Operation vid otoskleros – nedsatt hörsel
Otoskleros är en öronsjukdom som påverkar hörseln. Det går att bli opererad för att höra bättre.
Ett vanligt symtom vid otoskleros är nedsatt hörsel. En del får också besvär med tinnitus.
Det är vanligt att först använda en hörapparat som hjälpmedel för nedsatt hörsel. Du kan behöva opereras om hörapparaten inte hjälper tillräckligt.
Vad är otoskleros?
I örat finns de så kallade hörselbenen. De behöver vara rörliga för att vi ska kunna höra. Sjukdomen otoskleros påverkar främst hörselbenet som kallas stigbygeln. Den växer fast och blir orörlig. Det påverkar hörseln.
Oftast går det inte att säga vad otoskleros beror på men det kan vara ärftligt. Sjukdomen brukar uppstå i åldern mellan 20 och 40 år.
Vid en graviditet kan hörseln bli ännu mer nedsatt. Du kan bli opererad för otoskleros efter att du har fött barnet.
Förberedelser
Berätta för läkaren om du tar några läkemedel.
En vecka innan operationen ska du inte använda antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID. Om du behöver tillfällig smärtlindring kan du använda läkemedel som innehåller paracetamol.
Fasta innan operationen
Du är sövd under tiden du opereras. Det är samma sak som att få narkos. Du behöver därför fasta. Det betyder att du inte får äta eller dricka innan operationen. Du får mer information från mottagningen.
Så går operationen till
Läkaren gör ett litet snitt i huden framför örat och ett snitt i hörselgången.
Under operationen tar läkaren bort delar av stigbygeln. Läkaren sätter fast en protes som ersätter delarna som har tagits bort. Protesen förbättrar överföringen av ljudvågor till innerörat. Protesen är oftast gjord av titan.
Efter operationen sätter läkaren in en tamponad i hörselgången och syr igen såret. En tamponad är som en liten tygremsa. Den brukar tas bort på mottagningen efter en vecka. Du får också ett förband som täcker örat.
Operationen brukar ta ungefär två timmar.
Om du har otoskleros i båda öronen
Du kan få sjukdomen på det ena örat eller på båda öronen. Om du har fått otoskleros på båda öronen, opereras du två gånger. Du opereras först på det örat där du har störst besvär.
Så mår du efteråt
Efter operationen är det vanligt att det gör ont i örat i några dagar men smärtan brukar försvinna inom en vecka. Om du behöver kan du använda receptfria läkemedel för tillfällig smärta.
Vissa upplever också yrsel under de första dagarna efter operationen.
De flesta kan åka hem samma dag som operationen. Men du ska inte köra bil. Det är bra om någon kan skjutsa hem dig. Du kan också ha rätt till sjukresa.
De flesta märker att hörseln börjar bli bättre sex till åtta veckor efter operationen. Första veckorna efter operationen kan du uppleva att vissa ljud låter lite annorlunda jämfört med vad du är van vid.
Hur länge behöver jag stanna hemma?
Det är vanligt att behöva vara sjukskriven mellan två och fyra veckor efter operationen. Hur länge du blir sjukskriven beror på vilken typ av arbete du har.
Skydda örat efter operationen
Örat är extra känsligt för infektioner i ungefär fyra veckor efter operationen. Undvik att göra följande under den tiden:
- träna eller lyfta tungt
- flyga
- bada
- vara i miljöer med höga ljud eller buller.
Använd hörselskydd för att skydda din hörsel om du måste vara på en plats där det finns höga ljud.
Skydda örat från vatten när du duschar.
Det är bra att komma igång med lättare fysisk aktivitet som att ta promenader.
Återbesök efter operationen
Du får komma tillbaka till mottagningen efter ungefär en vecka. Då tar läkaren bort förbandet och stygnen vid örat. Hen tar bort tamponaden i hörselgången.
Du får också ett recept på örondroppar. Örondropparna underlättar för läkningen efter operationen och minskar risken att få en infektion i örat. Läkaren berättar hur ofta och hur länge du ska ta örondropparna.
Nytt återbesök för att testa hörseln
Du kommer på besök till mottagningen igen när det har gått två till tre månader efter operationen. Läkaren undersöker ditt öra och testar din hörsel för att ta reda på hur din hörsel har återhämtat sig.
Efter ungefär ett år får du komma på ett nytt återbesök hos läkaren.
Komplikationer
En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation eller annan behandling.
Det är vanligt att uppleva smaker på ett förändrat sätt i några veckor efter operationen. Det kan hända om operationen påverkade en nerv.
Det finns alltid en risk för en infektion eller blödning efter en operation. Kontakta mottagningen om du får mer ont och feber, eller om det blöder.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.