BB- och gynekologiavdelning Falun

Falu lasarett

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt

Besöksadress:
Falu lasarett
Län, kommun:
Dalarnas län, Falun
Postadress:
Kvinnosjukvård Dalarna, Falu lasarett, 791 82 Falun
Webbplats:
http://www.regiondalarna.se

Avdelningen är en integrerad BB- och gynekologiavdelning. Gynekologiska patienter vårdas på plan 2 eller på plan 3 kvällar/helger. Vi opererar och vårdar både planerade och akuta patienter. BB på plan 3 tar hand om nyförlösta patienter och barn som behöver extra vård. När mor eller barn inte längre behöver sjukhusvård kan ni åka hem eller flytta till patienthotellet. Vi strävar efter att i möjligaste mån erbjuda den andre föräldern att stanna kvar på BB.

Kontakt Gynekologiska besvär:


Gynekologiavdelning

Tel: 023-49 20 38


Väntelista, återbud (Operationskoordinator) med telefontid måndag-fredag 7:30-15:30 Tel: 023-49 28 52.


Kontaktsköterska på cytostatikamottagning med telefontid mån-fre kl 8:00-15:00. Tel: 023-49 20 36


Kontakt BB-mottagning


Tel: 023-49 26 79 (barnläkarundersökningar pågår kl 10-11 och vi kan då ha svårare att svara i telefon)

Driftsform: Region

  • Amning under första tiden
    Att amma är det naturliga sättet att ge det nyfödda barnet bröstmjölk. Som nybliven mamma kan du behöva stöd och hjälp. För en del kvinnor känns amningen bra efter någon vecka, medan andra kan behöva flera veckor innan det känns tryggt och ”säkert”. Stillhet och ro under amningen gör att amningsstunderna blir lättare. Ge dig själv och barnet den tid ni behöver. Ibland går det bra och andra stunder fungerar ingenting. Alla barn är olika. Ha tålamod. Be personalen på BB eller BB-mottagningen om hjälp och vägledning. 

    Under kontakt med BB, fundera gärna på vad du har för tankar om/erfarenhet av amning. Vad behöver du av oss?

    Råd för en bra amningsstart
    Ha gärna barnet hud mot hud. Var uppmärksam på barnet signaler. Låt barnet suga när det vill. Hör gärna av er så att personal får vara med vid ett tidigt amningstillfälle. Vid en amningsobservation tittar man på:

    1. barnets tag om bröstvårtan (stort/litet)
    2. mammans känsla (hanterbart/smärtsamt)
    3. barnet sugkraft (kraftfullt/ej kraftfullt)
    4. sugmönster (kan tydligt ses/inte ses)
    5. bröstvårtans utseende efter amning, (opåverkad/klämd) 

    Det nyfödda barnets behov och förmåga ser olika ut. Amningsstarten förändras under de första dygnen, därför kan behov av stöd och hur informationen se ut variera. Följ gärna barnets rytm och vila när barnet sover. Om ditt barn behöver få mat regelbundet kommer du att få information om det. Du som flaskmatar/tillmatar kommer också att få stöd kring detta.

    Du är välkommen att ringa till BB-mottagningen under barnets första levnadsvecka. Därefter vänder du dig i första hand till din egen BVC när du har frågor om amning.
    Telefonnummer: 023-49 26 79. Telefonen är öppen dygnet runt, men mellan 9-11 pågår barnläkarundersökningar och vi kan då ha svårt att svara i telefon.

    Läs mer om amning

  • Vårdavgift
    När man vårdas inom slutenvården (förlossnings- och BB-avdelning) är avgiften 130 kr per dygn för mamman. Då ingår frukost, lunch, middag och kvällsfika. På patienthotellet gäller samma avgift. Läs mer om Patientavgifter

    Partnerövernattning
    På rummen finns möjlighet till övernattning för partner eller annan anhörig. Övernattning kostar 300 kr per dygn (inkl frukost och kvällsfika).

