Vårdcentralen Prima Vård Söder, Växjö

Vårdcentralen Söder på söder i Växjö, Trädgårdsgatan 10

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.45
Tisdag07.30–16.45
Onsdag07.30–16.45
Torsdag07.30–16.45
Fredag07.30–16.45
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–17.00
Tisdag08.00–17.00
Onsdag08.00–17.00
Torsdag09.00–17.00
Fredag08.00–17.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Vårdcentralen Söder på söder i Växjö, Trädgårdsgatan 10
Län, kommun:
Kronobergs län, Växjö
Postadress:
Vårdcentralen Söder Prima vård, Trädgårdsgatan 10, 352 34, Växjö
Webbplats:
https://primavard.se/vardcentralen-soder

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Buss- och tåg-station i Växjö ligger nära två gångbroar. Gångbroarna tar dig till stadsdelen söder där vårdcentralen är belägen.

Åker du bil finns det gott om gratis parkeringar på gården i anslutning till vårdcentralen och det finns också handikappsparkering

Publicerad: 2024-09-30

Från den 15 oktober kan du som är född 1959 eller tidigare, eller är gravid eller tillhör en riskgrupp vaccinera dig kostnadsfritt mot covid-19 och influensa på din vårdcentral. Läs mer om riskgrupperna här 1177.se/Kronoberg/vaccination2024 . Du som rekommenderas att vaccinera dig kan boka tid från den 1 oktober. 
Från vecka 45 erbjuds vaccin mot influensa och covid-19 till personer som inte ingår i riskgrupperna. Influensavaccinationen kostar då 350 kr och vaccinationen mot covid-19 kostar 300 kr.
Vaccin mot influensa och covid-19 kan tas tillsammans vid samma tillfälle. Du bokar tid genom att logga in på 1177.se eller ringa till din vårdcentral. 

 

Läs mer om vaccination mot enbart covid-19 här 1177.se/Kronoberg/vaccin-covid-19 

 

Vårdcentralen Söder Verksamhetschef Annica Gavaller

Telefon till växel 0470-706500

Läs om influensa- och covid-vaccination under fliken aktuellt.

Driftsform: Privat

Vi erbjuder grundläggaden hälso- och sjukvård för alla åldersgrupper. Vi utför undersökningar/erbjuder stöd inom områdena nedan.

  • Mottagningen är till för dig som har astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), allergiska besvär eller långvariga luftrörsbesvär. Här träffar du våra distriktssköterskor som är specialistutbildade i dessa sjukdomar. Hos oss får du information och rådgivning om vad astma och KOL är för sjukdomar, dess behandling och hur du själv kan hantera din sjukdom på bästa sätt.

    Vi kontrollerar din lungfunktion med hjälp av spirometri.

    Vi hjälper dig även med tobaksavvänjning.

    Du når oss på telefon 0470-70 65 00

    Se också:

    http://www.1177.se/Kronoberg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/KOL---kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom/

     http://www.1177.se/Kronoberg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Astma/ 

     

  • På Barnavårdscentralen Söder månar vi om barnet och dess familj. Se också: 1177.se

    Vi är utbildade distriktssköterskor/barnsjuksköterskor med många års erfarenhet av barnhälsovård.

    Till oss är du välkommen för att träffa andra, utbyta erfarenheter kring livet som förälder eller kanske bara småprata och lära känna andra. Ni är välkomna att nyttja våra lokaler även om ni inte har en bokad tid.

    • BVC-sköterskan finns tillhands för den som vill fråga något.
    • På BVC erbjuder vi bland annat
    • Regelbundna kontroller av ditt barns utveckling och tillväxt.
    • Vaccinationer enligt Socialstyrelsens vaccinationsprogram
    • Samtal och rådgivning
    • Föräldragrupper för alla
    • Spädbarnsmassage

    Vi vill värna om respekten mellan människor, såväl vuxna som barn. Människors lika värde och tolerans för varandra, att vi har en ömsesidig och respektfull människosyn. Vi ser barnens inneboende resurser och förmågor. Ärlighet är ett ledord och skapar goda förutsättningar för tillit och trovärdighet.

    Vid sjukdom ring vårdcentralen 0470-70 65 00.

    Vid brådskande ärende ring 1177 eller barnakuten 0470- 58 83 00.

