Pärlcysta i örat
En pärlcysta i örat innehåller hudceller som har pressats ihop till formen av en pärla. Det kan leda till olika besvär, till exempel att hörseln blir nedsatt. Pärlcystor kan behöva opereras bort.
Ibland kallas pärlcysta för benröta eller kolesteatom.
Både vuxna och barn kan få pärlcystor i örat.
Symtom
Om du har en pärlcysta i örat kan du ha ett eller flera av följande symtom:
- Du får nedsatt hörsel.
- Det rinner vätska från örat.
- Det känns som om du har lock för örat.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du eller ett barn har symtom på en pärlcysta i örat. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Vad kan jag göra själv?
Du som har en pärlcysta behöver vara extra noga med att inte peta i örat.
Du behöver också skydda örat när du duschar och badar. Du kan använda fetvadd eller speciella öronproppar som finns att köpa på apotek. Det minskar risken för att få en infektion i örat.
Undersökningar och utredningar
En läkare undersöker ditt öra på vårdcentralen. Då använder läkaren ett instrument som kallas för otoskop. Otoskopet är som en ficklampa. Det lyser upp och förstorar trumhinnan så att läkaren kan se bättre.
Läkaren tittar på trumhinnan genom instrumentet och kan se om det finns en pärlcysta.
Behandling
Du som har en pärlcysta i örat får regelbundet träffa en läkare som rengör örat. Läkaren undersöker också om pärlcystan har blivit större.
Du som har en infektion i örat får behandling med antibiotika. Du kan få antibiotika i form av örondroppar eller tabletter.
Oftast behövs en operation
En pärlcysta i örat behöver oftast opereras bort. Operationen minskar risken att besvären blir långvariga. En operation kan förbättra hörseln om den har blivit nedsatt på grund av pärlcystan.
De flesta som blir opererade får inte besvär med pärlcysta igen.
Läs mer om operation av pärlcysta i örat.
Vad är en pärlcysta?
En pärlcysta består av hudceller som har hamnat på insidan av trumhinnan. När hudceller fastnar där kan de långsamt börja förstöra trumhinnan, hörselbenen och andra delar av mellanörat.
Här kan du läsa mer om hur örat fungerar.
Varför uppstår en pärlcysta i örat?
Det är inte helt klart vad pärlcystor beror på. En orsak kan vara att du har haft ett för lågt tryck i örat under en längre tid. Då beror det oftast på att örontrumpeten inte fungerar som den ska.
En pärlcysta kan också bero på att du har haft ett hål i trumhinnan som inte har läkt ordentligt.
Ibland kan pärlcystor vara medfödda.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Oftast krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.