Graviditet

Du som planerar att bli gravid - Halland

Innehållet gäller Halland

Denna text handlar om råd för att öka dina chanser att bli gravid och ge dig möjlighet att bestämma när du vill bli gravid. Dessa råd gäller både kvinnor och män.

När kan jag bli gravid?

Din ägglossning styr din menscykel. Det är viktigt att du lär dig om din menscykel för att öka dina chanser att bli gravid. Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Chansen att bli gravid är som störst fem dagar före din ägglossning, till och med dagen efter. Därför är det bra att ha samlag under denna period om du vill bli gravid.

Var beredd på att det kan ta lite tid att bli gravid, upp till ett år är normalt.

Skriv ner när du har mens

Planerar du att bli gravid kan det underlätta att skriva upp vilket datum du hade sista mensens första dag. Det underlättar när du ska räkna på hur länge du varit gravid.

Folsyra

Det är viktigt att äta folsyra inför en graviditet. Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra per dag för att minska risken för ryggmärgsbråck, som är en missbildning på fostret. Folsyra kan du köpa i tablettform på ett apotek.

Din ålder har betydelse

Du är som mest fertil mellan 20-25 års ålder. Därefter sjunker fertiliteten för varje år. Från 35 års ålder sjunker fertiliteten snabbare fram till klimakteriet och därefter försvinner förmågan att bli gravid.

Hög ålder innebär färre ägg och sämre kvalitet på både ägg och spermier, vilket kan försvåra befruktning och leda till negativa konsekvenser för fostrets utveckling. Hög ålder kan även innebära ökade risker för komplikationer under graviditet och förlossning.

Bra matvanor

Hur du lever och tar hand om dig påverkar din hälsa och ditt mående. Dina levnadsvanor påverkar chanserna till att bli gravid och få en hälsosam graviditet.

Ät en varierad och näringsrik kost, gärna med mycket frukt och grönt. Det gäller både dig som vill bli gravid och dig som partner. Kosten kan till exempel förbättra kvaliteten på spermierna. Det är också bra att äta på regelbundna tider.

Läs mer om hur du äter hälsosamt.

Det är väldigt bra att äta fisk. Det innehåller bra fetter och vitaminer. Ät dock bara fisk och skaldjur från stora hav enligt rekommendationerna för gravida.

Ett stort intag av koffein kan minska din fertilitet. Koffein finns i till exempel kaffe, te, läsk, energidrycker och choklad. Det finns också ett samband mellan ett stort koffeinintag hos kvinnan och tidigt missfall. Rekommendationen är därför max 200 mg koffein per dag, vilket motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe eller fyra koppar te.

Rör på dig varje dag

Det är bra för ditt och din eventuella partners mående med motion. Chansen för en hälsosam graviditet ökar och kvaliteten på spermierna blir bättre. Rör gärna på dig regelbundet, minst 30 minuter varje dag. 

Här kan du läsa om hur du på ett enkelt sätt kan träna och öka din fysiska aktivitet i vardagen

Jobba mot en hälsosam vikt

Både undervikt och övervikt kan göra det svårare för dig att bli gravid. Både undervikt och övervikt kan göra att ägglossningen uteblir vilket minskar dina chanser att bli gravid. Kvaliteten på spermier blir också sämre vid övervikt.

En aktiv ätstörning kan försvåra chanserna att bli gravid. Det är viktigt att ta hjälp för att bli frisk.

Både övervikt och undervikt kan påverka dig och ditt foster negativt under graviditeten.

Tobak, alkohol och droger

Det är svårare att sluta dricka, röka eller snusa på egen hand om en partner fortsätter. Om du planerar att få barn med någon, ta chansen att sluta tillsammans. Tobak, alkohol och droger påverkar dig och ditt foster negativt under graviditeten.

Tobak och nikotin

Rökning och nikotin gör det svårare att bli gravid och få barn. Det gäller även passiv rökning. Nikotinet skadar arvsanlagen i ägget och gör det svårare för ett befruktat ägg att fastna.

Nikotinet kan också göra det svårt att få stånd och leda till färre och skadade spermier.

Hjälp att sluta röka

Hjälp att sluta snusa

Alkohol

Undvik alkohol om du planerar en graviditet. Det gäller både kvinnor och män.

Om du är kvinna kan ett högt alkoholintag påverka ägglossningen, och för män spermavolymen och sädescellernas antal. Mäns alkoholkonsumtion innan befruktning kan även ge skador på fostret.

Alkoholkonsumtion i tidig graviditet kan påverka organutvecklingen. Ofta vet du inte att du är gravid förrän efter några veckor. Därför är det bra att sluta med alkohol redan när du planerar en graviditet. Det går att ändra dina alkoholvanor.

Hjälp att sluta dricka alkohol

Droger

Om du tar droger ska du sluta redan innan du försöker bli gravid. Droger är varken bra för chansen att bli gravid eller för din och barnets hälsa. För att orka vara förälder är det viktigt att först och främst klara livet och vardagen utan droger. 

Hjälp att sluta med droger

Könssjukdomar

Vissa sexuellt överförbara infektioner kan påverka din fertilitet. Du kan beställa självtest för klamydia och gonorré via 1177.se. En obehandlad klamydia kan göra så att äggledarna blir inflammerade och skadade. Även bitestiklar kan bli skadade av klamydia, vilket kan göra att du senare får problem med att bli gravid.

Läkemedel

En del läkemedel kan påverka fostret negativt och bör inte användas när du planerar att bli eller är gravid. Om du äter receptbelagda läkemedel rekommenderas du prata med din läkare om din medicinering när du planerar att bli gravid.

Kroniska sjukdomar

Vissa kroniska sjukdomar kan påverka din fertilitet. Det gäller till exempel diabetes, högt blodtryck, epilepsi, sköldkörtelsjukdomar, SLE eller endometrios. Det kan vara bra att ha en plan för att skapa så goda förutsättningar som möjligt inför en graviditet. Rådgör med din läkare om du vill veta mer om hur din sjukdom påverkar möjligheterna att bli gravid.

Samkönad relation

Är ni två kvinnor som lever i en relation kan ni söka utredning för insemination. Ni ska då ha bestämt vem av er som ska genomgå utredning och behandling för att senare kunna bli gravid, och detta beslut kan inte ändras under behandlingens gång. Vid insemination ska båda fyllt 25 år.

Ta kontakt med Gynekologimottagningen

Du som är ensamstående

Du som ensamstående kvinna kan söka utredning inför insemination om du inte varit i en relation sedan ett år. Du ska ha fyllt 25 år men inte 40 år för att få behandling och ditt BMI ska inte överstiga 30.

Ta kontakt med Gynekologimottagningen

Andra vägar att bli förälder

Familjebildning kan se ut på många olika sätt och kan vara i olika konstellationer. Du kan bli förälder genetiskt med dina egna arvsanlag i form av dina ägg eller spermier. Du kan även bli förälder juridiskt via adoption eller anhörigadoption.

Läs mer om adoption, anhörigadoption och att bli förälder hos RFSL.

När du blir gravid

När du blir gravid ska du kontakta Kvinnohälsovården dit du går för kontroller under hela graviditeten.

Om du inte blir gravid

Om ni har försökt bli gravida i ett år rekommenderas ni kontakta vården. Det brukar kallas för ofrivillig barnlöshet när man har försökt att få till en graviditet i mer än ett år. Det kan bero på olika saker att det inte blir någon befruktning. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp och behandling. Är kvinnan över 35 år och ni inte har gemensamma barn rekommenderas ni kontakta vården efter sex månader.

Ta kontakt med Gynekologimottagningen

Till toppen av sidan