Gastromottagning barn, Barnmottagningen Västerås, Barn- och Ungdomskliniken

Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 31, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runtBoka via telefon
TisdagDygnet runtBoka via telefon
OnsdagDygnet runtBoka via telefon
TorsdagDygnet runtBoka via telefon
FredagDygnet runtBoka via telefon
LördagDygnet runtBoka via telefon
SöndagDygnet runtBoka via telefon
Avbokning
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–15.00Sen avbokning
Tisdag07.00–15.00Sen avbokning
Onsdag07.00–15.00Sen avbokning
Torsdag07.00–15.00Sen avbokning
Fredag07.00–15.00Sen avbokning
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.30–15.00
Tisdag08.30–15.00
Onsdag08.30–15.00
Torsdag08.30–15.00
FredagStängt
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 31, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Barn- och Ungdomskliniken, Västmanlands sjukhus Västerås, 721 89 Västerås

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Du kan åka buss linje 1, röd linje, och gå av vid hållplats Adelsögatan, cirka 400 meter från ingång 31. Om du kommer med bil är infarten från Cedergatan eller Tråddragargatan.

Hitta på plats:

Från ingång 31 hittar du oss på entréplan på höger sida. Från ingång 1 följ skyltning mot målpunkt L.

Vi utreder och behandlar barn och ungdomar som är under 18 år med svåra besvär eller sjukdomar i lever, mage och tarm samt näringsproblem. Efter utredning eller när barnets symtom är under kontroll är det vanligt att fortsatt vård sker hos läkare på vårdcentralen. Men vissa barn följs under en längre tid hos oss, till exempel vid kroniska sjukdomar.

Driftsform: Region

Vi arbetar i team runt barnet. I teamet finns läkare, sjuksköterska, dietist och kurator.

  • Vi kan hjälpa till med vissa intyg och läkarutlåtandet på begäran av Försäkringskassan och andra myndigheter. Använd i första hand e-tjänsten Begär intyg på 1177. Tänk på att kontakta oss i god tid om du behöver förnya ett intyg.

    Om du ska ansöka om tillfällig föräldrapenning för besök hos oss kan du be om ett intyg i samband med besöket (gäller för barn som fyllt 12 år men inte 16).

  • Om barnet ska lämna prover får du information och provtagningsmaterial av oss, till exempel rör för avföring och urin. I första hand sker provtagning och inlämning av prover på Provtagningsenheten i Västerås eller Laboratoriemedicin i Fagersta, Köping eller Sala. Det går ofta även bra att lämna prover på din vårdcentral. Barn kan behöva boka tid för blodprov. Läs mer på respektive provtagningsenhet: Provtagningsenheter i Västmanland

    När barn ska lämna prover på Barnmottagningen Västerås behöver du boka tid. Du kan boka provtagningstid själv via e-tjänsten Boka tid - 1177. Du kan också ringa oss.

    Förbered barnet inför besöket genom att titta på bildspel om hur blodprov går till. Du kan köpa lokalbedövande salva eller plåster receptfritt på apoteket. Då känns sticket mindre. Sätt plåster i båda armvecken minst en timme före besöket.

  • Barn och ungdomar har alltid rätt att prata själv med vårdpersonalen. Då pratar vi en stund ensam med barnet medan du som vårdnadshavare väntar utanför.

    Från 13 års ålder brukar vi fråga om barnet vill ha ett eget samtal. Du eller ditt barn kan också själv be oss om att ditt barn ska få ett eget samtal.

    Ditt barn måste inte ha ett enskilt samtal med personalen, det är ditt barn som bestämmer.

  • Vid 18 års ålder överförs vården från barnsjukvården till annan sjukvård. Då kan vården ges både på specialistmottagning och på vårdcentralen. Det innebär att ungdomen får en eller fler nya vårdkontakter.

    Förberedelserna inför övergången sker stegvis. Ungdomen får träna på att hantera sin sjukdom själv. Vi förbereder ungdomen från tidig ålder genom att berätta om diagnos och varför man kommer till oss. När ungdomen har kunskap om sin sjukdom och mediciner är det lättare att vara delaktig och mer självständig i kontakten med vården. Det kan även vara bra att ungdomen pratar enskilt med vårdpersonalen för att succesivt öka självständigheten. Från 13 års ålder kan ungdomen skicka ärenden till sin vårdpersonal via 1177 och från 16 år även läsa sin journal.

    Vid övergången skickar barnläkaren en remiss till mottagande vuxenläkare. I remissen beskrivs sjukdomshistoria, kontroller och aktuella behandlingar. Remiss kan skickas till fler mottagningar då vård kan behövas från både specialistmottagning och på vårdcentral efter att man fyllt 18 år.

    När ungdomen har omfattande vårdbehov kan barnläkaren och vuxenläkaren träffas tillsammans med familjen för att planera övergången och den fortsatta vården.

Det finns många besvär och sjukdomar hos barn och ungdomar där du i första hand ska vända dig till din vårdcentral. Din läkare kan skicka en remiss till oss. Du kan också själv skicka en remiss, det kallas egen vårdbegäran, där du beskriver dina besvär. En egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från till exempel en läkare på din vårdcentral. Kontakta oss så skickar vi en blankett för egen vårdbegäran till dig. 

För att göra en egen vårdbegäran använda e-tjänsten ”Egen vårdbegäran” på någon av våra specialistmottagningar. Om barnet är yngre än 13 år kan du som vårdnadshavare agera ombud för barnet. Är du 13 år eller äldre loggar du själv in i 1177 för att göra en egen vårdbegäran.

Läs mer om Egen vårdbegäran till Region Västmanland - 1177

Remisskrav

Du behöver remiss för besök hos oss.

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 17 år eller yngre.

Ta med din kallelse så kan vi lättare hjälpa dig om du inte hittar rätt.

Berätta för oss

  • om barnet är orolig för något inför besöket
  • om barnet varit med om något dåligt i vården
  • om barnet behöver särskilt stöd vid besöket.

Förbered er genom att fundera på följande:

  • Vad är viktigast för er att diskutera på besöket?
  • Behöver recept eller hjälpmedel förnyas?
  • Behöver ni intyg eller läkarutlåtande?

För att besöket ska bli positivt är det bra om barnet är förbered och vet vad som ska hända. Vi hjälper till att visa och förklara på besöket. När det går skickar vi med ett bildstöd som du kan visa för barnet innan besöket. Har ni eget förberedelsematerial eller bildstöd så ta gärna med till besöket. Barnet ska oftast vägas och mätas före besöket.

Mediprep - en vårdsajt för barn och ungdomar finns anpassad information till barn om undersökningar och behandlingar i vården.

Besökstider

Måndag
08.30–15.00
Tisdag
08.30–15.00
Onsdag
08.30–15.00
Torsdag
08.30–15.00

Till toppen av sidan