Sömnapnémottagningen Höglandssjukhuset Eksjö

Västanågatan 9, Eksjö

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Besöksadress:
Västanågatan 9, Eksjö
Län, kommun:
Jönköpings län, Eksjö
Postadress:
Sömnapnémottagningen, Öron-, näs- och, halsmottagningen, Höglandssjukhuset, 575 81 Eksjö

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Mottagningen nås från huvudentrén samt entré Tallvägen.

Hitta på plats:

Följ skyltar mot målpunkt E. Mottagningen finns på plan 5.

På sömnapnémottagningen tar vi emot patienter som ska utredas, behandlas eller följas upp på grund av obstruktivt sömnapnésyndrom.


Sömnapnémottagningen är en del av öron-näs och halskliniken. Hos oss arbetar sjuksköterskor.

Driftsform: Region

  • För att undersöka om du har sömnapné, kommer du få låna hem en utrustning för nattlig andningsregistrering. 

    Läs mer om Obstruktiv sömnapné

    Utrustningen du använder under mätningen registrerar flera viktiga faktorer:

    • Luftflöde genom näsan
    • Syrenivå i blodet
    • Puls
    • Andningsrörelser
    • Sovposition
    • Ljud

    Vi mäter inte sömn eller sömnkvalitet under registreringen. Det viktigt att du följer medföljande instruktioner. 

    Film – så ska du använda utrustningen vid nattlig andningsregistrering

    Hämta utrustningen

    När du hämtar utrustningen träffar du inte någon vårdpersonal.

    Utrustningen hämtas på bokad tid i centralreceptionen i huvudentrén på Höglandssjukhuset. 

    Du behöver inte personligen hämta utrustningen hos oss. En närstående till dig kan hämta den om det passar bättre. Den som hämtar utrustningen måste legitimera sig. Om någon annan hämtar utrustningen åt dig måste den visa både egen och din legitimation.

    Du måste använda utrustningen samma natt som du har hämtat den, eftersom den är programmerad för denna natt. 

    Om du har några frågor – kontakta oss via vår e-tjänst ”Skicka meddelande” eller på telefon 010-241 33 40. Då får du ange ditt telefonnummer och vi ringer upp dig. 

    Lämna tillbaka utrustningen

    Utrustningen måste återlämnas senast nästkommande vardag, klockan 8.30. Den lämnas i skåpet utanför Sömnapnémottagningen, målpunkt E, plan 5.

    Kom ihåg:

    • Du får inte ha nagellack eller lösnaglar vid registreringstillfället.
    • Du får inte dricka alkohol före du gör den nattliga andningsregistreringen.
    • Har du redan en utprovad snarkskena av tandläkare ska den användas under registreringen, om inte din tandläkare meddelat något annat. 

    Så här bedömer vi dina resultat

    Vi undersöker hur många gånger du har andningsuppehåll och hur mycket syrenivån i ditt blod sjunker när du sover. Vi räknar antalet andningsuppehåll per timme och ser hur det påverkar syrenivån i ditt blod. Dessa faktorer är viktiga för att vi ska kunna bedöma om du har sömnapné och hur allvarlig den i så fall är.

    Det är normalt att ha några andningsuppehåll när man sover, och det händer ofta utan att man märker det. Andningsuppehållen blir vanligare när man blir äldre eller om man är överviktig. Många är omedvetna om att de har andningsuppehåll, men symtom kan vara att man sover dåligt, känner sig trött eller sömnig under dagen, och att man ofta har huvudvärk på morgonen.

    En obehandlad sömnapné hos yngre personer med hjärt- och kärlsjukdom kan öka risken för komplikationer relaterat till den underliggande sjukdomen

    För att göra en helhetsbedömning använder vi resultaten från mätningen tillsammans med informationen från din remiss, din journal och de enkäter du har fyllt i.

    Det här händer efter mätningen

    Alla som har sömnapné behöver inte behandling. Om helhetsbedömningen visar att du har sömnapné som behöver medicinsk behandling, kommer du att bli kallad till ett besök på öron-, näs- och halsmottagningen. Där får du träffa en läkare och diskutera möjliga behandlingsalternativ.

