Lämpliga skor vid användning av skoinlägg
Innehållet gäller Örebro länSkoinlägg är personligt utprovade sulor som ligger i skorna under hela foten. Dess uppgift är att vara ett stöd för foten. Skoinlägg kallas även för fotbäddar, inlägg, ilägg och ibland för fotortos.
Användning av skoinlägg
Skoinlägg kan vara en del av behandlingen för att förebygga eller läka sår under fötterna, korrigering av felställningar i fotens leder och/eller smärtlindring. En del behov berättigar skoinlägg från sjukvården medan andra klassas som egenvård. Se kriterier nedan.
Oavsett om du får skoinlägg genom sjukvården eller köper privat är grunden att använda lämpliga skor. Många besvär i fötterna kan du förebygga eller lindra genom att använda bra skor.
Läs vidare i artikeln om Råd vid problem med dina fötter.
Lämpliga skor vid användning av skoinlägg
Om du ska lägga i skoinlägg i dina skor kan det vara bra att tänka på att du har skor som är stadiga och sitter stabilt runt hälen. Skon ska ge plats för tårna på både bredden och höjden samt de bör vara cirka 10 mm längre än foten. Skor med snörning eller kardborre gör så att de sitter bra på foten. Ett annat tips är att köpa skor med vridstyv och stötdämpande sula med bra avrullning. En klackhöjd på 10-15 mm är att rekommendera.
Obs! Originalinläggen ska kunna plockas ur skorna innan du lägger i dina skoinlägg.
Fråga gärna personalen i butik om hjälp då du köper nya skor och tänk på att skoinlägg ofta tar lite större plats än skornas originalinlägg.
Gå in dina skoinlägg
När du har nya skoinlägg är det bra om du börjar med att använda dem under kortare stunder. Trappa sedan upp användandet, från en timme till hela dagar under en tvåveckorsperiod.
Om du ska använda skoinlägg vid t.ex. löpning och annan sportaktivitet bör du ha ”gått in” skoinläggen väl. Vid löpning ökar belastningen på fötterna avsevärt jämfört med gång.
Skötsel och rengöring
Töm skorna på grus och skräp ofta och kontrollera så att skoinläggen inte är slitna. Ta ur skoinläggen när du inte använder skorna. Då kan både skoinlägg och skor torka och deras livslängd ökar. Skoinlägg av plastmaterial utan foder kan handtvättas med ljummet vatten, diskmedel eller tvål. Låt skoinläggen lufttorka. Om du maskintvättar eller torkar skoinläggen med värme kan de ändra form.
Kriterier för skoinlägg
Du som har komplicerade fotbesvär har möjlighet att få hjälp med utprovning av skoinlägg på Ortopedteknik. För det krävs remiss från din läkare, sjukgymnast eller annan vårdgivare. Du kan även fylla i och skicka in en Egen vårdbegäran.
Exempel på sjukdomstillstånd där du kan få hjälp hos Ortopedteknik:
- diabetes, riskgrupp 3-4
- cirkulationsproblem i foten med begynnande sår
- reumatiska sjukdomar
- artros i fotens leder
- neurologiska sjukdomar
- grava felställningar eller missbildningar
- Ehlers-Danlos syndrom (EDS)
- i samband med postoperativa behandlingar och frakturer.
Exempel på besvär som inte ger rätt till skoinlägg från Ortopedteknik:
- fotbesvär som beror på dåliga skor
- pronation (plattfothet)
- övergående inflammation i foten t.ex. plantar fasciit (hälsporre)
- framfotsinsufficiens
- hallux valgus
- diffusa fotproblem
- ömmande trampdynor
- belastningskorrigerande inlägg vid knäsmärta
- idrotts- och motionsrelaterade fotproblem.
För aktuella Egenavgiften, se Patientavgifter.
Kontaktuppgifter till Ortopedteknik