Språkriktlinjer A-Ö
Screening
Screening kallas en undersökning som vården gör för att till exempel hitta en viss sjukdom hos en viss grupp människor. Det finns olika screeningar. Vården använder ordet i kallelser till de invånare som erbjuds att delta.
Förklara ordet tidigt i texten. Därefter kan du sedan använda ord som beskriver själva metoden om det passar bättre, till exempel ”mammografi”, eller ”lämna prov”.
Om hela texten handlar om en specifik screening kan du även använda ordet i rubriken.
Exempel:
- Du får regelbundet en kallelse att lämna prov från slidan eller livmoderhalsen när du är i en viss ålder. Det kallas för screening. Provet gör att det tidigt går att upptäcka om du har HPV-virus eller cellförändringar som efter lång tid kan utvecklas till cancer.
- Du som är kvinna och mellan 40 och 70 år kallas till en undersökning med mammografi vartannat år. Det kallas screening när många människor undersöks regelbundet på samma sätt för att de till exempel är i en viss ålder.
- Du som är kvinna mellan 40 och 74 år kallas till screening för att hitta bröstcancer tidigt.
- Har du fått ett brev om att lämna ett avföringsprov fast du är utan symtom? Det är ett erbjudande om screening som du får regelbundet från det år du fyller 60 år.
Skriv inte: riktad hälsoundersökning, riktad kontroll, allmän kontroll, allmän rekommendation, masskontroll, sållning.