Igångsättning av förlossningen
Igångsättning av förlossningen - svenska lättlästIbland måste en förlossning startas igång av vården. Det finns olika metoder för att starta igång en förlossning. Här får du veta hur det går till.
Du kan inte själv göra något för att starta förlossningen.
Du kan läsa en längre version av texten här.
Varför startas förlossningen igång?
Förlossningen kan startas igång av flera orsaker. Den vanligaste orsaken är att graviditeten har passerat 41 veckor. En annan orsak kan vara att du som är gravid har någon sjukdom, till exempel havandeskapsförgiftning.
Samtal med läkare
Innan förlossningen ska startas igång har du ett samtal med en läkare. Du får information om hur förlossningen går till och kan ställa frågor.
Så går det till när du kommer till sjukhuset
På förlossningsavdelningen får du först träffa en barnmorska.
Barnmorskan undersöker hur barnet i magen mår.
Barnmorskan eller läkaren undersöker dig och känner efter hur livmodertappen känns. Livmodertappen är den nedre delen av livmodern som går ner i slidan. Den måste bli mjuk och öppna sig innan förlossningen kan startas.
Sedan startas förlossningen igång.
Olika metoder för att starta igång förlossningen
Det finns flera metoder att starta igång en förlossning på.
Du kan till exempel få läkemedel. En annan metod kan vara att en barnmorska tar hål på fosterhinnorna. Då rinner fostervattnet ut.
De olika metoderna kan göra att värkarna kommer igång. Livmodertappen ska bli mjuk och öppna sig. Barnet kan då komma ner i bäckenet.
Hur lång tid tar det?
Det är olika hur lång tid det tar att starta igång en förlossning. Ibland kan det dröja två till tre dygn innan själva förlossningen startar. Under den tiden brukar de flesta behöva stanna på sjukhuset.
När förlossningen är igång brukar barnet födas inom ett dygn. Förlossningen följer samma faser som om den inte hade startats igång.
Förlossningen behöver inte bli mer komplicerad för att den har blivit igångsatt. Men den tar ofta längre tid.
Vanligare att det behövs sugklocka eller kejsarsnitt
Det är vanligare att förlossningen behöver avslutas med ett hjälpmedel som sätts på barnets huvud. Det kallas för en sugklocka. En läkare hjälper då till att försiktigt dra ut barnet.
Det är också vanligare att förlossningen behöver avslutas med kejsarnitt. Det beror oftast på att värkarna inte är tillräckligt kraftiga.
Om du behöver prata med någon
Det kan hända att du har funderingar och frågor både före och efter förlossningen.
Prata med en barnmorska för att få hjälp.
Du kan få en tolk
Du kan ha rätt till tolk om du inte pratar svenska.