Operationer av ögon, öron, näsa och hals

Operation av pärlcysta i örat

En pärlcysta i örat kan bland annat göra att du får nedsatt hörsel och det kan rinna vätska från örat. En pärlcysta behöver opereras bort om den ger stora besvär.

Både vuxna och barn kan opereras för pärlcysta 

Förberedelser

En vecka innan operationen är det extra viktigt att du skyddar örat från vatten när du duschar och badar. Det minskar risken för att du ska få en infektion. 

Berätta för läkaren om du tar några läkemedel. 

Om du behöver använda smärtstillande läkemedel 

En vecka innan operationen kan du använda läkemedel som innehåller paracetamol om du behöver tillfällig smärtlindring. Undvik att använda antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID.  

Fasta innan operationen 

Du är sövd under tiden du opereras. Du behöver därför fasta. Det betyder att du inte får äta eller dricka under några timmar innan operationen. Du får mer information från mottagningen.    

Läs mer om att få narkos. 

När ett barn behöver opereras 

Både du och barnet kan ha funderingar och frågor inför besöket i vården. Det är bra om ni kan förbereda er hemma. Det finns olika tips beroende på barnets ålder. 

Här kan du läsa förberedelser om när barn ska opereras.

Så går operationen till

Läkaren gör ett snitt bakom örat in till mellanörat. Sedan tar läkaren bort pärlcystan och slemhinnan om den är infekterad. Läkaren utvidgar också hörselgången. Det görs för att förhindra infektioner i framtiden. 

Läkaren sätter in en tamponad i hörselgången och syr igen såret. En tamponad är en liten tygremsa. Du får också ett förband som täcker örat. 

Operationen brukar ta mellan fyra och sex timmar. 

Ibland behöver läkaren laga hörselbenen i örat om de har blivit skadade. Då tar operationen längre tid.  

Så mår du efteråt

Det är vanligt att ha ont i örat efter operationen. Smärtan i örat brukar försvinna gradvis inom två veckor. Du kan använda receptfria läkemedel för tillfällig smärta 

De flesta kan åka hem samma dag eller dagen efter operationen. Men undvik att köra bil. Det är bra om någon kan skjutsa hem dig. Du kan också ha rätt till sjukresa 

Skydda örat efter operationen 

Örat är extra känsligt för infektioner i ungefär fyra veckor efter operationen.  

Undvik att göra följande under den tiden: 

  • träna eller lyfta tungt 
  • flyga 
  • bada. 

Skydda örat från vatten när du duschar. Det behöver du göra tills läkaren bedömer att örat har läkt tillräckligt. 

Viktigt att både vila och att röra på sig 

Ta det lugnt hemma efter operationen. Men det är också bra att du rör på dig så fort du orkar efter operationen. Du kan till exempel ta promenader.    

Hur länge behöver jag stanna hemma?   

Det är vanligt att behöva vara sjukskriven mellan två och fyra veckor efter operationen. Hur länge du blir sjukskriven beror på vilken typ av arbete du har.       

Barn som har opererats behöver stanna hemma från skolan mellan två och fyra veckor. Barn behöver vänta med att delta på idrottslektionerna eller andra fysiska aktiviteter under fyra veckor efter operationen.  

Hur lång tid tar det för hörseln att bli bättre efter operationen?  

För de flesta blir hörseln bättre efter sex till åtta veckor. 

Det varierar hur mycket hörseln förbättras genom operationen. Det beror bland annat på hur skadade dina hörselben var innan operationen.

Återbesök efter operationen

Du kommer tillbaka till mottagningen ungefär en vecka efter operationen. Då tar läkaren bort förbandet och stygnen vid örat. Hen tar också bort tamponaden i hörselgången.  

Barn som är yngre än 12 år sövs oftast innan tamponaden tas bort.   

Du behöver använda örondroppar  

Du får ett recept på örondroppar. Örondropparna underlättar för läkningen efter operationen och minskar risken att få en infektion i örat. Läkaren berättar hur ofta och hur länge du behöver ta örondropparna. 

Regelbundna återbesök på mottagningen 

Du får komma på regelbundna återbesök. Läkaren undersöker ditt öra och testar din hörsel för att ta reda på hur din hörsel har återhämtat sig.   

Det varierar hur många återbesök som behövs. Det är vanligt att du kallas oftare i början och mer sällan ju längre tiden går.

Ibland behövs en till operation

De flesta som blir opererade får inte besvär med pärlcysta igen. Ett fåtal kan behöva opereras igen.   

En del kan behöva bli opererade igen efter ett till två år för att hörseln ska bli bättre.

Komplikationer

En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation eller annan behandling.    

Det är vanligt att uppleva smaker på ett förändrat sätt i några veckor efter operationen. Det kan hända om operationen påverkade en nerv.  

Det finns alltid en risk för en infektion eller blödning efter en operation. Kontakta mottagningen om du får mer ont och feber, eller om det blöder. 

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. 

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Oftast krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. 

Informationen ska gå att förstå 

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

mer på 1177.se

Så fungerar örat, hörseln och balanssinnet

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat. I innerörat finns hörselsnäckan som registrerar ljud. Här finns också balansorganet som registrerar kroppens läge och rörelse. Örats olika delar Informationen skickas sedan vidare till hörselcentrum och balanscentrum i hjärnan.

Före och efter operation

Här kan du läsa mer om bland annat narkos och tiden efter en operation.

Till toppen av sidan