Frisk utan antibiotika
Innehållet gäller VästerbottenDe allra flesta infektioner läker utan antibiotika. Det gäller infektioner som orsakas av både virus och bakterier.
Antibiotika hjälper inte mot en virusinfektion som till exempel förkylning. Sådana infektioner klarar kroppens immunförsvar själv av att läka ut.
Antibiotika kan användas för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Vid svåra infektioner har antibiotika en avgörande betydelse för tillfrisknandet.
Men alla bakterieinfektioner behöver inte behandlas med antibiotika. I många fall kan kroppen själv läka ut en lindrig infektion som är orsakad av bakterier på samma tid som om den behandlas med antibiotika.
Bakterier blir motståndskraftiga
Ökad användning av antibiotika gör att bakterier blir motståndskraftiga, resistenta. Det innebär att läkemedlet inte längre har någon effekt och inte fungerar. Det är mycket allvarligt om någon har en svår infektion som antibiotika inte hjälper mot.
Dessutom slår antibiotika ut kroppens nyttiga bakterier och kan ge diarré. Utslag och andra biverkningar kan också förekomma.
Antibiotika bara när det verkligen behövs
För att bromsa utvecklingen av motståndskraftiga bakterier skriver läkare enbart ut antibiotika när den verkligen gör nytta. Det är i första hand vid akuta och allvarliga tillstånd med kraftiga symtom eller om ditt allmäntillstånd är mycket påverkat. Antibiotika behövs även vid infektioner hos människor med nedsatt immunförsvar.
Du kan hjälpa till att minska onödig användning av antibiotika och bidra till att bromsa de resistenta bakteriernas utveckling. Genom att äta bra mat, motionera regelbundet och tvätta händerna ofta kan du minska risken för infektioner som måste behandlas med antibiotika.