Familjecentral Avesta

Avesta lasarett, Lindsnäsvägen 6b

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–17.00
Tisdag08.00–17.00
Onsdag08.00–17.00
Torsdag08.00–17.00
Fredag08.00–17.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Avesta lasarett, Lindsnäsvägen 6b
Län, kommun:
Dalarnas län, Avesta
Postadress:
Vårdcentral Avesta, 774 82, Avesta
Webbplats:
http://www.regiondalarna.se

Familjecentral Avesta är en samlingsplats för blivande föräldrar och familjer med barn i åldrarna 0-6 år i Avesta. Verksamheten bedrivs i ett samarbete mellan Landstinget Dalarna och Avesta Kommun.


Familjecentralen innehåller öppen förskola, Dialogen/socialtjänsten, barnmorskor, barnavårdscentral och barn-/mödrahälsovårdspsykologer.

Driftsform: Region

Familjecentralen riktar sig till barn och föräldrar. Verksamheten är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande. Här finns mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning på förebyggande arbete. Verksamheten bedrivs i ett samarbete mellan Region Dalarna och Avesta Kommun.

  • Amning är en komplex process och att få en etablerad amning kan ta flera veckor. Vanliga problem som kan uppstå är till exempel smärta vid amning, såriga bröstvårtor eller att man upplever att man har för lite bröstmjölk. 

    Ett besök på amningsmottagningen sker antingen på plats, via telefon eller hembesök i mån av tid. 

    Besöket är till för dig som bor i Södra Dalarna. Det är kostnadsfritt och vi har möjlighet att boka tolk. 

    Telefonnummer: 0226-49 62 20, knappval 3

  • Vi erbjuder alla barn 0-6 år bedömning av barnets utveckling, amningsrådgivning till föräldrar, vaccinationer, hälsosamtal samt råd och stöd i ett aktivt föräldraskap. Barnhälsovård är gratis.

    Telefonnummer: 0226-49 62 20 (måndag-fredag 07:00-12:00)

    Det går också bra att nå oss via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

  • Vi erbjuder alla förstagångsföräldrar att delta i föräldragrupp under graviditeten. Grupperna består av cirka sex par där alla väntar barn ungefär samtidigt. En barnmorska leder gruppen som träffas fem till sex gånger under graviditeten, vi träffas på dagtid och håller på cirka två timmar per gång.

    Distriktssköterskan från Barnhälsovården (BVC) övertar Mödrahälsovårdens (MVC) föräldragrupp. Vid barnmorskans sista träff före förlossning kommer distriktssköterskan och presenterar sig för gruppen.

  • Vid föräldrarådgivningen arbetar en socialsekreterare och familjebehandlare med förebyggande socialt arbete. Föräldrarådgivarna har lång och bred erfarenhet av familjearbete. Till oss kan du/ni vända dig/er vid behov av råd och stöd kring ditt barn, dig själv eller i er relation.

  • Vi erbjuder dig kontroller vid graviditet, preventivmedelsrådgivning, gynekologiska hälsokontroller och råd vid klimakteriebesvär. Vi erbjuder även utbildning till er som är blivande föräldrar.

    Telefonrådgivning, tidbokning, ombokning:
    Telefon: 0226-49 62 42
    Telefontider: mån-fre kl. 08:00-16:00
    Återbud kan lämnas hela dygnet.

  • Vi erbjuder olika former av samtalsstöd och psykoterapeutisk behandling. På föräldrars uppdrag bedömer och utreder vi barn med olika svårigheter.

    Tillgång finns till barn- och mödrahälsovårdspsykolog. Ta kontakt via din barnmorska eller BVC-sköterska.

  • Här kan ni sjunga, gunga, leka, måla, klättra och fika till självkostnadspris. På öppna förskolan har ni möjlighet att träffa och knyta kontakter med andra barn och vuxna i Avesta.

Till toppen av sidan