  • Besökstid: Endast efter tidsbeställning

    Utredning sker genom teamarbete mellan patientens läkare och demenssköterska på vårdcentralen. I en demensutredning ingår ett läkarbesök med hälsokontroll av demenssköterska.

    På demensmottagningen erbjuder vi information och rådgivning. Demensutredning med hembesök vid behov, uppföljning av insatt behandling, samarbete med kommunens biståndshandläggare, information om tekniska hjälpmedel för minnesstöd.

    Vi samarbetar även med kommunens demenssköterska.

  • Mottagningen vänder sig till dig som har diabetes eller förstadie till diabetes. Du får lära dig vad diabetes är och hur du kan påverka din sjukdom för att uppnå bästa möjliga livskvalitet. Vid tillräckligt stort intresse och i mån av tid erbjuder vi även lärande Café.

    Du blir kallad till årliga kontroller hos läkare och till diabetessköterska.

    Om du vill komma i kontakt med diabetesmottagningen ringer du till vårdcentralen.

    För tid mottagningen gäller tidsbeställning. 

  • Om du blir sjuk eller råkar ut för någon mindre skada kan du ofta komma till distriktsköterskan för en första bedömning. Distriktssköterskan har specialistutbildning i öppen hälso- och sjukvård och tar emot patienter i alla åldrar. Hon kan även skriva ut hjälpmedel och vissa läkemedel.

    Till distriktssköterskan kan du exempelvis komma för:

    • Rådgivning om hälsa och livsstil
    • Blodtryckskontroll
    • Sårbehandling
    • Vaccinationer
    • Injektioner
    • Hudbesvär
    • Utprovning av stödstrumpor
    • Ögoninfektioner
    • Öronproblem (öronspolning vid öronvax)

    För rådgivning/bokning ring vårdcentralen 0470-70 65 00

  • Vi har öppna tidböcker så att du som patient själv kan av/omboka besök till vissa av våra mottagningar.

  • Hypertonimottagningen vänder sig till dig som har hypertoni. Våra hypertonisköterskor vill öka din medvetenhet och kunskap kring hur ohälsosamma levnadsvanor påverkar blodtrycket. De vill också ge dig stöd och hjälp till hälsofrämjande förändringar kring dina levnadsvanor.

    Du blir kontinuerligt kallad på kontroller hos läkare samt till hypertonisköterska.
    Om du vill komma i kontakt med hypertonimottagningen ringer du till vårdcentralen.

  • Besökstid: Efter tidsbeställning.

    Mottagningen vänder sig till dig som har besvär med urinträngningar, urinläckage och/eller avföringsläckage. Urinläckage är ett vanligt problem. Det finns olika typer av urinläckage och behandlingen för de olika formerna skiljer sig åt.

    På mottagningen görs en utredning för att få fram vilken form av inkontinens du lider av. Du kommer att behöva besöka inkontinenssköterska. Besöket beräknas ta cirka en timme. Vid besöket kommer du att få berätta om dina besvär, du får information om hur olika faktorer påverkar dina besvär. 

  • Du bokar din tid via webbtidbok (1177.se), du kan även ringa och boka tid på 0470-70 65 00.

    Det är väldigt viktigt att du sitter och varvar ned 15 minuter före provtagning.
    Kroppsläget påverkar fördelningen av vätska i kroppen och därmed många analysresultat.

    Ska du ta prover fastande får du inte äta minst 10 timmar före provtagningen. Det går dock bra att dricka ett glas vatten. Du får inte heller röka/snusa.

    Du kan även boka borttagning av stygn/agraffer.

  • Våra läkare tar emot patienter på mottagningen, både akuta och planerade besök, besöker regelbundet serviceboenden för äldre, gör hembesök inom hemsjukvården, har mottagning på BVC samt tjänstgör på jourläkarcentralen.

    Om sjuksköterskorna i telefonrådgivningen bedömer att du behöver träffa en läkare, ska du få tid för besök inom sju dagar. Bedöms du ha akuta besvär är vårt mål att du ska få tid samma dag.

  • Primärvården är första linjens vård inriktad på begränsade somatiska eller psykiska problem.  Arbetet utmärks av hög tillgänglighet, stegvis vård och samarbete mellan olika professioner med syfte att kunna ge bättre vård till fler patienter. En hög tillgänglighet är mycket viktig för den enskilda patienten - man vill ha hjälp när man behöver hjälp. Även ur ett hälsoperspektiv är det betydelsefullt att behandling kan sättas in så tidigt som möjligt, då obehandlad psykisk ohälsa riskerar att försämras över tid.

