Mottagningar som du kan kontakta utan remiss

Sexuell hälsa - provtagning och råd

Innehållet gäller Stockholms län

Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig om du har frågor om sex, sexualitet, könsidentitet, preventivmedel och graviditet.

Här beskriver vi var du kan få hjälp med provtagning och behandling av sjukdomar som sprids genom sex. På de flesta av mottagningarna kan du också få råd om sexuella problem och liknande frågor. 

Provtagning för dig som är över 23 år

Vårdcentralerna tar emot alla som vill testa sig för sjukdomar som sprids genom sex. 

Barnmorskemottagningar kan också ta prover för sjukdomar som sprids genom sex. Besöket kostar inget.

Mottagningar för sexuell hälsa

Det finns även speciella mottagningar för sexuell hälsa, dit du kan gå dit för provtagning och behandling av sjukdomar som sprids genom sex. Mottagningarna ger också rådgivning och stöd kring sexualitet och relationer. 

Här hittar du samtliga mottagningar för sexuell hälsa 

Bland mottagningarna på länken finns till exempel Stockholms mansmottagning som främst tar emot alla som identifierar sig som män och Venhälsan som tar emot män som har sex med män eller personer med hiv. 

Kostnadsfritt test för klamydia och gonorré

Du som är folkbokförd i Stockholms län kan beställa ett klamydia- och gonorrétest genom att logga in på 1177. Du får ett anonymt kuvert hemskickat med ett provtagningskit. Läs mer om hur du gör och vad testet ger svar på.

För dig som är ung

Du som är 12–22 år ska kontakta en ungdomsmottagning om du vill behandla eller få hjälp med att testa dig för sjukdomar som sprids genom sex.

Att besöka en ungdomsmottagning kostar ingenting och de som arbetar på mottagningarna har tystnadsplikt.  

Här finns ungdomsmottagningar i Stockholms län.

På ungdomsmottagningen kan du också få hjälp med preventivmedel eller bara prata om du har funderingar om kropp och hälsa. Läs mer om ungdomsmottagningen här.

Webbplatser om sex, hälsa och relationer

UMO är en webbplats för dig som är mellan 13 och 25 år. Där kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. 

Youmo.se är en webbplats för dig som är mellan 13 och 20 år. Där kan du se filmer eller bilder och läsa texter på arabiska, dari, engelska, somaliska, svenska och tigrinska.

För dig som lever i sexuell utsatthet

Mika hälsa är en mottagning för dig som har sex mot ersättning, skadar dig med sex eller på något sätt utnyttjats sexuellt. Alla kan kontakta dem oavsett kön, könsidentitet eller sexuell identitet. Du som har beroendeproblem kan också få hjälp. 

Hjälplinje på telefon

PrevenTell är en nationell hjälplinje på telefon för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd för att göra dig eller andra illa. Om du är orolig för din eller någon annans sexualitet kan du ringa till dem dygnet runt. Det kostar inget och du kan vara anonym. Du får prata med någon som har erfarenhet av dessa frågor. 

Preventivmedel

Om du är folkbokförd i Stockholms län betalar Region Stockholm för vissa preventivmedel, det kallas för subventionering. 

Subventionen gäller för:

  • P-piller som ingår i läkemedelsförmånen.
  • Hormonspiral, p-stav, p-spruta, p-ring och p-plåster.
  • Kondomer, som du kan hämta gratis hos ungdomsmottagningar. 
  • Akut p-piller som du kan hämta gratis på ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar fram till att du fyller 26 år.

För dig som är under 21 år subventionerar regionen hela beloppet, så det kostar ingenting.

Mellan 21 år och fram till att du fyller 26 år betalar du 30 kronor för 3 månader och 100 kronor för 12 månader (utom för akut-p-piller, som är gratis). 

Kommunen erbjuder familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning till er som har problem i en relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.

Fråga om råd

Vill du ha råd via telefon, ring telefonnummer 1177. Du kan ringa dygnet runt. Du kan också logga in och få svar på din fråga inom en timme. 

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Till toppen av sidan