Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 28

(från 27 hela veckor + 0 dagar till 27 hela veckor + 6 dagar)

Gravid persons livmoder i genomskärning vecka 28. Illustration.

Fostret är cirka 39 centimeter långt och väger drygt ett kilo. Det har stora chanser att överleva om det skulle födas nu.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i ingången till bäckenet. En del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. 

Du som är gravid kan känna att känslorna och humöret svänger, precis som i början av graviditeten. Livmodern är ofta så stor att det kan vara svårt att röra sig som vanligt.

Mjölkkörtlarna i brösten förbereder sig på att producera mjölk. Den första mjölken kallas råmjölk och kan läcka från brösten redan nu.

Så tränas livmodern inför förlossningen

Det är vanligt att få sammandragningar när du är gravid. Det är livmodern som drar ihop sig. Livmodern är en muskel som tränar inför förlossningen. Sammandragningar brukar inte göra ont.
Läs mer om sammandragningar och förvärkar

Om havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär bland annat att du får för högt blodtryck när du är gravid. En del kan behöva vård på sjukhus.
Läs mer om symtom och behandling

Om Rh-negativ blodgrupp och graviditet

Du som är gravid och har Rh-negativ blodgrupp kan behöva lämna fler blodprover under graviditeten om du bär på ett Rh-positivt foster. En del behöver en spruta som förhindrar så kallad immunisering.
Läs mer om Rh-negativ blodgrupp

Om förkylning och graviditet

Eftersom graviditeten innebär en ökad belastning på kroppen kan exempelvis en förkylning bli besvärligare än vanligt. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt.
Läs mer om hur du lindrar förkylning

Alkohol, nikotin och andra droger kan skada fostret

Låt bli att dricka alkohol när du är gravid. Sluta med nikotin. Låt bli att röka, snusa, tugga tobak, röka vattenpipa eller att vejpa e-cigaretter. Du bör också låta bli att använda droger.

Ju mindre fostret i magen utsätts för skadliga ämnen, desto bättre. Prata med barnmorskan om du behöver hjälp eller har funderingar.

Läs mer om alkohol och graviditet

Läs mer om nikotin och graviditet

Läs mer beroende av droger

Till toppen av sidan