Minnesenheten, Karlskrona

Östra Kvarngatan 4, 371 39 Karlskrona

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–11.00
Tisdag08.00–11.00
Onsdag13.00–15.00
Torsdag08.00–11.00
Fredag08.00–11.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Östra Kvarngatan 4, 371 39 Karlskrona
Län, kommun:
Blekinge län, Karlskrona
Postadress:
Blekingesjukhuset, 371 85 Karlskrona

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Ni hittar minnesenheten på våning 2, ovanför kvinnohälsovården.

Bild på ingången till minnesenheten

Minnesenheten är en länsövergripande specialistenhet.


Vi som arbetar här är ett team bestående av specialistläkare, neuropsykolog, specialistsjuksköterskor, arbetsterapeut, medicinska sekreterare och kurator.


Vi tillhör Blekinges länsgemensamma psykiatri.

Driftsform: Region

Minnesenheten i Karlskrona är en länsövergripande enhet som utreder, diagnostiserar och behandlar personer med demenssjukdomar och de beteendeförändringar som är en del av symtomen för dessa sjukdomar. Vi erbjuder även rådgivning till personal som möter personer med demens inom andra verksamheter i hälso- och sjukvården eller i kommunens boenden.

Vårt team består av läkare, psykolog, legitimerade sjuksköterskor, arbetsterapeut, kurator och medicinsk sekreterare. Kontakt med enheten sker alltid via remiss.

  • Demens (alzheimers sjukdom, blodkärlsdemens och pannlobsdemens) är ett samlingsnamn för en rad symtom som beror på sjukdom eller skada i hjärnan och som främst ger symtom på minnet. Förutom minnet kan andra av hjärnans förmågor vara nedsatta, till exempel tankeförmåga, orienteringsförmåga, tal, motivation och praktisk förmåga. Även känslolivet kan påverkas och personen kan upplevas som personlighetsförändrad.

     

    Svårigheter med minnet kan ha fler orsaker än demenssjukdom. Det finns andra sjukliga tillstånd som depression, förvirringstillstånd och bristsjukdomar som kan ge liknande symtom. Demensutredningens syfte är att fastställa om man lider av någon demenssjukdom eller om symtomen har någon annan orsak.

     

Glömska är en naturlig del av livet för såväl gammal som ung. Vi glömmer namn, var vi lagt nycklarna och att vi skulle gå till tandläkaren. Vår ofta stressade tillvaro gör oss ibland förvirrade, men all glömska är inte naturlig. Framförallt är tilltagande och besvärande glömska ingen naturlig del av det normala åldrandet.

Om du eller närstående misstänker en demenssjukdom så tveka inte att kontakta vården. Du kontaktar i första hand din läkare på vårdcentralen för en utredning. Om det krävs vidare bedömning eller utredning av specialist så skickas remiss till minnesenheten. Vid besöket ser vi gärna att det finns någon anhörig som kan bidra med information om aktuella symtom eller svårigheter i vardagen.

Till toppen av sidan