    Om det visar sig att du inte har en behandlingskrävande sömnapné kommer du att få ett brev från oss med information om resultatet. Den läkare som skickade din remiss får också information och är då ansvarig för din fortsatta eventuella utredning. 

    Om du har fler frågor om sömnapné, snarkning eller behandling, är du välkommen att kontakta oss. I första hand genom vår e-tjänst Skicka meddelande.

  • Det finns flera saker du själv kan göra för att sova bättre och minska dina besvär:

    • Ha regelbundna sömnvanor och sov tillräckligt mycket: Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag. Se också till att du får tillräckligt med sömn varje natt.
    • Gå ner i vikt om du är överviktig: Att minska i vikt kan hjälpa, eftersom övervikt kan göra sömnapnén värre.
    • Undvik alkohol och sömntabletter på kvällen: Alkohol och sömntabletter kan göra att musklerna i halsen slappnar av mer än vanligt, vilket kan förvärra sömnapnén.
    • Undvik att sova på rygg: När du sover på rygg kan det bli lättare för luftvägarna att blockeras. Försök istället att sova på sidan.
  • Sova med andningshjälp (PAP)

    Om du rekommenderas andningshjälp (PAP) kommer du bli kallad för att prova ut en PAP-apparat. Väntetiden för PAP varierar. Vi arbetar ständigt med att förbättra väntetiden. Det är produktionen av och tillgången till PAP-apparater, i förhållande till inkommande remisser som gör att väntetiden kan vara lång.

    PAP-behandling innebär att du sover med en mask som hjälper dig att andas fritt under natten.

    Utprovning av apparaten görs på sömnapnémottagningen. Vid besöket får du prova ut en ansiktsmask och få information om PAP-behandlingen. Besöket beräknas ta 60 minuter.

    Du behöver inte anmäla dig när du kommer. Vänta i vårt väntrum, så kallar en sjuksköterska in dig till avtalad tid. Besöken hos oss betalas alltid via faktura.

    Efter 6-7 veckor kallar vi dig till ett uppföljande återbesök.

    Du hyran för PAP-apparaten är 150 kr/månad. Du kommer faktureras via pappersfaktura, autogiro eller e-faktura.

    PAP-behandlingen följs upp kontinuerligt med sjuksköterskebesök på sömnapnémottagningen. Apparaten sparar dina uppgifter och uppföljningen kan vara digital och/eller fysisk. Efter ett år avslutas din kontinuerliga uppföljning och du får kontakta oss vid behov.

    Behandling med tandställning (antiapnéskena)

    En antiapnéskena är en speciell tandställning som hjälper till att hålla dina luftvägar öppna när du sover.

    Så fungerar det:

    • Användning av antiapnéskenan: Du använder skenan när du sover. Den håller din underkäke i en framskjuten position, vilket skapar mer utrymme i halsen och förhindrar blockering av luftvägarna.
    • Fördelar: Skenan kan minska risken för andningsuppehåll och förbättra din sömnkvalitet.
    • Kostnad: Behandlingen kostar vanligtvis mellan 10 000 och 12 000 kronor. Om din sömnapné bedöms vara medicinskt behandlingskrävandekan behandlingen ges som sjukvård till en lägre kostnad.  

    Om vi bedömer att du behöver en antiapnéskena kommer en remiss att skrivas från oss till tandvården. 

    Operera bort halsmandlar

    Ibland kan kirurgi av halsmandlarna vara aktuellt. Om förutsättningarna för operation finns kommer det i så fall diskuteras med läkare. 

För att bli utredd för sömnapné hos oss behöver du först kontakta din vårdcentral. Där får du träffa en läkare som gör en bedömning av dina symtom. Om läkaren bedömer att vidare utredning behövs kan de skicka en remiss till oss. Remissen bedöms av en öronläkare enligt nationella kriterier. Vi gör alltid en prioritering i bedömningen av remissen. Prioriteringen kan komma att ändras under väntetiden beroende på tillgängliga resurser och andra remisser som kommer in. 

Om du har behov av tolk, kontakta oss i god tid innan planerat besök.

Endast besök efter tidsbokning. Anmäl dig i reception på plan 3.

Till toppen av sidan