedömer ditt behov av att åka till Ågrenska. Verksamhetschefen för barn- och ungdomsmedicin fattar beslut om ekonomiskt stöd.
Kontakta Habiliteringen på 0498-26 82 31 eller läs mer på agrenska.se.
Min Stora Dag
Min Stora Dag är en rikstäckande organisation som gör skillnad för barn och unga med allvarliga sjukdomar och/eller diagnoser i Sverige. Organisationen ordnar aktiviteter i grupp, läger och har temadagar i egen regi. Du kan även söka om ett individuellt aktivitetspaket.
Kontakta Min stora dag på 08-660 50 96, info@minstoradag.org eller läs mer på minstoradag.org
Färdtjänst
Färdtjänst är en särskild form av kollektivtrafik. För att du ska kunna ansöka om färdtjänst behöver du vara folkbokförd på Gotland och ha mycket svårt på grund av din funktionsned-sättning att förflytta dig på egen hand eller med kollektivtrafik.
Läs mer om färdtjänst på gotland.se eller ring regionens växel på 0498-26 90 00.
Riksfärdtjänst
Riksfärdtjänst från en kommun till en annan kommun kan beviljas om ditt funktionshinder medför ökade resekostnader eller om du inte kan resa utan ledsagare.
Läs mer om riksfärdtjänst på gotland.se eller ring regionens växel på 0498-26 90 00.
Sjukresor
Du kan få ersättning för sjukresa till närmaste vårdgivare som kan ge dig den vård som krävs, eller till lasarettet. Om du reser med buss i kollektivtrafiken eller med privatbil kan du söka om reseersättning i efterhand. Om du måste resa med taxi subventioneras resan av regionen men du måste alltid själv betala egenavgift.
Läs mer om sjukresor på gotland.se, kontakta kollektivtrafik@gotland.se eller ring regionens växel 0498-26 90 00
Parkeringstillstånd
Parkeringstillstånd kan beviljas om du har ett varaktigt rörelsehinder. Parkeringstillståndet är personligt och får endast användas av dig själv. Läkarutlåtande krävs.
Läs mer om parkeringstillstand-och-dispenser på gotland.se, kontakta kollektivtrafik@gotland.se eller ring regionens växel 0498-26 90 00
Körkortstillstånd
För att ta körkort krävs det att du har ett körkortstillstånd. Vid funktionsnedsättning krävs ett särskilt läkarutlåtande för att visa vad funktionsnedsättningen innebär för din körförmåga. Kontakta din läkare för ett läkarutlåtande.
Läs mer på transportstyrelsen.se/korkort
Hjälpmedel
Region Gotland erbjuder hjälpmedel utifrån funktionsnedsättning och regelverket för hjälpmedel. Personliga hjälpmedel lånas kostnadsfritt via hjälpmedelscentralen. I vissa fall tillkommer en egenavgift som en engångskostnad. Skolan eller arbetsgivaren ansvarar för hjälpmedel på din skola eller i ditt arbete. Det gäller även i daglig verksamhet.
Kontakta Habiliteringen på Gotland
Vid behov av syn- och hörselhjälpmedel
Kontakta syncentralen respektive hörselvården.
Förbrukningsartiklar
Vid förskrivning av till exempel blöjor görs först en bedömning av blås- och tarmfunktion. Bedömningen görs av uroterapeut vid barnmottagningen. Barnet ska ha fyllt tre år. Remiss krävs från behandlande läkare eller distriktsvård.
Alternativ till mat
Om du behöver alternativ till mat på grund av problem med att svälja ska du kontakta Dietistmottagningen, Visby lasarett för information om sondnäring och kostnader vid sondnäring.
Webbsidor
ASD förälder
Här kan du som har en diagnos inom autismspektrum och är förälder få fakta och råd för ett bättre familjeliv.
Autismforum
En webbplats som informerar om diagnoser inom autismspektrum och om hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning.
Självhjälp på vägen
Det är inte din funktionsnedsättning som avgör om du är ”funktions-hindrad”. Det är brister i miljön som skapar funktionshinder. Här hittar du information, stöd och hjälp för att lättare ta dig förbi dessa brister.
Ung och Asperger
En webbplats för ungdomar 16-25 år med Aspergers syndrom. Här får du information om vad Asperger innebär och hur du kan få stöd.
Studera med funktionshinder
För dig som vill studera finns det möjlighet att studera bland annat på folkhögskola, universitet, högskola, Lärvux och kompetenscentrum (Komvux). För dig med funktionsnedsättning kan det finnas särskilt stöd att få. Kontakta skolan där du studerar/vill studera.
