Röstbehandling
Du som har besvär med rösten kan få behandling om det behövs. Oftast görs behandlingen hos en logoped.
Det är vanligt att få besvär med rösten. Till exempel heshet eller att bli så trött i rösten att det känns ansträngande att prata. Det kan svida, kännas irriterat eller som en klump i halsen.
Oftast försvinner besvären av sig själv. Men ibland behövs behandling. Du kan få en remiss från en läkare för röstbehandling hos logoped.
Röstbehandling kallas ibland för röstterapi eller röstträning.
Både barn och vuxna kan få behandling för besvär med rösten.
Förberedelser
Innan eller under det första besöket hos logopeden är det vanligt att få ett formulär som man ska fylla i. I formuläret kan du beskriva dina besvär och hur länge du har haft besvären.
Vid det första besöket ber logopeden dig att prata och använda rösten på olika sätt. Det är för att kunna bedöma dina besvär.
Ibland spelar logopeden in hur det låter när man använder sin röst. Det är för att undersöka rösten mer. Inspelningen kan också användas när behandlingen är klar, för att jämföra hur rösten har påverkats.
När ett barn ska få behandling
Både du och barnet kan ha frågor inför besöket i vården. Det är bra om ni kan förbereda er hemma. Det finns olika tips beroende på barnets ålder.
Så går behandlingen till
Du får en behandlingsplan med olika övningar för rösten och andningen. Du gör övningarna både hemma och under besöken hos logopeden.
Under röstbehandlingen kan du få lära dig följande:
- Förbättra din andning med hjälp av magmusklerna.
- Använda rösten på ett mindre ansträngande sätt.
- Vad du kan göra för att lindra besvären.
Logopeden ger också råd för vad du kan göra för att rösten ska hålla bättre vid till exempel halsbränna, muntorrhet eller om du röker.
Rösten kan påverkas av kroppens hållning. Under behandlingen kan du få råd om hur du ska sitta, stå eller ändra din hållning för att minska ansträngningen för rösten.
Hur lång tid tar behandlingen?
Det varierar hur lång tid behandlingen tar och hur ofta du träffar logopeden. Det beror på vilka besvär du har och vilka övningar du behöver.
En del träffar logopeden en eller två gånger medan andra behöver stöd och behandling under längre tid.
Ett besök hos logopeden tar oftast 30 till 40 minuter.
Gruppbehandling
Röstbehandling erbjuds ibland som gruppbehandling. En del tycker att det känns skönt att träffa andra som har liknande besvär med rösten.
Ni gör övningar tillsammans under behandlingen. Övningarna som görs i grupp liknar oftast den typen av övningar för rösten som du gör själv.
Om du behöver ett hjälpmedel
Det finns hjälpmedel för att underlätta i vardagen. En röstförstärkare kan användas om du behöver extra stöd när du pratar. Till exempel om du har svårt att tala så högt att det hörs.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.