Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 38

(från 37 hela veckor + 0 dagar till 37 hela veckor + 6 dagar)

Gravid vecka 38. Illustration.

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilo. Det är omkring 49 centimeter långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.

Förlossningen är påfrestande även för barnet. Men barnet är väl förberedd och har till exempel lagrat extra näring. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.

De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen. Då känns det lättare att andas och att äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten.

Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång.

En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten.

Det händer i kroppen under en förlossning

En förlossning består av latensfas, öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede.
Läs mer om förlossningens faser 

När är det dags att ta sig till förlossningen?

Det är flera saker som har betydelse för när det är dags att ta sig till förlossningsavdelningen. Bland annat hur intensiva värkarna är, om vattnet har gått och hur långt du har till förlossningsavdelningen. Kom ihåg att ringa innan du tar dig dit.
Så vet du när det är dags att ta sig till förlossningsavdelningen

Symtomguide – kroppen efter förlossningen

Det är vanligt att få lättare besvär efter en förlossning. En del får komplikationer som mjölkstockning, hemorrojder eller framfall. Då kan du behöva behandling. Du kan diskutera med barnmorskan vid efterkontrollen.
Här kan du läsa mer om vad som kan hända med kroppen

Så sköter du om ett nyfött barn

Känner du dig osäker på hur du ska sköta om ett nyfött barn? Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på?
Få råd och tips här

Till toppen av sidan