Vaccination mot TBE
TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar. Viruset kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Du bör vaccinera dig mot TBE om du ska vistas i områden där TBE-viruset finns.
I Sverige finns TBE framför allt i södra och mellersta Sverige. Utomlands finns viruset i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna, i Ryssland och på Åland.
När ska jag vaccinera mig?
Du bör vaccinera dig mot TBE om du bor eller vistas mycket i ett riskområde. Barn kan bli vaccinerade mot TBE från ett års ålder.
Vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen
Säsongen för fästingar varar från tidigast mars till senast november, men de flesta blir smittade av TBE under sommaren. För att få ett tillräckligt skydd bör du vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen.
Du får ett vaccinationskort första gången du vaccinerar dig. Där framgår det när det är dags för din nästa dos.
Risken att smittas av TBE i Västernorrland är låg. De senaste fem åren har tre fall av TBE konstaterats där de sjuka personerna blivit smittade inom länet.
Vaccination mot TBE rekommenderas till dig som ofta besöker eller har sommarboende i ett område med förhöjd förekomst av TBE. Även i Västernorrland kan den som vistas mycket i skog och mark och ofta blir fästingbiten överväga vaccination, särskilt i områden längst kusten och länets älvar.
I Västernorrland kan du vaccinera dig mot TBE på privata vaccinationsmottagningar och på vissa hälso- och vårdcentraler.
Så går vaccinationen till
Kontakta en vaccinationsmottagning om du vill vaccinera dig mot TBE. En del vårdcentraler erbjuder också vaccin mot TBE. Här kan du söka efter vaccinationsmottagningar och vårdcentraler.
Barn upp till drygt ett år får oftast sprutan med vaccin på lårets framsida.
Äldre barn och vuxna får sprutan på utsidan av överarmen.
Så många doser behöver du
Du som inte har vaccinerat dig mot TBE förut börjar med tre eller fyra doser under det första året. Hur många doser du ska börja med beror på följande:
- Om du är äldre eller yngre än femtio år.
- Om du har nedsatt immunförsvar på grund av någon sjukdom eller behandling.
Du som är yngre än femtio år
Du får vanligtvis tre doser under det första året. För att få ett bra skydd rekommenderas att du vaccineras enligt följande schema:
- Första dosen.
- Andra dosen, en till tre månader efter första dosen.
- Tredje dosen, fem till tolv månader efter andra dosen.
- Fjärde dosen, tre år efter den tredje dosen.
Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE.
Det här schemat gäller även för barn som har fyllt ett år.
Du som har fyllt 50 år
Du får vanligtvis fyra doser det första året. Så här brukar vaccinationsschemat ut:
- Första dosen.
- Andra dosen, en månad efter första dosen.
- Tredje dosen, två månader efter den andra dosen.
- Fjärde dosen, fem till tolv månader efter den tredje dosen.
- Femte dosen, tre år efter den fjärde dosen.
Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE.
Du som har nedsatt immunförsvar
Du som har en sjukdom som orsakar nedsatt immunförsvar kan behöva ta en extra dos. Du kan då behöva följa samma vaccinationsschema som personer som har fyllt femtio år, även om du är yngre.
Snabbschema
Ibland kan de tre första doserna ges med kortare tid mellan. Det kan till exempel vara om du inte annars hinner få ett bra skydd innan fästingsäsongen.
Du som inte har fått en extrados
Tidigare rekommenderades personer över femtio år att ta tre doser det första året. Nu rekommenderas fyra doser under det första året.
Du som är över femtio år och enbart fick tre doser vaccin under det första året kan behöva komplettera skyddet. Du kan prata med personalen på mottagningen där du vaccinerar dig för att få mer information och råd.
Om du har glömt att vaccinera dig
Hur du ska göra om du har glömt att ta en dos beror på din ålder.
Du som är yngre än femtio år
Du som har glömt att ta en dos behöver inte börja om från början med vaccinationen, även om det har gått längre tid än rekommenderat. Du får en dos och följer därefter vaccinationsschemat som vanligt.
Du som har fyllt femtio år
Det bör inte gå mer än fem till nio månader mellan dos två och tre, beroende på vaccin. Fråga om råd på mottagningen där du vaccinerar dig.
Graviditet och amning
Det har inte gjorts några tester av TBE-vaccin på personer som är gravida eller ammar. Däremot har vaccinet använts av många som är gravida eller ammar, och det finns ingenting som tyder på att vaccinet skulle skada barnet.
Så mår jag efteråt
Du kan bli lite röd och svullen på stället där du fick sprutan. Det kan kännas lite ömt, men det brukar gå över snabbt. Barn kan få feber, framför allt efter första dosen.
En del personer kan få fler biverkningar, som till exempel:
- huvudvärk
- trötthet och en känsla av att vara sjuk
- muskel- och ledvärk.
Besvären brukar gå över inom några dagar. Det är mycket ovanligt med allvarliga biverkningar.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.
Barn ska ha möjlighet att vara delaktiga
Barn ska få vara delaktiga i sin vård. Det finns ingen åldersgräns för detta. Barnets möjlighet att ha inflytande över vården beror på hens ålder och mognad.
Ditt samtycke är viktigt
När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig.
Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård som du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.