Fritidsaktiviteter
Fältfritidsledare
Ledarna arbetar med att ge alla ungdomar en bra fritid oavsett kön, etnicitet eller funktionsnedsättning. Kontakta respektive verksamhet vid behov av extra stöd.
- Roma ungdomsgård Amor
- Slite ungdomsgård
- Klintehamn ungdomsgård KUFF
- Puma ungdomsgård Visby
- Fårösund ungdomsgård
- Hemse ungdomsgård HUGG
- Fenix ungkulturhus
Läs mer om ungdomsgårdar på gotland.se
Mötesplatser för unga
Kontakta respektive verksamhet vid behov av extra stöd.
- Motorgården Follingbo
- Onlineverksamhet - Discord
- Regnbågscaféer
- Separatistiska transgruppsmöten
Läs mer om mötesplatser för unga på gotland.se
Intresseorganisationer
Attention Gotland
Neuropsykiatriska funktions-nedsättningar
Hemsida: www.gotland.attention.se
E-post: info@gotland.attention.se
Autism Gotland
Telefon: 08-420 030 50
Hemsida: www.autism.se/gotland
E-post: autismgotland@gmail.com
Föreningen för utvecklingsstörda barn, FUB, Gotland
Telefon: 070-628 92 05
Hemsida: www.fub.se/lokal/fub-gotland
E-post: kristina.bjorkander@gotland.fub.se
Svenska Downföreningen
Telefon: 08-730 48 25
Hemsida: www.svenskadownforeningen.se
E-post: info@svenskadownforeningen.se
Rörelsehindrade barn och ungdomar RBU
Telefon: 08-677 73 00
Hemsida: www.gotland.rbu.se
E-post: info@rbu.se
Lagutrymmen
Socialtjänstlagen (SoL)
Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att kommuninvånarna får det stöd och den hjälp som de behöver. I 5 kapitlet 7-8 §§ betonas särskilt omsorg om människor med funktionsnedsättning:
”Socialnämnden skall verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra. [...] Kommunen ska planera sina insatser för människor med fysiska och psykiska funktionshinder. I planeringen ska kommunen samverka med regionen samt andra samhällsorgan och organisationer.”
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Syftet är att främja den enskildes rätt till jämlikhet, stärka hens förmåga att leva ett självständigt liv och kunna delta i samhället på lika villkor som andra.
För att få insats enligt LSS måste du tillhöra någon av nedanstående personkretsar:
- Ha en utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Ha betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
III. Ha andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om dessa är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Individuell plan
Du som har rätt till en insats enligt LSS har också rätt till en individuell plan. I planen beskrivs hur du har det nu och om det är något du vill ändra på. Planen görs tillsammans med din LSS-hand-läggare och personer du väljer att bjuda in.
Insatserna enligt LSS är:
- Rådgivning och annat personligt stöd. Råd och stöd ger rätt till expertstöd hos habiliteringen.
- Personlig assistans. Denna insats är för personer med omfattande funktionsnedsättningar som behöver personlig och praktisk hjälp för att klara de grundläggande behoven som personlig hygien, toalettbesök, på- och avklädning, hjälp vid måltider och förflyttningar.
- Ledsagarservice. En ledsagare ska hjälpa personen med funktionsnedsättning att komma ut i samhället och ta del av kultur- och fritidsaktiviteter.
- Kontaktperson. En kontaktperson hjälper personen med funktionsnedsättning att bryta isolering och ersätter eller kompletterar kontakten med anhöriga och vänner
- Avlösarservice i hemmet. Syftet med denna insats är att ge möjlighet till föräldrar och anhöriga att få avlastning och uträtta sysslor utanför hemmet.
- Korttidsvistelse utanför det egna hemmet. Denna insats kan erbjudas i form av kontaktfamilj, korttidsboende eller lägervistelse.
- Korttidstillsyn. Ungdomar över 12 år kan få tillsyn före och efter skoldagen samt under lov.
- Bostad med särskild service för barn och ungdomar. Barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, som behöver ett komplement till föräldrahemmet, kan ha rätt att bo i en annan familj eller i en bostad med särskild service.
- Bostad med särskild service för vuxna. Boende för vuxna med funktionsnedsättning som behöver stöd och hjälp av personal.
- Daglig verksamhet. Daglig sysselsättning för de personer som tillhör LSS personkrets I och II som är i yrkesverksam ålder och som inte studerar eller står till arbetsmarknadens förfogande på annat sätt.