Rehabenheten Medicin Västerås

Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 1, plan 5, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag09.00–10.30
Tisdag09.00–10.30
Onsdag09.00–10.30
Torsdag09.00–10.30
Fredag09.00–10.30
LördagStängt
SöndagStängt
Sjukresebeställning
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 1, plan 5, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, 721 89 Västerås
Webbplats:
https://www.1177.se/vastmanland/rehabenheten-medicin-vasteras

Publicerad: 2019-10-17

Nu checkar du in dig själv när du kommer till din bokade tid hos oss. Använd någon av terminalerna som finns på sjukhuset. Du kan läsa i din kallelse vad som gäller för just ditt besök.

Läs mer om att checka in dig själv på Västmanlands sjukhus 

Publicerad: 2022-03-16

Det pågår sprängning i området för att förbereda marken för det nya akutsjukhuset i Västerås. Information om pågående och planerade arbeten på sjukhusområdet i Västerås finns på webben: www.regionvastmanland.se/arbeten
Det finns skyltning och hänvisningar på området i de fall då vägar är avstängda eller leds om.

Till oss är du välkommen när du har din ansvariga läkare inom Geriatriska kliniken, Rehabiliteringsmedicinska kliniken eller Medicinkliniken. Tillsammans med dina behandlare görs en behandlingsplan.


På geriatriska kliniken arbetar vi både på geriatriska avdelningen men också på den geriatriska mottagningen där vi deltar i minnesutredningar. Vi har också ett team för geriatrisk rehabilitering för patienter med stroke dit du kan komma från hemmet efter utskrivning från sjukhuset.


På rehabiliteringsmedicinska kliniken arbetar vi både inom rehabiliteringsmedicinska avdelningen samt i olika team på mottagningen. Det är hjärnskadeteamet för patienter med stroke eller andra hjärnskador och spinalteamet för patienter med ryggmärgsskador.

På medicinkliniken arbetar vi på medicinklinikens alla avdelningar. Vi har ett neuroteam (parkinsonteamet, MS-teamet, ALS- teamet) med arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, kurator och logoped som ansvarar för rehabilitering av patienter med neurologisk sjukdom. Vi samverkar med neurologsjuksköterska och neurolog på neurologmottagningen. Inom fysioterapi/sjukgymnastik har vi mottagningsbesök och rehabilitering för medicinklinikens övriga patientkategorier. Även kuratorer har egna mottagningsbesök.

Driftsform: Region

Hos oss arbetar arbetsterapeuter, kuratorer, logopeder, psykologer, fysioterapeuter/sjukgymnaster och rehabassistenter.

  • Du kanske är i behov av arbetsterapi? Då kan du få träffa en arbetsterapeut som utreder dina resurser och svårigheter i vardagslivet som exempelvis förmågan att sköta hushållsarbete, arbete eller studier.

    Arbetsterapeuten utför behandlingsinsatser som att träna olika funktioner, anpassa arbetssätt och miljö samt prova ut tekniska hjälpmedel. Vårt mål är att du skall återfå, förbättra eller behålla din förmåga att fungera tillfredsställande i vardagslivet.

    Slutenvård

    Arbetsterapeuten ingår på vårdavdelningen i teamet runt patienten och vi inriktar våra insatser på att så tidigt som möjligt hjälpa patienterna att komma igång efter skada/operation och förbereda sig för utskrivningen från avdelningen.

    Vi bedömer hur sjukdomen/skadan påverkat förmågan att klara sina dagliga göromål. Bedömningen sätts i relation till vad patienten tidigare har gjort och kan omfatta hur patienten klarar av-/påklädningar, förflyttningar och hygien. Åtgärderna kan innebära råd och stöd till patienter och/eller andra i patientens närhet, träning i aktivitet och ibland utprovning av hjälpmedel eller anpassning av patientens bostad.

