Operationer av ögon, öron, näsa och hals

Operation av sned näsa

En sned näsa kan påverka andningen. Du kan opereras för att det ska bli lättare att andas, om det behövs.

Förberedelser

Näsan består av näsbenet och brosk, till exempel nässkiljeväggen som sitter mellan näsborrarna.

Två veckor innan operationen ska du inte använda antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID. Om du behöver tillfällig smärtlindring kan du använda läkemedel som innehåller paracetamol

Du kan behöva ändra dosen om du använder blodförtunnande läkemedel. Kontakta mottagningen när du får kallelsen.

Så går operationen till

En sned näsa behandlas med någon eller båda av följande operationer:

  • operation av ytternäsan
  • operation av nässkiljeväggen. 

Operation av ytternäsan

Innan operationen blir du fotograferad. Bilderna används för att jämföra näsans utseende före och efter operationen.

Medan du är sövd rättar läkaren till det sneda i näsbenet och brosket. Du opereras inuti näsan, men ibland behöver läkaren även göra små snitt i huden på näsan eller bredvid näsan.

Operationen tar mellan två och tre timmar.


Operation av nässkiljeväggen

Det är vanligt att vara sövd under operationen, men ibland görs operationen med lokalbedövning och lugnande läkemedel.

Under operationen lossar läkaren slemhinnan från nässkiljeväggen och rättar till det sneda i näsans ben och brosk. Ibland sätter läkaren in tunna silikonskivor som ska stabilisera skiljeväggen medan den läker.

Operationen tar mellan en och två timmar.

Så mår du efteråt

Du kan känna dig täppt och ha svårt att andas genom näsan när du vaknar efter operationen. Du kan känna att det svider i halsen efter bedövningen och du kan få huvudvärk.

Det kan blöda lite från näsan.

De flesta får åka hem samma dag som de har opererats, men ibland behöver man stanna kvar på sjukhuset över natten. Du får inte köra bil eller cykla samma dag som operationen. Ta reda på i förväg hur du kan ta dig hem. Kanske kan någon hämta dig. Du kan också ha rätt till sjukresa.

Förband i näsan

Efter operationen har du förband inne i näsan för att det ska sluta blöda. Du kan få hjälp att ta bort förbandet innan du lämnar sjukhuset, men det kan också behöva sitta kvar i flera dagar. Då får du själv ta bort förbandet hemma sedan. Du kan få antibiotika för att inte få en infektion.

Efter en operation av ytternäsan har du ett litet plastgips som har tejpats fast utanpå näsan. Gipset behöver sitta kvar i en till två veckor.

Under operationen kan du ha fått små plaströr i näsan för att det ska bli lättare att andas. Rören tas bort när du är på återbesök på sjukhuset efter cirka en vecka.

Det är vanligt att behöva ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol den första veckan efter operationen. Du kommer att vara öm på nästippen, men det brukar gå över efter fyra till sex veckor.

Du svullnar i och runt näsan

Du blir svullen runt näsan efter operationen. Svullnaden sprider sig mot båda ögonen och kan ändra färg.  Svullnaden brukar vara borta efter cirka tio dagar.

Du som har opererats i nässkiljeväggen kan vara täppt i näsan efter operationen. Det beror på att slemhinnan är svullen, men det brukar gå över efter en till två veckor.

Oftast blir det inga synliga ärr efter operationen eftersom den har skett inuti näsan.

Skölj med koksaltlösning

Ibland bildas det sårskorpor i näsan en till fyra veckor efter operationen. När förbandet i näsan är borta behöver du skölja näsan varje dag för att få bort sårskorporna. Skölj med ljummen koksaltlösning. Använd gärna nässköljspruta eller sköljkanna som du kan köpa på ett apotek.

Under de första veckorna efter operationen ska du inte snyta dig eller peta i näsan. Torka bara försiktigt med en näsduk under näsan om du behöver. Du bör också låta bli att bada i bassäng eller vara med i aktiviteter där du kan få smällar mot näsan, till exempel bollsporter.

Sjukskrivning och återbesök

Du som arbetar behöver vanligtvis vara sjukskriven i en till två veckor. Efter ungefär en vecka gör du ett återbesök på sjukhuset. Läkaren tar då bort silikonskivorna om du fick sådana under operationen.

En del behöver komma på ytterligare ett återbesök efter två veckor. Sedan dröjer det sex till tolv månader tills du gör ett nytt återbesök på sjukhuset.

De flesta märker att det har blivit lättare att andas genom näsan inom ett par månader.

Men slutresultatet för näsans nya utseende är inte säkert förrän efter ett år.

Komplikationer

En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation. Det kan till exempel vara en blödning eller en infektion. Det är ovanligt med komplikationer efter en operation i näsan.

Du kan känna att kall luft svider i näsan under de första veckorna efter operationen.  
 
Du kan även känna dig bedövad i överkäkens framtänder. Den känslan brukar försvinna efter några månader.

Kontakta mottagningen om du får ett eller flera av följande besvär:

  • feber
  • det gör mer ont
  • det blöder mycket
  • det trycker mer över näsroten.

Ovanliga komplikationer är att få nedsatt luktsinne, eller att besvären kommer tillbaka så att man behöver bli opererad igen.

Påverka och delta i din vård

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan