Rehabiliteringskliniken, Växjö

J F Liedholms väg 12 Sigfridsområdet

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Besöksadress:
J F Liedholms väg 12 Sigfridsområdet
Län, kommun:
Kronobergs län, Växjö
Postadress:
Rehabiliteringskliniken, Box 1223, 1210-000, BOX 1223, 351 12, Växjö

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Du hittar oss på Sigfridsområdet i Växjö.

Buss: Lämpliga busslinjer från stationen är 1, 3 eller 5 mot Universitetet. Avstigning vid hållplats Simhallen eller Kampen.

Bil: Från centrum ta Storgatan öster ut. Sväng efter simhallen som ligger på höger sida, sväng vänster in på Tingsrydsvägen. Ta första avfarten till höger mot Sigfridsområdet. Ta sedan vänster på Sigfridsvägen och därefter direkt höger.

Parkeringsplatser (även handikapplatser) finns i anslutning till rehabiliteringskliniken.

Hitta på plats:

Anmälan görs i receptionen eller via självbetjäningssystem i entrén.

Skyltning till verksamhetens mottagningar finns från receptionen.

Rehabiliteringskliniken bedriver specialiserad rehabilitering för vuxna inom sluten- och öppenvård, efter somatisk sjukdom eller skada. Rehabiliteringen bedrivs inom:

- Neuroenheten

- Rehabiliteringsavdelningen

- Smärtenheten


Det övergripande målet med rehabiliteringen är att skapa bästa möjliga välbefinnande för patienten och att främja ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Rehabiliteringsinsatserna ska stödja patienten i att uppfylla sina mål inom familjeliv, arbete och fritid. Rehabiliteringen kan erbjudas i olika former - i sluten-eller öppenvårdsprogram eller smärthanteringsprogram av interdisciplinära team - i olika former av patientskolor-grupper - av enskild profession - mottagning för specialistbedömning av patienter med långvarig benign smärta. Exempel på diagnoser är MS, ryggmärgsskada, Post polio, Parkinson, benamputation, förvärvad hjärnskada stroke, traumatisk hjärnskada samt långvarig icke-malign smärta.


Mer detaljer beskrivs under vårt utbud.

Driftsform: Region

Rehabiliteringskliniken bedriver specialiserad rehabilitering inom sluten- och öppenvård efter somatisk sjukdom eller skada, för vuxna främst från Kronobergs Län.

Rehabiliteringen bedrivs inom tre enheter;

  • Neuroenheten 
  • Rehabiltieringsavdelningen (slutenvård)
  • Smärtenheten

Det övergripande målet med rehabiliteringen är att skapa bästa möjliga välbefinnande för patienten och att främja ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Rehabiliteringsinsatserna ska stödja patienten i att uppfylla sina mål inom familjeliv, arbete och fritid.

Vi arbetar personcentrat utifrån en individcentrerad filosofi med värdegrunden "Respekt för människan": Rehabiliteringen vilar på en biopsykosocial grund och tar sin utgångspunkt från ICF; WHO:s "Klassifikation av funktionstillstånd och funktionshinder". Arbetssättet innebär att vi - inom ramen för vårt uppdrag - utgår ifrån patientens önskemål och behov så långt det är möjligt. Patienten deltar i planering och utformning av sin rehabiliteringsperiod.

Patienter tas emot för primärrehabilitering (efter akutvård i anslutning till insjuknande/skada) eller för sekundärrehabilitering (i senare skede).

Kliniken tar emot patienter

  • som är 18 år eller äldre 
  • där specialiserad rehabilitering behövs för att nå rehabiliteringens mål
  • som är medicinskt stabila
  • där inte t.ex. pågående medicinsk behandling och/eller utredning, allvarlig psykisk sjukdom eller missbruk (tabletter, narkotika eller alkohol) finns som äventyrar patientens egen eller övriga  patienters  rehabilitering

Exempel på de vanligaste diagnoserna

  • stroke
  • traumatisk hjärnskada eller hjärnskada orsakad av infektion
  • långvarig icke-malign smärta företrädesvis från rörelseapparaten
  • neurologiska sjukdomar och skador som MS, ryggmärgsskada, Post polio och Parkinson
  • efter benamputationmultitrauma d.v.s. flera allvarliga skador som uppkommit samtidigt i olika delar av kroppen

Yrkesgrupper som finns att tillgå

  • Läkare
  • Sjuksköterska
  • Undersköterska
  • Sjukgymnast/fysioterapeut
  • Arbetsterapeut
  • Rehabassistent
  • Logoped
  • Psykolog
  • Kurator
  • Dietist
  • Sexolog
  • Uroterapeut
  • Medicinsk sekreterare

Kvalitet

Rehabiliteringskliniken vill ge så god rehabilitering som möjligt och ingår i flera kvalitetsregister t. ex. Svenskt register för Rehabiliteringsmedicin, Nationella Registret över Smärtrehabilitering och Senior Alert. 

