Ögon, öron, näsa och hals

Röst och tal

Här kan du läsa mer sjukdomar och besvär med röst och tal, till exempel heshet, stamning och afasi.

Innehåll - Röst och tal

Visa innehåll som:
  • Dysartri – svårt att prata

    Dysartri innebär att det är svårt att prata på grund av en skada i nerverna eller hjärnan. Det kan till exempel vara ansträngande att prata och andra kan ha svårt att förstå vad du säger. Men det finns mycket att göra och flera hjälpmedel att använda för att livet ska fungera så bra som möjligt.

  • Förlamning av stämbanden

    Stämbanden kan förlamas om en nerv skadas, till exempel i samband med en infektion. Det kan påverka rösten och göra att det blir svårare att svälja. Det finns behandling som lindrar besvären.

  • Stamning

    Stamning innebär att talet på något sätt stoppas upp trots att du vet vad du ska säga. Stamning går oftast över av sig själv. En logoped kan ge behandling om det behövs.

  • Heshet

    När du är hes låter din röst inte som vanligt. Du kan bli hes när du är förkyld men också om du överansträngt rösten. Ofta går besvären över av sig själv.

  • Afasi

    Afasi innebär att man har språkliga svårigheter efter en hjärnskada, oftast efter en stroke. Man kan till exempel ha svårt att prata och skriva.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Så fungerar hjärnan

Hjärnan ger oss vår personlighet och våra känslor. Hjärnan gör också att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Det är också hjärnan som styr kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Till toppen av sidan