    Om ytterligare åtgärder behövs efter utskrivning från kliniken informeras nästa vårdgivare efter samråd med patienten.

  • Vi hjälper till med att förebygga, undersöka och behandla funktionsstörningar som begränsar människans rörelseförmåga. Träning och behandling ökar möjligheten att klara det dagliga livets krav på rörelser. Målet är att återfå funktion efter sjukdom och skada samt att bibehålla bästa möjliga rörelseförmåga för att kunna leva ett aktivt liv med god livskvalitet.

    Slutenvård

    Fysioterapeuten ingår på vårdavdelningen i teamet runt patienten och vi inriktar våra insatser på att så tidigt som möjligt hjälpa patienterna att komma igång och förbereda sig för utskrivningen från avdelningen. Om ytterligare åtgärder behövs efter utskrivning från kliniken informeras nästa vårdgivare efter samråd med patienten.

    Vanligt förekommande fysioterapeutiska insatser på vårdavdelning är funktionsbedömning, mobilisering, specifik träning, andningsvård, träningsråd och information, hjälpmedelsutprovning och bedömning av patientens fortsatta behov av rehabilitering.

    Öppenvård

    Inom fysioterapi/sjukgymnastik har vi mottagningsbesök för patienter med medicinska diagnoser som tex hjärt-, lung- eller njursjukdomar, blodcancer samt även vissa andra medicinska diagnoser där läkaren bedömer att patienten är i behov av fysioterapi/sjukgymnastik.

    Om du har andra problem som inte rör din medicinska diagnos så är du välkommen att vända dig till fysioterapeut/sjukgymnast i primärvården.

  • Vi utreder, diagnosticerar och behandlar dig som har svårt att kommunicera, äta och/eller svälja efter förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom. Det här kan innebära svårigheter att använda sig av sitt språk (afasi), svårighet att använda sin röst och sitt tal (dysartri) samt svårighet att äta och svälja (dysfagi). Logopedens insatser kan bestå av information och rådgivning till patient och anhöriga såväl som direkt träning eller förskrivning av kommunikationshjälpmedel.

    Du kan få kontakt med en logoped om du är patient och har läkarkontakt eller vårdas inom Geriatriska-, Rehabiliteringsmedicinska klinikerna och Medicinkliniken. 

  • Psykologerna utför neuropsykologiska utredningar av olika kognitiva störningar och demenssjukdomar inom Geriatriska- och Rehabiliteringsmedicinska klinikerna. Psykologerna medverkar också som neuropsykologiska konsulter och utför bedömningar av kognitiva funktioner såsom minne och uppmärksamhet med mera.

    Psykologerna erbjuder även samtal och stöd i krissituationer till patient och anhörig.

    Du kan få kontakt med en psykolog om du är patient och har läkarkontakt eller vårdas inom Geriatriska- och Rehabiliteringsmedicinska klinikerna.

  • Alla människor hamnar någon gång i livet i situationer där livsvillkoren förändras. Då kan vi behöva stöd av någon utomstående under en tid.

    En kurator erbjuder stöd i form av samtalsbehandling och hjälp vid kriser både till dig som patient och till dina närstående. Kuratorn kan även vägleda kring praktiska frågor samt bistå med social information.

    Du kan få kontakt med våra kuratorer om du är patient som har läkarkontakt eller vårdas inom Geriatriska-, Rehabiliteringsmedicinska- och Medicinkliniken.

Remisskrav

Du behöver remiss för besök hos oss. Du ska få en tid inom vårdgarantins 90 dagar.

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

Det finns idag bakterier som är motståndskraftiga mot vissa penicillinpreparat. För att förhindra smittspridning vill vi att du meddelar oss om du vårdats eller fått behandling på sjukhus eller annan vårdinrättning utanför Sverige de senaste sex månaderna.

Vi har besöksadress på flera olika ställen på sjukhuset så titta därför på din kallelse vart du ska.

Till toppen av sidan