Operationer av ögon, öron, näsa och hals

Operation av öronen

En operation av ytterörat görs för att ändra på örats utseende. Det är vanligast vid utstående öron.

Den här texten handlar om operation av öronen på barn. Du som är vuxen och har utstående öron kan behöva betala själv om du vill bli opererad.

När görs operationen?

Öronmussla och veckbildning i örat.
Örats utseende kan bero på hur veckbildningen ser ut och hur stor öronmusslan är.

Att ha utstående öron är oskadligt, oavsett vad det beror på. De flesta barn som har utstående öron bryr sig inte om det och lever som vanligt.

Kontakta en vårdcentral om barnet tycker att det är så jobbigt att ha utstående öron, att det påverkar tillvaron. Då får ni prata med en läkare som bedömer om det är lämpligt att barnet opereras. De flesta som opereras är omkring 10 år.

Utstående öron är något som man föds med. Hur mycket öronen står ut varierar från person till person. Det kan bero på att veckbildningen på öronen ser annorlunda ut eller att öronmusslan är stor. Öronmusslan är den del av örat som sitter utanpå kroppen.

Förberedelser

Barnet ska inte ta värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra 14 dagar före operationen. Berätta för läkaren om barnet tar några andra läkemedel regelbundet.

Operationen görs för det mesta med lokalbedövning, och med lugnande läkemedel om det behövs. Det är ovanligt att barn behöver sövas vid den här typen av operation. Läkaren bedömer vilken smärtlindring ditt barn behöver.

Du kan ge barnet bedövning på huden med kräm eller plåster innan operationen. Denna bedövning kan du köpa receptfritt på apotek.

Läs mer om när barn ska opereras.

Så går operationen till

Läkaren gör ett snitt på baksidan av barnets öron för att få fram brosket under huden. Därefter formar hen brosket så att öronen kommer närmare skallbenet. Det behövs oftast några stygn för att hålla brosket på plats.

Barnet får ett förband över öronen.

Operationen tar cirka en till två timmar.

Så mår barnet efteråt

Barnet kan ha ont och vara öm i öronen efter operationen, särskilt under första och andra dygnet. Öronen är ofta svullna och har blåmärken upp till någon månad efter operationen.  

Det går bra att använda receptfria smärtstillande läkemedel, som ni köper själva. Läkaren kan ge råd och skriva ut läkemedel på recept om det behövs.

Första veckan efter operationen

Den första veckan behöver barnet ta det lugnt. Det går bra att promenera och gå i skolan om barnet orkar.  

Efter cirka en vecka är det dags för återbesök, och då kan förbandet och eventuella stygn tas bort.

Första månaden efter operationen 

Den första månaden ska barnet undvika aktiviteter som riskerar att skada öronen. Det kan till exempel vara bollsporter och simning.  

Komplikationer och biverkningar

Det är ovanligt att få komplikationer efter operationen av öronen. En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation eller en annan behandling.

Det finns en liten risk att få små knutor i huden eller brosket i örat när det läker. Det kallas för keloidbildning. Kontakta mottagningen där ditt barn opererades om du märker det. Ofta är det oskadligt men läkaren kan behöva titta på öronen för att se hur det läker.

Kontakta också mottagningen om barnet får feber och samtidigt har mycket ont i örat. Det kan bero på en infektion.

Påverka och delta i din vård

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan