Digital hjärtskola ökar tillgängligheten
Innehållet gäller Västra GötalandForskning visar att deltagande i hjärtskola kan rädda liv. Hjärtskolor hålls normalt på sjukhusen men nu finns en digital variant. – Det är endast en liten andel av patienterna som erbjuds hjärtskola som också deltar. Det beror exempelvis på avstånd, problem med transport eller att man jobbar. Mot den bakgrunden ville vi på hjärtrehab göra hjärtskolan mer tillgänglig, säger Maria Bäck, specialistfysioterapeut och projektledare för den digitala tjänsten.
Maria Bäck och hjärtrehabiliteringsteamen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, vet att det finns ett stort informationsbehov hos patienter med kranskärlssjukdom.
– Målet med en hjärtskola är att öka kunskap om sjukdomen och dess medicinska behandling samt att motivera patienten till hälsosamma levnadsvanor kring fysisk aktivitet och träning, kost, alkohol och tobak, förklarar Maria Bäck.
Den digitala hjärtskolan lanserades i mars 2020 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och spreds sedan. Idag är det ett tiotal regioner i landet som använder den.
Tipsar om nya levnadsvanor
Den digitala hjärtskolan är indelad i olika avsnitt som innehåller både texter och filmer. Innehållet är framtaget av experter inom hjärtsjukvården och syftar till att ge ökad kunskap om hjärtsjukdom, dess riskfaktorer och de vanligaste läkemedlen. Det finns råd om hur man kan förändra sina levnadsvanor och hur man själv kan minska risken för ett återinsjuknande. Motivationen till att förändra sina levnadsvanor har varit stort. Det visar en enkätstudie.
Hjärtskolan innehåller självskattningsformulär och en funktion med varningsflagg om patienten och behandlaren är inne på fel spår. Det finns också en möjlighet för patienten att ställa frågor.
Ett kapitel ägnas åt patienternas egna upplevelser av hjärt-kärlsjukdom.
Bra behandlingsresultat
Tommy Skjulsvik, regionutvecklare och ansvarig för 1177:s e-tjänst i Stöd och behandling och Annika Johnsson, regionalt införandestöd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har hjälpt till med introduktionen.
– Den digitala hjärtskolan kan man ju gå när man vill och behöver. Dessutom måste man inte vara på plats. Jag tror absolut man kan uppnå samma behandlingsresultat som ett fysiskt möte. Man kan ta del av informationen i lugn och ro, läsa texten och se filmerna flera gånger, säger han och tillägger att det finns en stor outnyttjad potential vad det gäller digitala patientutbildningar.
Nackdelen tycker han är att patienten behöver en viss digital vana, tillgång till dator, smartphone eller surfplatta samt ha e-legitimation för inloggning. Dessutom finns utbildningen bara på svenska.
Livsviktig kunskap
För att studera sambandet mellan hjärtskola och död har forskare via registret Swedeheart, följt upp 48 000 personer under 75 år som fick sin första hjärtinfarkt. Av dessa deltog 37 procent i hjärtskola. Efter två år sågs en nära halverad risk att avlida och efter fem år minskade risken med 38 procent, jämfört med de som ej deltagit.
(Källa European Journal of Preventive Cardiology 2020, Vol. 27(2) 145–154).
FOTNOT: Den digitala hjärtskolan har finansierats av Innovationsfonden
Livsstilsverktyget
Vill du öka dina kunskaper om hälsa och förebygga livsstilssjukdomar? Då kan du anmäla dig tillLivsstilsverktyget. Du kan göra övningar, tester och får tillgång till en mängd tips och vetenskapliga fakta. Det är gratis för dig att använda verktyget.
Här kan du anmäla dig och läsa mer om Livsstilsverktyget