Panik - lämna sidan!
Mens

Mensvärk

Det är vanligt att få ont i magen när man har mens, och någon dag innan mensen kommer. Man kan också få ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Men mensvärk är inget du ska behöva stå ut med, det finns flera olika sätt att lindra värken på.

En person ser besvärad ut.
Receptfria värktabletter och att röra på sig är exempel på sånt som kan hjälpa mot mensvärk. Men ibland kan man behöva hjälp för att minska värken. Du kan till exempel få hjälp på en ungdomsmottagning.

Hur känns mensvärk?

Det vanligaste är att få ont i magen, men man kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, känner sig yra, kallsvettiga eller mår illa.

Hur ont du har varierar. Vissa har bara lite ont, medan andra har mycket ont. Det är vanligt att ha mensvärk, särskilt när du är ung.

Mensvärk innan mens

Det är vanligt att mensvärken kommer i början av mensen. Men den kan också komma någon dag innan mensen. För vissa sitter den i under hela mensen. För de flesta går den över efter någon eller några dagar.

Fyra tips för att lindra mensvärk

Det finns flera saker du kan göra själv för att minska värken. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

  • 1

    Värmedyna

    Lägg en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen.

  • 2

    Träning

    • Rör på dig när du har ont. Var till exempel gärna med på idrotten i skolan, om du klarar det trots värken.
  • 3

    Värktabletter

    • Ta receptfria värktabletter. Du kan köpa dem på ett apotek eller i en mataffär. Ta värktabletterna så fort du känner att mensvärken är på gång, och ta dem sen regelbundet så länge du har ont.
  • 4

    Ställningar när du ligger ned

    • Prova olika ställningar när du ligger ned, till exempel att ligga på rygg och dra upp knäna mot magen.

Det går alltid att göra något åt mensvärk

Det går att behandla mensvärken om receptfria värktabletter inte hjälper. Oftast får du någon form av hormonell behandling med p-pillerp-plåsterp-ring hormonspiral eller p-stav. De gör att du inte får någon ägglossning och därför inte heller någon vanlig mens eller mensvärk.

Preventivmedel som innehåller hormoner gör så att slemhinnan i livmodern blir tunnare och du blöder lite, sällan eller inte alls. Då minskar också mensvärken.

Varför får man mensvärk?

Varje gång du har ägglossning gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. Den gör sig redo genom att göra slemhinnan i livmodern tjockare. Men när inget befruktat ägg kommer måste livmodern stöta ut slemhinnan. Livmodern är en muskel och för att stöta ut slemhinnan drar den ihop sig. Det kan liknas vid en kramp och det är det som ger mensvärk.

Till toppen av sidan