Fler behandlingar

Rökning och strålbehandling

Innehållet gäller Kronoberg

De allra flesta vet att rökning innebär stora risker för hälsan. När det gäller rökning i samband med cancer och cancerbehandling finns det ytterligare risker som vi gärna vill informera dig om.

Lungcancer, urinblåsecancer och cancer inom huvud- och halsområdet är starkt relaterat till rökning. Under en strålbehandling är rökning negativt för alla patienter. Forskning har visat att patienter som röker under strålbehandling har högre risk att drabbas av kraftigare biverkningar från hud och slemhinnor än icke rökare. Rökare har generellt sämre syresättning i kroppen. Det kan påverka resultatet av behandlingen negativt. När det gäller kirurgisk behandling drabbas rökare oftare av komplikationer som försämrad sårläkning.

Stora hälsovinster med rökstopp

För personer som drabbas av cancersjukdom finns stora hälsovinster om man slutar röka. Ett rökstopp kan i många fall

  • minska risken för återfall
  • öka förutsättningen för en effektiv cancerbehandling
  • minska risken för biverkningar och komplikationer av cancerbehandlingen
  • öka välbefinnande och livskvalitet.

När man drabbas av en allvarlig sjukdom kan det vara extra svårt att sluta röka. Det kan samtidigt vara ett speciellt bra tillfälle. Motivationen är kanske högre än vanligt, vilket kan göra det lättare att fatta ett beslut om att sluta röka.

Det är sällan lätt att sluta. Ofta behövs stöd från omgivningen och god planering för att lyckas. Om du bestämmer dig för att göra ett försök så vill vi gärna hjälpa dig.

Vi kommer att fråga dig om dina rökvanor och råda dig till ett rökstopp under strålbehandlingen. Du har oftast kort tid på dig från det att du är på första läkarbesöket och till start av strålbehandlingen.

Vissa patienter klarar ett rökstopp utan nikotinersättningsmedel. Andra kan behöva ta nikotinersättningsmedel. Det finns i olika former som exempelvis plåster och tuggummi. Apoteket ger råd om vilken dos du bör ta och vilken form som kanske passar bäst för dig. Det finns även läkemedel som används vid rökavvänjning. Läkaren skriver då recept.

Kontaktinformation
Onkolomottagningen Växjö 

Strålbehandlingsenheten Växjö

Till toppen av sidan