  • Programmet riktar sig till dig som efter sjukdom eller skada, har svårigheter att klara din personliga vård, d.v.s. att tvätta och klä dig sköta toabesök samt korta förflyttningar (t.ex. förflytta sig i bostaden). Målet är att du ska bli så självständig som möjligt  inom dessa områden. 

    Rehabiliteringen sker vanligtvis inneliggande upp till cirka fyra veckor. Du får ett individuellt anpassat träningsschema med träning förlagd mellan cirka kl. 08.00 och 16.30. Träningen sker individuellt eller i grupp, cirka tre till fyra timmar per dag. Utöver detta kan självträning och träning med stöd av omvårdnadspersonal tillkomma.

    Utredning

    Perioden inleds med utredning av din funktionsförmåga. Tillsammans upprättar ni i teamet sedan en rehabiliteringsplan med mål och åtgärder samt en tidsplan.

    Åtgärder

    Förutom att förbättra funktioner/förmågor och kompensera för aktivitetshinder ges pedagogiska insatser samt råd och stöd för att hjälpa dig och dina närstående att hantera livssituationen.

    Avslut

    Teamet planerar tillsammans med dig och dina närstående om du så önskar, vad som behöver göras för att du och dina närstående ska känna er trygga inför utskrivningen. Du kan t.ex. behöva hjälp i hemmet eller hjälp och stöd i din fortsatta rehabilitering via t ex kommunens hemtjänst och rehabiliteringsteam.

    Uppföljning

    Cirka tre månader efter avslut kontaktar kliniken dig för uppföljning av hur det gått efter utskrivningen. Uppföljningen görs vanligtvis via telefon.

     

  • Programmet riktar sig till dig som efter sjukdom eller skada, har svårigheter att utföra dina dagliga aktiviteter. Målet är att du ska bli så självständig som möjligt och tillfreds med utförandet av dina vardagsaktiviteter inom boende och fritid samt förflyttningar i samband med detta.

    Rehabiliteringen sker inom dagrehabilitering. Av medicinska skäl kan inneliggande rehabilitering vara aktuell.

    Vanligtvis är det upp till fem veckors rehabilitering med träningsschema två dagar per vecka förlagt mellan kl. 09.00 och 16.00. Träningen sker individuellt eller i grupp, cirka fyra timmar per dag. Utöver detta tillkommer självträning och tillämpning i din hemmiljö. 

    Utredning

    Perioden inleds med utredning av din funktionsförmåga. Tillsammans upprättar ni i teamet sedan en rehabiliteringsplan med mål och åtgärder samt en tidsplan.

    Åtgärder

    Förutom att förbättra funktioner/förmågor och kompensera för aktivitetshinder ges pedagogiska insatser samt råd och stöd för att hjälpa dig och dina närstående att hantera livssituationen.

    Uppföljning

    Cirka tre månader efter avslut kontaktar kliniken dig för uppföljning av hur det gått efter utskrivningen. Uppföljningen görs vanligtvis via telefon.

  • Programmet riktar sig till dig som efter sjukdom eller skada, har kognitiva nedsättningar* eller fatigue (mental trötthet/ hjärntrötthet). Målet är att du ska kunna återuppta arbete eller studier, alternativt kunna minska din sjukskrivning.

    *Exempel på kognitiva nedsättningar:

    -       Svårigheter att minnas det man tidigare kommit ihåg

    -       Bristande simultankapacitet

    -       Nedsatt koncentrationsförmåga

    -       Nedsatt uppmärksamhet

    -       Det tar ”längre tid” att tänka

    -       Svårigheter att hitta ord och förstå

    -       Nedsatt förmåga att planera, lösa problem och fatta beslut

    -       Svårigheter att hitta och att orientera sig

    Mycket kan åtgärdas med stöd av primärvård eller företagshälsovård men ibland kan det behövas åtgärder inom specialiserad rehabilitering.

