Mage och tarm

Infektioner i mage och tarmar

Läs om olika typer av infektioner i mage och tarm, vad du kan göra själv och när du ska söka vård.

Innehåll - Infektioner i mage och tarmar

Visa innehåll som:
  • Amöbainfektion

    Amöbor är parasiter som kan orsaka en infektion. De sprids oftast genom mat eller vatten som inte är tillräckligt tillagat. Du kan få diarré och ont i magen. Behandlingen består av antibiotika.

  • Dricksvatten vid kris och hälsofara

    Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen.

  • Dysenteri – shigella

    Dysenteri är en smittsam tarminfektion som orsakas av bakterier som heter shigella. De allra flesta som insjuknar har blivit smittade på en utlandsresa.

  • Kolera

    Kolera är en diarrésjukdom som orsakas av en bakterie. Kolera sprids bland annat med förorenat vatten eller mat. Sjukdomen finns oftast i länder med dåligt fungerande vatten och avloppsrening.

  • Salmonella

    Salmonella är en magsjukdom. Den sprids genom dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över. Du kan få hög feber och diarré.

  • Turistdiarré

    Turistdiarré är ett samlingsnamn på besvär med lös mage som du kan få under resor. Det är större risk att få turistdiarré i länder med dålig vattenrening och dålig livsmedelshygien. Besvären går ofta över inom tre till fyra dagar.

  • Undvik att bli sjuk av vatten vid badstranden

    På Havs- och Vattenmyndighetens webbplats Badplatsen kan du exempelvis läsa om provsvar, badvattenkvalitet, temperatur och algblomning.

  • Vinterkräksjuka – calicivirus

    Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Blir du sjuk räcker det ofta med att vila och att dricka ordentligt. Du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. Ett bra sätt att undvika smitta är att tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Läs mer på 1177.se

Så fungerar matsmältningsorganen

Maten du äter bryts ner medan den passerar genom din kropp. Det kallas matsmältning eller matspjälkning. Olika organ och körtlar hjälper till med matsmältningen. Maten behöver brytas ner för att kroppen ska kunna ta upp näringen som maten innehåller.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan