Dysartri - Artikulationssvårigheter
Innehållet gäller Örebro länDysartri är talsvårigheter som orsakats av en skada i hjärnan eller nervsystemet, till exempel stroke, CP, Parkinsons sjukdom, ALS och MS. Talet blir ofta svårt att uppfatta och det kan vara mödosamt att tala, vilket påverkar kommunikationen med andra. Dysartri påverkar vardagen för såväl individen som för omgivning och kan leda till socialt utanförskap.
Vad är dysartri?
Dysartri är en talstörning/artikulationsstörning som beror på att talmuskulaturen är påverkad. Orsaken kan vara medfödda eller förvärvada skador som till exempel CP (cerebral pares), stroke (blödning eller infarkt i hjärnan) och skallskada.
Vad innebär dysartri?
Talet kan avvika på olika sätt. Det kan bli otydligt, mödosamt, låta starkt eller svagt, vara snabbt eller långsamt. Talet blir därför svårt att uppfatta, vilket påverkar kommunikationen med andra.
Dysartri påverkar vardagen för såväl individen som är drabbad, som dess omgivning. Det kan leda till socialt utanförskap.
Hur vanligt är dysartri?
I Sverige finns uppskattningsvis minst 25 000 personer med diagnosen dysartri. Antal nya fall per år beräknas till cirka 3000.
Råd och stöd i Örebro län
Region Örebro län erbjuder utredning, bedömning, information och rådgivning av dysartri. Behandlingen baseras på utredningen. Behandlingen riktas mot personen själv och ibland även dess omgivning.
Vid grundsjukdomar, som medför dysartri, deltar logoped i team med andra yrkesgrupper. För patienter med ALS finns ett team där logoped ingår. Vi samverkar även med närstående, assistenter och andra vårdgivare.
Målsättningen med våra insatser för personer med dysartri är att hjälpa patienten att använda sina talresurser och sin kommunikativa förmåga så effektivt som möjligt. Dessutom är det viktigt att medvetandegöra för patienten hur förändringar i talbeteendet inverkar på förståeligheten. Information till anhöriga och närstående är en viktig del i omhändertagandet.
För att få en bedömning behövs en remiss från exempelvis vårdcentralen. Du kan också lämna in en egen vårdbegäran till någon av Region Örebro läns logopedmottagningar.