    Den psykologiska konsultationen sker i direkt anslutning till besök hos läkare eller annan vårdgivare, gärna samma dag. Behandlingarna är korta och fokuserade, i regel 30 min. Antalet besök varierar utifrån patientens problematik men är vanligtvis mellan ett och fyra, möjlighet till återbesök finns alltid! Sessionerna är fokuserade och inriktas på beteendeförändringar. Vi utgår från att patienten redan vid det första besöket ska få med sig något som är tillämpningsbart i vardagen. Våra KBT-terapeuter arbetar med fokuserad ACT, motiverande samtal, beteendeaktivering eller kortfattad KBT. De korta behandlingstiderna ger även utrymme för längre behandlingsserier vid behov.

    Om vårdcentralens resurser inte räcker remitteras patienten till specialistpsykiatrin.

    Till oss kommer man via samrådmed sköterska i telefon eller via läkare.

     

  • Rehabiliteringskoordinator är en resurs för dig som patient när du riskerar bli eller är sjukskriven. Rehabiliteringskoordinator kan vara en kontaktperson för dig och den som lotsar och guidar kring insatser som du kan få från din vårdcentral, specilistsjukvård och andra myndigheter tex Försäkringskassan. Du kan erbjudas information om vad som kan hända om du riskerar att bli eller är sjukskriven. Du kan även få ett samtal där dina resurser, begränsningar och behov tydliggörs utifrån den situation du är i.

     

  • Om du har problem från muskler och leder kontakta då vår tidsbokning för vidare bokning till fysioterapeuterna, för bedömning och behandling. 

    • Rehab för nyskadade och/eller nyopererade
    • Idrottsmedicin
    • Funktionell träning
    • Manuella diagnostik- och behandlingsmetoder
    • TENS-behandling
    • Rådgivning vid smärtproblematik
    • Yrsel

    OBS! Det finns 3 stycken uppmärkta P-platser som är gratis för sjukgymnastikens besökare!

    Tidsbokning via webbtidbok eller kan du ringa 0470-70 65 00 

    OBS! Storgatan 88, Vida Arena

  • Mottagningen vänder sig till dig som önskar hjälp med att sluta röka eller snusa.

    Besökstid: Efter tidsbokning.

  • Här vill vi att du ska känna dig trygg genom fast vårdkontakt, god kontinuitet med knuten läkare och sköterska till mottagningen. Vi strävar efter att ha hög tillgänglighet.

    Första besöket:

    • Träff med samordningssjuksköterska.
    • Övergripande bedömning av hälsan genom hälsoenkät.                                             
    • Bedömningen här ligger till grund för fortsatt kontakt.
    • Mindre provtagning som utökas vid behov.
    • Blodtryckskontroll.
    • Enklare läkemedelsgenomgång.
    • Längd, vikt, BMI.

Vi har infört ett, för oss, nytt arbetssätt, teamarbete hos oss på Vårdcentralen Söder. (Teamen består av patientansvarig läkare, sköterskor samt övriga aktuella professioner)

Alla ärenden, som inte är av akut karaktär och måste bokas in akut, (ex sårskada som behöver sys) kommer dagligen rondas i våra team. Teamen beslutar gemensamt om ifall åtgärd ska eller inte behöver tas. Beslut återkopplas sedan till patient via 1177. Detta arbetssätt kommer införas från och med den 2/9.

Du kan välja att tillhöra en mottagning. Det kallas att lista sig. Du kan byta mottagning högst två gånger på ett år.

Du kan läsa mer om hur du väljer mottagning här

Här kan du läsa om vår tillgänglighet och vad andra patienter tycker om oss.

TILLGÄNGLIGHET

Medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar

Här visas andelen medicinska bedömningar av en legitimerad vårdpersonal inom tre dagar.

Statistik för den här mottagningen: 80%

Genomsnitt för Kronobergs län: 82%

Genomsnitt för Sverige: 88%

OMDÖMEN

Skulle du rekommendera vårdcentralen till någon annan?

Här kan du se andelen patienter som kan tänka sig att rekommendera vårdcentralen.

Omdömet för den här mottagningen: 94%

Genomsnitt för Kronobergs län: 80%

Genomsnitt för Sverige: 79%

Till toppen av sidan