  • Utbudet riktar sig till dig som efter sjukdom eller skada har behov av rehabiliteringsåtgärder av en yrkesgrupp och inte ett team. Vanligast är att få rehabiliterande åtgärder av logoped eller psykolog. Åtgärderna ges inom mottagningsverksamhet och är individuellt anpassade. 

     

  • Gå-skolan riktar sig till dig som har fått en benprotes utprovad efter amputation. Gå-skolan är en gruppverksamhet där du får tillfälle att träffa andra som är amputerade och att träna, få kunskap och stöd.

    Det finns tillgång till hela protesteamet som består av sjukgymnast, rehabassistent, sjuksköterska, läkare samt ortopedingenjör.

    Gå-skolan bedrivs en gång i veckan under 10 veckor.

     

  • Mottagningen riktar sig till dig som besväras av spasticitet. Syftet är att förbättra funktion, underlätta för hygien och påklädning och/eller minska smärta.

    Spasticitetteamet består av läkare, sjuksköterska och sjukgymnast samt tillgång till arbetsterapeut. Läkare och sjukgymnast bedömer först spasticiteten och därefter ges botulinumtoxinbehandling. Efter behandlingen behövs daglig töjning av behandlade muskler. Planering för detta görs av teamet tillsammans med dig. Utprovning eller justering av ortoser/skenor görs av spasticitetsteamet.

    Tidigast efter 3-4 månader kan eventuell förnyad behandling ges efter bedömning. 

    Vid blodförtunnande läkemedel sker samarbete med AK-mottagning i Växjö eller Ljungby.

     

  • Gruppen riktar sig till dig som efter sjukdom eller skada har kvarstående trötthet som påtagligt påverkar vardagslivet. Mental trötthet kan bli en konsekvens efter sjukdom i nervsystemet, hjärnskakning eller stroke. Det är en extrem energilöshet som yttrar sig genom nedsatt förmåga att behålla uppmärksamheten och att kunna koncentrera sig under längre tid. Situationer med mycket intryck är påfrestande. Energin räcker inte till och det tar lång tid att återhämta sig om man gjort alltför mycket. Det påverkar bl.a. arbete, studier och socialt umgänge negativt.

    Det är en trötthet som gör det svårt att till exempel:

    •       Läsa böcker, tidningar 

    •       Se på TV, mobil, dataspel

    •       Umgås, samtala, aktiviteter i familjen

    •       Oförutsedda händelser 

    •       Prova nya aktiviteter

    •       Vistas i bullriga eller röriga miljöer

    Syftet med att delta i gruppen är att du ska få kunskap om mental trötthet och att hitta strategier för att hantera vardagen.

    Gruppen består av 5-8 personer som träffas 1 gång i veckan vid 7 tillfällen á 2 timmar + 1 individuellt tillfälle á 1 timme. Psykolog, sjukgymnast, arbetsterapeut leder gruppen.

     

  • Post-Poliomottagningen vänder sig till dig med resttillstånd eller misstänkt resttillstånd efter polio. Post-Polio teamet består av läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast som erbjuder diagnostik och interdisciplinär rehabilitering. Syftet är att du ska bli medveten om dina egna möjligheter och uppnå en så god livstillfredsställelse som möjligt.

    Läkare i polioteamet gör en första bedömning. Sedan kallas du till en teambedömning och får de rehabiliteringsåtgärder du behöver.

    En rehabiliteringsplan upprättas av dig tillsammans med teamet och ligger till grund för de åtgärder som utförs. Vid behov av interdisciplinär rehabilitering sätts du upp på väntelista för rehabiliteringsperiod.

     

  • Mottagningen riktar sig till dig som har drabbats av en ryggmägsskada. De som skadar övre delen av halsryggmärgen och får en komplett skada har sin livslånga uppföljning på regionklinik; spinalskadeenheten Skånes universitetssjukhus.

    Syftet med ryggmärgsskade-uppföljningen är att förebygga sekundärkomplikationer genom regelbunden uppföljning. Första rehabiliteringen sker i regel på regionklinik; spinalskadeenheten Skånes universitetssjukhus. Därifrån skickas alltid remiss för uppföljning. 

