Ben och fötter

Råd vid problem med dina fötter

Innehållet gäller Örebro län

Många besvär i muskler och skelett kan du lindra genom att använda bra skor. Det är viktigt att använda bra skor både utomhus och inomhus.

Om du har problem med fötterna ska du se över dina skor och se till att du har bra och funktionella skor. En bra sko är också en förutsättning för att en behandling med till exempel skoinlägg ska fungera.

Du kan ofta själv lindra fotbesvär med olika egenvårdsprodukter som du kan köpa i sjukvårdsbutiker, hälsokostaffärer, apotek, skoaffärer, sportbutiker, hos fotvårdsspecialister eller genom att beställa på internet. Du kan också lindra dina besvär genom att besöka en fotvårdare eller fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast.

Skor som är bra för fötterna

Det är viktigt att välja skor som är stadiga och sitter stabilt runt hälen. Det är även bra om skorna har en tjock, vridstyv och gärna stötdämpande sula. Klackhöjden bör vara 10-20 mm. Om klacken är för hög kan det öka belastningen på framfoten vilket kan vara besvärligt för dig som har ont eller är stel i framfoten. Om det inte finns någon klack alls så kan det leda till problem om du har ont eller är instabil kring häl och fotled. Skor med snörning sitter oftast bäst, men kardborrband går också bra om det är svårt att knyta. Det är också viktigt att skorna ger plats för tårna på både bredden, höjden och längden. Skon bör vara cirka 10 mm längre än foten. För att minska tryck på tårna så bör det också vara mjukt material i skons tåparti.

Promenadskor eller joggingskor lindrar ofta många besvär tack vare sulans utformning som har bra stötdämpning. En avrundad form på sulan framtill skapar en form av rull i steget som minskar belastningen på tålederna.

Öm häl - hälsporre/plantar fasciit, uttrampad hälkudde

Vid besvär med öm häl eller hälsporre ska du använda skor som har en stabil hälkappa och tjock stötdämpande sula (exempelvis jogging-eller walkingsko). Du kan eventuellt också bli hjälpt av ett skoinlägg som ger stöd i hålfoten och håller ihop hälens fettkudde. Hälkuddar och skoinlägg av olika modeller finns att köpa ute i handeln.

Tåleder som är stela eller smärtar när de böjs - förslitning/artros i tåleder

Om du har stela eller ömmande tåleder använd skor med låg klack. Det är även bra om sulan på skon är böjstyv så att den ger ett motstånd om man försöker böja den.

Ömma trampdynor - förhårdnader, liktornar, m.m.

Om du har ömma trampdynor eller förhårdnader är det bra med en sko med låg klack och tjock stötdämpande sula. Skon bör även ha en så kallad rullsula och gärna böjstyv sula. Ett mjukt skoinlägg som ger stöd i hålfoten och bakom trampdynorna (pelott) kan också vara till hjälp. Lösa pelotter kan köpas i skoaffärer och klistras i skon. Pelotten ska trycka precis bakom trampdynorna, inte under.

Hälsenebesvär

Vid besvär med hälsenan kan det underlätta att använda skor med lite högre klack. Alternativt kan en korkkil läggas in i skon under hälen. Korkkilar kan köpas i skoaffärer och hos vissa skomakare.

Ont i framfoten - Mortons neurom/sjukdom

Har du ont i framfoten kan ett mjukt skoinlägg som ger stöd i hålfoten och bakom trampdynorna (pelott) hjälpa. Lösa pelotter finns att köpa i skoaffärer. Tänk på att en pelott ska trycka just bakom trampdynorna, inte under.

Ont under tåspetsarna - hammartå, klotå

Om du har ont under tårna tänk på att använda skor som är tillräckligt breda över framfoten och har låg klackhöjd. En tåledskudde eller ett mjukt skoinlägg kan underlätta. Det är viktigt att skorna är tillräckligt rymliga även på höjden.

Tår som lägger sig mot eller på varandra

Har dina tår en tendens att de lägger sig mot eller på varandra ska du tänka på att ha en sko med tillräcklig bredd över framfoten. Som egenvård kan man prova att använda tåskiljare/tåspridare eller tåstrumpor som finns att köpa ute i handeln.

Foten tippar inåt - pronation

Tippar dina fötter inåt är det bra att använda stabila skor med bred klack och stadig hälkappa, använd inte flip-flop-sandaler eller träskor. Skon får gärna gå upp över ankeln och den ska vara vridstyv så att den ger ett motstånd om man försöker vrida den. Snörning eller kardborrband gör att skon kan dras åt så att den ger stöd. Du kan även vara hjälpt av ett skoinlägg som ger stöd i hålfoten. Det finns ett stort utbud både på nätet och i sko- och sportaffärer.

Upprepade stukningar av foten

Om du ofta stukar foten är det bra att använda stabila skor med bred klack och stadig hälkappa, använd inte flip-flop-sandaler eller träskor. Skon får gärna gå upp över ankeln och den ska vara vridstyv så att den ger ett motstånd om man försöker vrida den. Snörning eller kardborrband gör att skon kan dras åt så att den ger stöd.

Obs! Inlägg med stöd i hålfoten kan öka risken för stukningar.

Till toppen av sidan