Operationer av ögon, öron, näsa och hals

Operation av hål i trumhinnan

Du kan få hål i trumhinnan efter en infektion i örat eller om du får ett slag mot örat. Ett hål i örats trumhinna läker oftast snabbt av sig själv. Men ibland behövs en operation.

Du kan få följande besvär om du har hål i trumhinnan:

  • Du hör sämre.
  • Det rinner vätska från örat.
  • Det kan göra ont om vatten kommer in i örat.

Både vuxna och barn kan behöva en operation för att laga hål i trumhinnan.

Så fungerar örat

Vad beror hål i trumhinnan på?

Hål i trumhinnan kan till exempel bero på följande: 

  • infektion i örat 
  • något har petats in i örat 
  • slag mot örat 
  • hög smäll nära örat 
  • behandling med rör i örat. 

Ibland behövs en operation för att laga hålen i trumhinnan. En operation förbättrar också hörseln och minskar risken för att få återkommande infektioner i örat. 

Förberedelser

Inför operationen är det viktigt att skydda örat från vatten när du duschar och badar. Det minskar risken för infektion. 

Om du behöver använda smärtstillande läkemedel 

En vecka innan operationen ska du inte använda antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID. Om du behöver tillfällig smärtlindring kan du använda läkemedel som innehåller paracetamol.  

Fasta innan operationen 

Du är sövd under tiden du undersöks eller opereras. Du behöver därför fasta före ingreppet. Det betyder att du inte får äta eller dricka. Läs mer om att bli sövd och vad du behöver tänka på när du ska bli det. 

När ett barn ska opereras 

Både du och barnet kan ha funderingar och frågor inför besöket i vården. Det är bra om ni kan förbereda er hemma. Det finns olika tips beroende på barnets ålder. 

Här kan du läsa förberedelser om när barn ska opereras. 

Så går operationen till

Mindre hål i trumhinnan lagas genom hörselgången. Då lagar läkaren hålet med en liten bit fett från till exempel öronsnibben. Operationen tar ungefär en halvtimme.

Större hål i trumhinnan lagas med muskelhinna från tinningen. Då görs operationen genom att läkaren gör ett snitt bakom örat. Operationen brukar ta ungefär två timmar.

Läkaren kan också behöva laga hörselbenen i örat om de har blivit skadade på grund av hålen i trumhinnan. Då tar operationen lite längre tid.

Efter operationen sätter läkaren in en tamponad i hörselgången och syr igen såret. En tamponad är en liten tygremsa. Du får också ett förband som täcker örat.

Så mår du efteråt

Det är vanligt att det gör ont i örat under första dagen efter operationen. Sedan brukar smärtan i örat försvinna gradvis. Läkaren skriver recept på smärtstillande läkemedel om det behövs.  

De flesta kan åka hem samma dag som operationen. Men du ska inte köra bil, utan du behöver få skjuts hem. Du kan ha rätt till sjukresa. Det är bra om du kan ha någon hos dig första natten efter operationen. 

Din hörsel blir bättre sex till åtta veckor efter operationen. Hur mycket som din hörsel förbättras beror bland annat på om trumhinnan läker som den ska. Det kan också bero på om dina hörselben hade blivit skadade av hålen i trumhinnan. 

Skydda örat efter operationen  

Örat är extra känsligt för infektioner i ungefär fyra veckor efter operationen. Undvik att göra följande under den tiden: 

  • träna och lyfta tungt 
  • flyga 
  • bada i havet, pool eller badkar.  

Du ska också skydda örat från vatten när du duschar. 

Hur länge ska jag stanna hemma?  

Det är vanligt att vara sjukskriven från jobbet i en till fyra veckor efter operationen. Hur länge du blir sjukskriven beror på vilken typ av arbete du har.   

Barn som har opererats behöver stanna hemma från skolan i en till två veckor. Barn ska inte delta på idrottslektionerna eller träning på fritiden under tre till fyra veckor efter operationen.  

Återbesök efter operationen 

Ungefär en vecka efter operationen kommer du tillbaka till mottagningen. Då tar läkaren bort förbandet och stygnen vid örat. Hen tar också bort tamponaden i hörselgången. Barn som är yngre än tolv år sövs oftast inför att tamponaden tas bort.  

Du får också ett recept på örondroppar. Läkaren berättar hur ofta och hur länge du ska ta örondropparna.  

Nytt återbesök för att testa hörseln 

Du kommer på besök till mottagningen igen när det har gått två till tre månader efter operationen. Läkaren undersöker ditt öra och testar din hörsel för att ta reda på hur din hörsel har återhämtat sig. 

Efter ungefär ett år får du komma på ett nytt återbesök hos läkaren.  

Komplikationer

En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation eller en annan behandling.    

För de flesta läker trumhinnan som förväntat. Men det finns en liten risk att få hål i trumhinnan igen efter operationen.  

Mycket ovanliga komplikationer är att få nedsatt hörsel, tinnitus och sämre balans 

Smaken kan bli annorlunda 

Smakupplevelsen på den främre delen av tungan kan förändras av operationen. Det beror på att nerver som är kopplade till tungan passerar genom mellanörat. Oftast försvinner den förändrade upplevelsen av smak efter några veckor eller månader. 

Om du behöver kontakta vården 

Kontakta mottagningen där du blev opererad om du upplever något av följande efter operationen: 

  • du får mycket ont i örat 

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. 

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. 

Informationen ska gå att förstå 

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel. 

mer på 1177.se

Så fungerar örat, hörseln och balanssinnet

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat. I innerörat finns hörselsnäckan som registrerar ljud. Här finns också balansorganet som registrerar kroppens läge och rörelse. Örats olika delar Informationen skickas sedan vidare till hörselcentrum och balanscentrum i hjärnan.

Så loggar du in på 1177.se

För att logga in på 1177.se behöver du ha en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Till toppen av sidan