Att välja vårdmottagning

Student i Västra Götaland?

Innehållet gäller Västra Götaland

Att börja studera kan vara mycket spännande: ny miljö, nya vänner, nya kunskaper, nya erfarenheter och framtidsdrömmar. Men för en del kan det kännas oroligt och ovisst. Det kanske är första gången du är på egen hand. Du kanske funderar på hur du ska klara av studier, få ekonomin att gå ihop, få en bostad och så vidare. Det är inte ovanligt att känna av press och stress. Mår du dåligt finns det flera ställen som erbjuder stöd och hjälp.

Studenter går utanför campus, högskolan i Borås
Du kanske har hamnat på Högskolan i Borås? Oavsett utbildningsställe finns alltid möjlighet att få hjälp av studenthälsan för att få prata om din egen studiesituation.

Studenthälsan i Västra Götaland

Studenthälsan är framför allt inriktad på att hjälpa till med sådant som handlar om din studiesituation. Den ska jobba förebyggande, alltså försöka förhindra att du som student mår dåligt eller blir sjuk i din studiemiljö. 

Studenthälsan, Göteborgs Universitet

Studenthälsan, Chalmers

Studenthälsan, högskolan i Borås 

Studenthälsan, högskolan Väst

Studenthälsan, högskolan i Skövde

Om studenthälsan på UMO.se

Sjukvårdsrådgivning via telefon

1177 är sjukvårdsrådgivningens telefonnummer. Det fungerar i hela i landet, årets alla dagar och dygnet runt. Du kan ringa om du behöver prata med en sjuksköterska:

  • om dina symtom,
  • om du behöver söka vård,
  • var du i så fall ska söka,
  • om hur bråttom det är.

Sjuksköterskan kan dessutom ge dig råd om vad du själv kan göra. Om det behövs kan sjuksköterskan ringa tillbaka till dig.

Vid akuta livshotande tillstånd gäller nödnumret 112 över hela landet.

Vårdcentral

På vårdcentralen kan du träffa läkare som är specialister i allmänmedicin, sjuksköterskor, distriktssjuksköterskor, kuratorer, psykologer och även andra yrkesgrupper.

Du kan välja vilken vårdcentral du vill tillhöra och du kan när som helst byta vårdcentral. Vårdcentralen kan inte neka ditt val.
Om du är nyinflyttad till Västra Götaland blir du automatiskt listad på den som ligger närmast din bostad.
Läs om att välja vårdcentral i Västra Götaland

Hitta din vårdcentral

Sök vård på rätt mottagning

Vårdcentralen ger hjälp även vid psykiska besvär

Kontakta en vårdcentral om du mår så dåligt att det påverkar din vardag, och du har haft det så i några veckor eller längre. På vårdcentralen kan du få hjälp med exempelvis stress, ångest, sömnbesvär, oro och panikattacker. Du kan även få hjälp vid besvär som du misstänker beror på en specifik diagnos. Vid behov kan du få remiss till annan specialistvård.
Läs mer om att söka vård vid psykiska besvär

Psykisk hälsa

Här kan du ta del av andras erfarenheter, vad man kan göra själv och var man hittar stöd och hjälp. Det finns också fakta om olika diagnoser och behandlingar.
Läs mer i tema psykisk hälsa

Stöd och hjälp när du är ung och mår psykiskt dåligt

Ungdomsmottagningar

Till en ungdomsmottagning kan du vända dig från att du är 12-13 år tills du fyller 25 år. Den övre åldern kan variera. Sjuksköterska/barnmorska och kurator finns på alla ungdomsmottagningar. På vissa ungdomsmottagningar finns även  psykolog. Du kan också få hjälp att träffa läkare.
Du kan välja vilken mottagning du vill, oavsett var du bor.

Mottagning för unga vuxna (MUX)

Mottagning för unga vuxna (MUX) erbjuder hjälp till dig som är 18 till och med 28 år och lider av psykisk ohälsa och som tidigare har varit i kontakt med till exempel vårdcentral eller ungdomsmottagning men behöver ytterligare behandling.
Läs mer om Mottagning för unga vuxna

KBT på nätet

För att ansöka om KBT på nätet kan du göra på flera sätt. Ett sätt är att kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. De kan antingen hänvisa dig direkt till KBT på nätet eller till en bedömning hos en psykolog eller psykoterapeut.
Läs mer om KBT på nätet

Hälsa och livsstil

Du kan ta små steg mot goda vanor och en mer hälsosam livsstil.
Läs mer i tema Liv & hälsa

Beroende och skadligt bruk

Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Sök hjälp om du eller någon närstående har ett drogberoende. Det finns bra stöd och hjälp.
Läs om olika former av beroenden och var du kan få hjälp

Mini-Maria

Till Mini-Maria kommer ungdomar upp till 21 års ålder som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger. En del behöver även hjälp med psykiska problem. På mottagningen kan du träffa socionom, sjuksköterska, läkare och psykolog.  Det går också att ställa frågor anonymt via webbplatsen eller via telefon.
Läs mer om Mini-Maria

Sex och relationer

Här hittar du information om sexualitet och relationer. Du kan även läsa om preventivmedel och om hur du skyddar dig mot könssjukdomar.
Läs mer om sexuell hälsa

Är du under 25 år och vill veta mer om hälsa, sex eller relationer så kan du gå in på UMO.se. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning

Ringa 1177 från utlandet

Ring +46 771-11 77 00 för sjukvårdsrådgivning när du är utomlands eller om du har en telefon som har ett utländskt nummer.

Till toppen av sidan