  • Efter en normal graviditet och förlossning, när mor och barn mår bra, erbjuds man att gå på Tidig Hemgång, som tidigast 6 timmar efter förlossningen. Väljer man som familj att gå på Tidig Hemgång behöver barnet undersökas av läkare innan man lämnar förlossningen. Ni erbjuds sedan bokade besök på BB-mottagningen i Falun eller på någon av återbesöksmottagningarna i länet.

    Efter en förlossning utan större komplikationer hos mor eller barn finns också möjligheten att kvarstanna på vårt Patienthotell. Även under vistelsen på Patienthotellet erbjuds bokade besök på vår BB-mottagning. Beroende på om det finns någon riskfaktor hos mor eller barn kan vi vilja boka lite tätare besök. 

    Under besöken på BB-mottagningen utförs:

    • Amningsstöd/amningsrådgivning
    • Rådgivning kring matmängd och flaskmatning/tillmatning
    • Barnläkarundersökning
    • Syremättnad på barnet för att se så att barnets cirkulation och andning fungerar som den ska
    • Tcb – test för nyföddhetsgulsot hos barn
    • Kontroll av blodsocker vid behov
    • Kontroll av blodvärde och blodtryck på mor vid behov
    • Kontroll av bristning
    • 48 timmars kontroller. Dessa utförs så snart som möjligt efter att barnet blivit 48 timmar. Då tas en vikt, tcb, hörseltest och PKU-prov. 

    På BB-mottagningen finns personal som ger stöd och råd och ansvarar för de undersökningar som ska göras före hemgång. Mottagningstelefonen är öppen dygnet runt, dock har vi svårare att svara i telefon mellan 9-11 då vi har barnläkarundersökningar den tiden. På Patienthotellet finns också vårdpersonal att ringa på vid frågor och funderingar.

    Går man hem från Patienthotellet tidigare än 48 timmar efter förlossningen får man tid för ett återbesök på BB-mottagnignen i Falun eller på någon av återbesöksmottagningarna i länet. 

  • Vid patientförfrågningar och patientkontakt är vi tacksamma om en person i familjen förmedlar kontakten mellan personal och anhöriga.

    Tel: 023-49 20 38

    För att skydda våra nyfödda och nyförlösta, två av riskgrupperna vid influensasjukdom och andra smittor, gäller besöksförbud på BB för alla utom partner. Syskon till det nyfödda barnet är också välkommen på besök kl 14:00-16:00 i sällskap med förälder. Inga övriga besök är tillåtna på avdelningen. Partner och syskon med infektionssymtom ska inte besöka avdelningen.

    På grund av risken för allergi får man inte ha levande blommor på avdelningen.

    På patienthotellet bestämmer du själv om du vill ta emot besök.

  • Läkningsförmågan i underlivet är mycket god. Att vara uppe och röra sig gör att blodcirkulationen blir bättre och läkningen underlättas. Duscha underlivet varje dag för att minska risken för infektion. Använd inte tvål, endast vatten räcker när du tvättar underlivet. Tvål kan störa den naturliga pH-balansen i underlivet vilket ger en ökad risk för svampinfektion.

    Patientinformation om bäckenbotten 
    Det finns ett informationsblad med träningsråd och bilder där barnmorskan kan markera eventuella bristningar. Fråga gärna om du inte redan fått den! 

    Bäckenbottenträning 
    Bäckenbottenmuskulaturen sträcker sig från blygdbenet, bak till svanskotorna och upp mot sittbenen och bildar golvet i vårt bäcken. Dessa muskler hjälper till att stänga urinröret, slidöppningen och ändtarmsöppningen. 

    Efter en förlossning är det viktigt att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur. Detta ska du göra för att inte musklerna ska förlora sin spänt. 

    Skulle de göra det finns risken att ”muskelgolvet” inte fungerar tillfredsställande och du kan få problem med exempelvis urinläckage. Musklerna ska man träna och gärna två gånger om dagen. Ju intensivare du tränar desto bättre resultat. 

    Om du fått en bristning som involverar ändtarmsmuskeln kommer att få information av en sjukgymnast om hur du ska träna.

  • Tel: 023-49 20 36
    Telefontid måndag-fredag kl 8:00-15:00.

