Smärtcentrum Umeå

Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Besöksadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Vi är en är en specialistklinik som ingår i Neuro-huvud-halscentrum på Norrlands universitetssjukhus.


Vårt uppdrag är att bedöma och ge behandlingsförslag till personer med långvarig, komplex smärta, inklusive akutisering av dessa tillstånd, samt patienter med sjukvårdsförvärvat opioidberoende och till personer som har cancersmärta.


Vi har också i uppdrag att bedriva rehabilitering för personer med långvariga, komplexa smärttillstånd, som är eller kan bli aktiva i arbete eller studier.


Vi står för samlad kunskapsförmedling och rådgivning inom området smärta, enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.


Vi tar emot patienter från Region Västerbotten, men även från vårdgivare inom hela norra sjukvårdsregionen. Vi eftersträvar ett nära samarbete med primärvården och den specialiserade sjukvården inom hela regionen.

Driftsform: Region

Till oss kan du komma genom remiss från hälsocentral, annan specialistklinik eller genom en egen vårdbegäran. Vi tar även emot remisser från vårdavdelningarna på Norrlands universitetssjukhus för konsultation och stöd i bedömning och behandling av smärta hos inneliggande patienter.

Smärtcentrum har en remissingång.

Vi har vår verksamhet uppdelad på två olika ställen. Smärtmottagningens verksamhet är lokaliserad till Norrlands universitetssjukhus, målpunkt E06, och Smärtrehabiliteringen befinner sig i Regionhusets lokaler, ingång Köksvägen 11G. Var därför uppmärksam på vilken av våra mottagningar som står på din kallelse.

Du kan också logga in i våra e-tjänster

  • I våra mottagningar arbetar läkare, psykologer, sjukgymnaster och sjuksköterskor. När du kallas till oss kommer du, beroende på frågeställningen i din remiss, bli kallad till antingen Smärtrehabiliteringens mottagning eller Smärtmottagningen.

    Du kommer få träffa ett team vars bedömning genomsyras av ett bio-psyko-socialt synsätt, vilket innebär att vi tar hänsyn till fysiska, psykologiska och sociala aspektiver av smärta, för att skapa oss en helhetsbild av din situation.

  • Smärtcentrum erbjuder multimodal smärtrehabilitering på specialistnivå (MMR2) vid långvarig, komplex icke-malign smärta. Rehabiliteringsprogrammets syfte är att vägleda dig i att utveckla hanteringsstrategier för att uppnå förbättrad funktion, aktivitetsnivå och delaktighet med särskild fokus på arbetsförmåga. Målet är att höja din arbets- och aktivitetsförmåga och/eller förebygga sjukskrivning.

    För att delta i vårt smärtrehabiliteringsprogram är det viktigt att du betraktar dig själv som färdigutredd och inte har några andra utredningar eller behandlingar planerade. Programmet kräver aktivt deltagande och engagemang, varför det är viktigt att du känner dig motiverad att jobba med beteendeförändringar.

    Rehabiliteringen erbjuds under en samlad period på 4 veckor, men vissa anpassningar kan göras utifrån teamets bedömning. Rehabiliteringen sker i grupp om 8-10 individer, med individuella inslag utifrån behov.

    Du erbjuds uppföljning två till tre månader efter avslutad rehabilitering.

     

  • För att förbättra vården för personer med långvarig smärta samlar vi in data genom Nationella registret för Smärtrehabilitering (NRS). Genom data från NRS kan hälso- och sjukvården inom enheter som bedriver smärtrehabilitering få mått på vårdens kvalitet.

     Det är frivilligt att vara med och det påverkar inte den vård du får, men för att få ett bra underlag skickar vi ut formulär till alla patienter som kallas till oss. När du fyller i formuläret hjälper du oss också att förbereda oss på bästa sätt inför ditt besök. Du kommer att få återkoppling på dina ifyllda svar, under teambedömning eller rehabiliteringsprogram

    Du hittar mer information på NRS hemsida https://www.ucr.uu.se/nrs/foer-patienter/patientinformation

Remiss krävs från annan vårdgivare eller via egen vårdbegäran. Mer information finns under länken Remiss och Egen vårdbegäran.

Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.

Remisskrav

Remiss krävs från annan vårdgivare eller via egen vårdbegäran. Mer information finns under länken Remiss och Egen vårdbegäran.

Till toppen av sidan