- Besöksadress:
- Karlsgatan 17A, Västerås
- Län, kommun:
- Västmanlands län, Västerås
- Postadress:
- Karlsgatan 17 A, 722 14 Västerås
- Webbplats:
- https://www.1177.se/Vastmanland/hitta-vard/kontaktkort/Smartrehab-Vastmanland-Region-Vastmanland/
Vägbeskrivning
Hitta hit:
Vi finns i samma byggnad som Herrgärdets vårdcentral, innanför cityringen.
Gå in via stora entrén och ta direkt till vänster.
Parkeringshus på andra sidan Kopparbergsvägen, Högne P-hus.
Vi är en specialistklinik med experter inom området behandling och rehabilitering för dig som har besvär med långvarig smärta och samsjuklighet i exempelvis stressrelaterad ohälsa. Vi utreder, ställer diagnos och ger tillsammans med dig som patient förslag på rehabiliteringsprogram som är individanpassade samt evidensbaserade, det vill säga att mycket gott vetenskapligt stöd finns för insatserna.
Vi har en lång erfarenhet inom området, kan uppvisa goda resultat och deltar i ett nationellt nätverk för uppföljning och utveckling av smärtvård.
Genom vårt rehabiliteringskoncept får du som har drabbats av ohälsa möjlighet till bättre självkännedom samt hjälp med att ta tillvara och utveckla din funktionsförmåga. Vi vill därmed skapa förutsättningar för ett meningsfullt liv och för att uppnå en bättre livskvalité.
Alla går inte vidare i rehabiliteringsprogram här på Smärtrehab utan ett avslut kan ske efter utredning.
Helena Höglund
Verksamhetschef
Helena.hoglund@regionvastmanland.se
Driftsform: Region
Under utredning får du som patient träffa alla yrkesgrupper i ett team som består av sjuksköterska, läkare, fysioterapeut och psykolog/psykoterapeut och arbetsterapeut (vid behov). Utredningen syftar till att analysera smärttillståndet och delge patienten en förklaringsmodell av långvarig smärta som bygger på ett biopsykosocialt synsätt. Utredningen syftar också till att starta ett förändringsarbete. Det finns visst stöd för att utredningen kan ha en behandlingseffekt i sig.
Utredningen tar vanligtvis cirka 4 veckor och avslutas med återkopplingssamtal med patienten. Efter utredning erbjuder vi rehabilitering i de fall det blir aktuellt. I övriga fall föreslår vi andra åtgärder.
Läs mer under fliken Rehabilitering vid långvarig smärta.
Vi på Smärtrehab bedriver utredning och arbetslivsinriktad rehabilitering för patienter i arbetsför ålder med långvarig, godartad smärta från rörelseapparaten. Samsjuklighet i stressrelaterad ohälsa, depression och ångest kan finnas.
Vi samverkar med primärvården och flera kliniker i slutenvården som exempelvis smärtmottagningen, neurologmottagningen, barnkliniken, gynekologiska mottagningen, reumatologiska mottagningen, vuxenpsykiatrin och ortopedmottagningen.
Vi utvärderar våra insatser genom deltagande i Nationella Registret över Smärtrehabilitering (NRS). Vi har förankring i forskning inom smärtområdet med anknytning till Centrum för klinisk Forskning, CKF, Örebro Universitet samt NRS.
Vilka patienter är aktuella?
Patienter som har/är:
• Smärttillstånd från rörelseapparaten samt huvudvärk av godartat slag.
• Smärta som innebär en betydande funktionsnedsättning eller hotar att utvecklas till sådan.
• I stort sett medicinskt färdigutredda avseende annan allvarlig sjukdom.
• Långvarig smärta med mer än 3-6 månaders varaktighet. Det är ofta fördelaktigt att remittera tidigt, när den medicinska utredningen i övrigt är klar.
• Arbetsför ålder.
• Förutsättningar för återgång i arbete ska finnas. Om patienten söker/tänker sig sjukersättning, eller redan har hel sjukersättning, innebär det rehabiliteringshinder.Vilka patienter är inte aktuella?
Patienter som har/är:
• Akuta smärttillstånd.