  • patienthotellet har du och ditt barn egna kläder. På BB finns möjlighet att låna sjukhuskläder. Tänk på att ta med dig inneskor.

    Mobiltelefon får användas på tyst läge. Tänk på att visa hänsyn genom att prata så att det inte stör andra. Obs! Mobiltelefon får inte tas med på operationsavdelningen, gäller även mobilens kamerafunktion.

    Vi uppmanar er som nyblivna föräldrar att lägga undan telefonerna för att vara helt närvarande första tiden efter förlossningen. Nyfödda barn söker föräldrars närhet och närvaro. Det är också lättare att fånga barnets tidiga signaler på behov av mat och närhet i en lugn miljö utan annat som pockar på er uppmärksamhet. 

  • Ett barn som behöver extra observation och vård efter förlossningen vårdas på neonatalavdelningen (Barn- och ungdomsmedicin). Här finns plats för barn som fötts mycket för tidigt och behöver vård under många veckor. Här finns också plats för barn som stannar några dygn. Vid varje barnplats finns en föräldraplats.
    Alla barn och föräldrar ska kunna vara tillsammans oavsett vårdbehov. I Födelsecentrum Dalarna samarbetar Kvinnokliniken och Barnkliniken för att ge god vård till alla födande familjer.

  • Väntelista
    Våra läkare bedömer prioriteringsgrad och patienterna blir sedan uppsatta på väntelista. Remissbekräftelse skickas till både patient och in remitterande läkare.
    Väntetiden varierar över året. Under sommaren och vid storhelger är operationskapaciteten mindre. Då utförs inga planerade operationer, endast akuta.

    Kallelse
    Vi skickar brev till patienterna tre till sex veckor innan inläggning. Patienter med hög prioritet kallas per telefon och brev. Läs kallelsebrevet noga, viss förberedelse görs hemma. Vill du och har möjlighet att komma med kort varsel, så kan du höra av dig till vår operationskoordinator.

    Läkemedel
    Vissa läkemedel sätts ut en vecka före operation. Läs kallelsebrevet för vidare information.
    Patienter som äter blodförtunnande medicin och inte fått information i kallelsebrevet, måste höra av sig till avdelningen före inläggning.

    Ankomstdagen
    Det vanligaste är att man kommer operationsdagens morgon men ibland kan man behöva komma dagen före. Se närmare på din kallelse. Viktigt att ta med sig legitimationshandling, egna mediciner och toalettsaker. Undvik tung packning!

    Besökstider
    Dagligen kl 14:00-19:00. Övrig tid enligt överenskommelse med personalen.
    Nyopererade behöver stöd och uppmuntran, men även lugn och ro. Vi ber besökare visa hänsyn till alla på salen.

    Kurator
    Kurator finns knuten till avdelningen. Om du som patient vill komma i kontakt med kurator, tala med personalen på avdelningen. 

    Utskrivningsdagen
    Planera hemresan i god tid. I normala fall ordnar man transporter/ resa till och från sjukhuset på egen hand. Utskrivningssamtal med avdelningsläkaren sker under förmiddagen. Lunch serveras generellt inte utskrivningsdagen.

    Sjukresor

    Information om sjukresor i Dalarna

    Frågor efter hemkomsten
    Har du frågor efter din hemkomst, kontakta kvinnoklinikens mottagning.
    Tel 023-49 21 73. Telefontid mån-tor kl 7:45-15:15, fre kl 7:45-11:45.

    Förväntad vårdtid och sjukskrivning

    Prolapsoperation (framfallsoperation)
    Vid prolapsoperation går man normalt sett hem samma dag. Sjukskrivningstiden är 2-4 veckor, beroende på vad du har för arbete. Viktigt att tänka på efter operationen hemma är att du inte får lyfta tungt.

    Hysterektomi (borttagande av livmoder)
    Vid denna typ av operation är vårdtiden ungefär 1-2 dagar. Sjukskrivningstiden är
    2-4 veckor.

    Laparoskopi (titthålsoperation)
    Görs oftast polikliniskt, dvs. att du får åka hem samma dag som operationen görs. I regel behövs ingen sjukskrivning.

Till toppen av sidan