Sms-livräddare i Skåne
Innehållet gäller SkåneDu som kan hjärt-lungräddning och är över 18 år kan anmäla dig som sms-livräddare i Skåne. Då får du larm via appen Sms-livräddare i din mobiltelefon om du är nära en person med ett misstänkt hjärtstopp. Genom appen skapas ett nätverk med frivilliga personer som har registrerat sig som sms-livräddare.
När en person får ett hjärtstopp är det viktigt att börja med hjärt-lungräddning, HLR, så snabbt som möjligt. Med hjälp av sms-livräddare kan tiden mellan hjärtstoppet och HLR bli kortare.
Hur fungerar det i Skåne?
När SOS Alarm får ett samtal om att en person har ett misstänkt hjärtstopp larmas två ambulanser och ibland även räddningstjänsten. Sedan larmas upp till 30 sms-livräddare som är i närheten av personen.
När du som sms-livräddare får ett larm i appen kan du välja mellan att svara ja eller nej till att hjälpa till. Om du svarar ja ska du antingen ta dig till platsen där personen med hjärtstoppet finns och påbörja HLR, eller först hämta en hjärtstartare. Du kan se i appen var närmsta hjärtstartare finns.
Du kan få larm mellan klockan 7 och 23. Du larmas bara till misstänkta hjärtstopp på personer som är över åtta år. Larmoperatören avgör när det passar att larma dig.
Hur gör jag för att bli frivillig sms-livräddare?
Du som kan hjärt-lungräddning och är över 18 år kan registrera dig som sms-livräddare. Det gör du i appen Sms-livräddare som du laddar ner i App Store eller Google Play.
Bli sms-livräddare genom att ladda ner appen och registrera dig.
Att tänka på när du får ett larm
Om ambulans- eller räddningspersonal redan har hunnit fram till personen med hjärtstoppet ska du inte göra något, utan kan lämna platsen.
Du som däremot hinner före behöver tänka på några saker:
- Parkera så att utryckningsfordon kan ta sig fram om du kommer med bil eller annat fordon.
- Presentera dig som sms-livräddare när du kommer till platsen. Du kan visa ditt frivillig-ID som finns i appen.
- Börja med att göra HLR direkt och använd en hjärtstartare så snart som möjligt. Följ hjärtstartarens instruktioner.
Om någon annan ska ta över
Det kan vara ansträngande att göra HLR. När du gör HLR kan du därför behöva byta med någon annan efter en stund. Det är lämpligast att byta efter en hel kompressionsserie, det vill säga efter 30 kompressioner. Du kan också ersättas under tiden som hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen.
Vad händer när ambulans- eller räddningspersonal tar över?
När ambulans- eller räddningspersonalen har tagit över ska du lämna platsen. Men ibland kan du behöva stanna kvar. Personalen kan då be dig att:
- beskriva vad som har hänt medan du har varit där
- berätta hur länge du har gjort HLR
- berätta hur många gånger hjärtstartaren har gett strömstötar
- stötta andra personer på platsen.
Lämna alltid tillbaka hjärtstartaren efteråt
Om inte ambulanspersonalen säger något annat, ska du som har hämtat hjärtstartaren lämna tillbaka den så snart som möjligt. Du ska dessutom informera den som äger hjärtstartaren om elektroderna har använts.
Kontakta sms-livraddare@skane.se om du inte hittar några kontaktuppgifter till ägaren.
Behöver du stöd eller har du frågor?
Den som har drabbats av ett hjärtstopp överlever inte alltid, trots att både du och ambulans- eller räddningspersonalen har hjälpt till. Genom att hjälpa till har du gjort vad du har kunnat för att personen ska överleva.
Om du behöver stöd efteråt eller har frågor om att vara sms-livräddare i Skåne kan du kontakta sms-livraddare@skane.se.