• Neuropatisk smärta, handläggs i första hand på smärtmottagningen.
• Reumatisk sjukdom i aktivt skede, eller som inte är i remission.
• Malign orsak till smärtan.
• Pågående eller planerad medicinsk åtgärd. Exempelvis planerad operation.
• Barn och äldre patienter utanför arbetsför ålder.
• Känt substansbrukssyndrom som behöver åtgärdas först.
• Utmattningssyndrom, depression eller ångest där ingen samsjuklighet med smärta finns.
• Svår psykiatrisk sjukdom som exempelvis svår depression, svårt ångestsyndrom eller psykossjukdom.
• Nyligen - inom de senaste två åren - genomförd multimodal rehabilitering.I utredning och rehabilitering arbetar vi utifrån en helhetssyn. Tillsammans med dig som patient utformas rehabilitering utifrån dina behov. I rehabilitering ingår flera yrkesgrupper: sjuksköterska, läkare, fysioterapeut, psykolog/psykoterapeut och arbetsterapeut (vid behov). Rehabiliteringen bygger på att göra förändringar i livet med hjälp av psykologiska, fysioterapeutiska och medicinska insatser. Din delaktighet och motivation är viktig för rehabiliteringen.
Regelbunden fysisk aktivitet och beteendeaktivering har visats sig vara effektivt vid smärta och stressrelaterad ohälsa. I rehabiliteringen ingår ökad kunskap om smärta, ökad fysisk funktion genom träning av kroppsmedvetande och fysisk aktivitet, samt psykologisk behandling för att utveckla förändrade hanteringssätt av smärta, stress och annan samsjuklighet.
Vårt arbetssätt utgår från ACT, som är en utveckling av Kognitiv beteendeterapi, KBT. ACT står för Acceptance and Commitment Therapy.
Inom ACT ses smärtan som något en person behöver förhålla sig till och inte kämpa emot. Smärtan gör ont och kampen mot smärtan kan i sig bidra till att smärtan och lidandet fortsätter. ACT syftar till att öka en persons förmåga att i närvaro av smärta kunna välja att göra det som både i stunden och på sikt blir värdefullt istället för att låta smärtan styra och kämpa med att få bort det onda.
I rehabilitering ingår vanligen
• Ökad kunskap om smärta, stress och sömn.
• Samtalsterapi med fokus på förbättrad smärt- och stresshantering.
• Fysisk aktivitet och kroppsmedvetandeövningar.
• MediYoga
• Arbetslivsinriktade åtgärder
• Läkarkontakt utifrån individuella behovRehabilitering:
• innebär vanligen 3-4 tillfällen per vecka.
• pågår några veckor till några månaders tid, det avgörs individuellt.
• förutsätter närvaro. Upprepad frånvaro kan innebära att rehabiliteringen behöver avbrytas i förtid.
• handlar om att omsätta det du lär dig i din vardag, både i hemmet och i arbetssituationen.
• För dig som arbetar heltid finns möjlighet att ansöka om förebyggande sjukpenning genom Försäkringskassan för de timmar du behöver avstå från arbete för att delta i rehabilitering.Alla våra behandlingar följs upp och utvärderas tillsammans med dig genom gemensam utvärdering och frågeformulär före, i samband med avslut och ett år efter rehabiliteringen. Vi deltar i Nationella Registret över Smärtrehabilitering (NRS) för att utvärdera våra insatser. Du som patient väljer om dina svar på formulären får vara med i registret.
Här kan du se föreläsningar om smärta, stress och sömn, anhöriginformatino samt fysisk aktivitet.
Remisskrav
Remiss från vårdgivare rekommenderas. Du ska få en tid inom vårdgarantins 90 dagar.
Åldersregler
Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.
Region Västmanland tillämpar biobankslagen. Vad det innebär kan du läsa mer om på 1177 och Prover i vården.
Här kan du meddela oss på 1177.se om sidans kontaktuppgifter eller text behöver ändras. För frågor om din vård, kontakta din mottagning via e-tjänster eller telefon.
Rapportera fel och andra vanliga frågor
Vill du kontakta 1177.se om något annat? Vänligen besök 1177 kontaktsida.