    Ryggmärgsskadeteamet består av läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och sjuksköterska. Det finns även tillgång till sexolog, dietist och uroterapeut. Uppföljningar till teamet sker på kliniken 3 månader och ett år efter utskrivning från första rehabilitering. Därefter görs uppföljningar med individuellt bedömda intervall, oftast med 2 års mellanrum. 

    Du har alltid möjlighet att rådfråga och om möjligt få hjälp med ryggmärgsskade-relaterade problem.

     

  • "HI balance" erbjuder högutmanande balansträning för dig som har Parkinsons sjukdom med milda till måttliga symtom. Det kan innebära att du känner osäkerhet vid gång, tex vid vändningar, riktningsändringar, i trånga utrymmen, när du går och bär på föremål, när du sträcker dig efter något eller liknande balanskrävande aktiviteter. Träningen kräver att du ska kunna klara dig utan gånghjälpmedel.

    En träningsperiod sträcker sig över 10 veckor med 2 timslånga pass per vecka. Träningen sker antingen individuellt eller i grupp om 3-4 deltagare.

    Eftersom konceptet följer en tydlig struktur och träningspassen bygger på varandra är det mycket viktigt att du kan genomföra hela upplägget utan uppehåll.

     

  • På vår EDSS-mottagning kan vi vara bejälpliga med diagnossättning men i dagsläget utför vi ingen behandling eller rehabilitering som riktar sig specifikt för diagnosen. 

  • Hos oss börjar du rehabiliteringen med grundkurs som bedrivs i grupp om max 12 personer. Ibland deltar även sjukvårdspersonal som är under utbildning. 

    Syftet är att du får prova på olika smärt- och stressreducerande träningsmetoder i grupp, såsom basal kroppskännedom, gympa samt rehabgym. De teoretiska  delarna består av grundläggande kunskap om smärta, stress och mental hälsa. Genomgång av aktivitetsbalans och målformulering kring egna rehabmål ingår. 

    I grundkursen ingår inga individuella behandlingar eller utredningar. 

    Efter genomgången grundkurs kan du välja att gå vidare till utredning och vidare rehabilitering. 

  • Programmen riktar sig till dig med långvarig smärta som upplever fysiska och kognitiva nedsättningar som gör det svårt att hantera vardagen och återgå till arbete eller studier och där individuell och multimodal rehabilitering inom primärvården har bedömts vara otillräcklig. 

    Programmen syftar till att du ska uppleva förbättrad hälsa och livskvalité genom ökad aktivitetsförmåga och förbättrad hantering av den långvariga smärtan och dess konsekvenser. 

     

    Smärthanteringsprogram i grupp

    Rehabiliteringen sker i gruppform, om max åtta personer. Kursen pågår under åtta veckor på 50 %. Du får ett utförligt schema i samband med uppstart. I kursen blandas strategier och metoder för att  kunna hantera smärta i vardagen tillsammans med teori i kring hur kroppen och smärta fungerar och hur psykologiska mekanismer relaterat till smärta påverkar dig. Praktiska moment och fysisk träning ingår. Du får arbeta med individuella mål tillsammans med rehabteamet. Tre månader efter avslutat program erbjuds en uppföljningsdag på plats. 

     

    Smärthanteringsprogram individuellt

    Under en rehabiliteringsperiod på max tre månader kommer du på enskilda behandlingar till teamet någon/några gånger i veckan. Perioden och omfattningen av insatser bestäms av rehabteamet beroende på vad man sett under utredningsfasen. Digitala besök kan i viss mån vara möjligt. Här jobbar du också med individuellt satta mål tillsammans med rehabteamet för att finna strategier till förbättrad hälsa och livskvalité i vardagen. 

     

Remiss krävs för att få vård på rehabiliteringsklinken. Remissen kan skrivas av legitimerad vårdpersonal. Du kan även själv skriva en egenremiss, se e-tjänster ovan.

Du kan även ringa oss på telefon 0470-592250 för mer information.

Remisskrav

Ja, från legitimerad vårdpersonal eller egenremiss.

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.

Om du är kallad till rehabiliteringskliniken för teamrehabilitering eller mottagningsbesök får du skriftlig eller muntlig information inför ditt besök.

Besöksregler

Vi tillämpar inte besökstider men besöken kan behöva anpassas utifrån patientens tillstånd. Kontakta vårdpersonal och planera besöken tillsammans med dem.

Till toppen av sidan