Bildterapi – ett uttryck bortom orden
Bildterapi är en behandlingsmetod där man använder bildskapande för att uttrycka och kommunicera känslor. Det blir ett språk att använda när orden inte räcker till för att beskriva och bearbeta minnen, känslor och händelser.
Bildterapi ger dig möjlighet att uttrycka och bearbeta känslor i en kreativ form. Bildterapi kan vara ett sätt att bryta ett mönster med negativa tankar. Den ger möjlighet att förstå dig själv och få en förståelse för vilka utmaningar du har. Det kan också bli tydligare vad du behöver göra för att lösa din situation.
En bildterapeut har en särskild utbildning eller är auktoriserad av Svenska riksförbundet för bildterapi.
Används vid flera sjukdomstillstånd
Bildterapi används med patienter som besväras av exempelvis depression, ångest, ätstörning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller olika slags stressreaktioner.
Det här gör bildterapeuten
Utformningen av bildterapin utgår från dina individuella behov och vad som ska uppnås med behandlingen. Terapeuten utgår från ett ämne som berör dig. Du får ofta en uppgift eller tema som du reflekterar över och skapar en bild utifrån dina förutsättningar.
Efter bildskapandet sker en reflektion och dialog över bilden och dess betydelse.
Terapeutens jobb är att främja samtal och reflektion om bilden och hur bilden kan relatera till ditt liv.
Så fungerar bildterapin
Genom att måla, reflektera och samtala med en bildterapeut kan du bearbeta minnen och upplevelser. Bildterapi sammanfogar skapande verksamhet och psykoterapi. Tack vare bilder kan de tankar och känslor du har förstås på ett annat sätt och du kan se nya möjligheter i livet. Du kan få din identitet och självkänsla stärkt.
Patienter som har intervjuats menar att inre bilder, tankar och känslor blir tydligare när de uttrycks på papper.
Efter svåra händelser i livet kan det vara svårt att använda sig av ord. Även då kan bildskapandet förmedla känslorna, beskriva den inre verkligheten och främja en inre dialog.
Att tänka på som patient
Bildterapi kan kännas avskräckande. Du kanske känner att du saknar konstnärlig skicklighet. Det är vad bilden förmedlar som är i fokus under behandlingen, inte den konstnärliga kvaliteten på bilden.
Bilden måste inte föreställa någonting konkret. Det kan vara en beskrivning av tankar, känslor eller erfarenheter. Bilden kan vara en symbol för något eller så speglar den kanske ett minne eller en upplevelse.
Det är du som har gjort bilden som äger den och tolkningen av den. Tillsammans med terapeuten försöker du utforska bildens betydelse.
Var erbjuds bildterapi?
Vissa vårdcentraler, psykiatriska enheter, rehabiliterings- och cancerkliniker kan erbjuda bildterapi som en del av behandling.
Många privata psykoterapeuter erbjuder också bildterapi.
Här kan du hitta utbildade bildterapeuter.