Vårdgaranti
Du har alltid rätt att få en medicinsk bedömning när du kontaktar vården. Vårdgarantin styr så att du får den vård som vårdpersonalen tycker att du ska få inom en viss tid. Den som har störst behov av vård får den alltid först.
En kortare version av den här texten finns även på lätt svenska.
Den nationella vårdgarantin
Detta gäller enligt den nationella vårdgarantin:
Kontakt med primärvården samma dag
Du ska få kontakt med den vårdcentral som du har valt att tillhöra samma dag som du söker vård. Att välja en vårdcentral kallas att vara listad på en vårdcentral.
Kontakten kan ske till exempel genom ett telefonsamtal, ett besök eller ett videosamtal.
Vårdgarantin gäller även på andra mottagningar inom primärvården där du inte kan lista dig.
Vad är primärvård?
Med primärvård menas till exempel vårdcentraler, ungdomsmottagningar, barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler.
Medicinsk bedömning av en legitimerad vårdpersonal inom tre dagar
Du ska få en medicinsk bedömning av en läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården. Det ska ske inom högst tre dagar.
Den medicinska bedömningen kan göras vid ett besök eller genom till exempel ett videosamtal.
Besök på en specialistmottagning inom 90 dagar
Personalen i primärvården som gör bedömningen skickar en remiss till en specialistmottagning. Där görs en bedömning av vilket behov du har och hur du kan få hjälp.
Du ska få en tid inom 90 dagar om specialistmottagningen bestämmer att du ska få specialistvård. Det gäller också om du söker själv, utan remiss från en läkare.
Egen vårdbegäran
En del mottagningar vill att du skriver en så kallad egen vårdbegäran. Den kan även kallas egenremiss eller egenanmälan. Kontakta den mottagning som du vill komma till och fråga om du ska skicka in en egen vårdbegäran.
Ibland kan specialistmottagningen i stället välja att hänvisa dig till någon annan vårdmottagning. Du kan också få råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär.
Behandling påbörjad inom 90 dagar
Du ska få tid för behandling inom 90 dagar, räknat från det att vårdpersonalen tillsammans med dig beslutade om behandlingen. En behandling kan till exempel vara en operation.
Andra tidsgränser
Regionerna kan ha andra tidsgränser än vad som gäller enligt den nationella vårdgarantin. Tidsgränserna kan vara kortare. De kan inte vara längre.
Utökad vårdgaranti i Västra Götaland
I Västra Götaland är vårdgarantin utökad när det gäller neuropsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri och misstanke om cancer.
Misstanke om cancersjukdom hos barn inom 2 dagar
Vid stark misstanke om cancersjukdom hos barn, ska ett specialistläkarbesök erbjudas inom 2 dagar räknat från att en vårdbegäran/remiss kommer till mottagningen.
Misstanke om cancersjukdom hos vuxna inom 14 dagar
När det inte finns ett standardiserat vårdförlopp för den misstänkta cancerformen ska ett specialistläkarbesök erbjudas inom 14 dagar räknat från ankomstdatum för vårdbegäran/remiss.
Läs mer om standardiserade vårdförlopp i cancervården
Barn- och ungdomspsykiatri, besök inom 30 dagar
Du ska erbjudas tid för besök till barn- och ungdomspsykiatrin eller annan verksamhet som behandlar barn och unga med psykiatrisk problematik inom 30 dagar, räknat från det att läkaren tillsammans med dig beslutade om remiss/vårdbegäran.
Barn- och ungdomspsykiatri, fördjupad utredning/behandling inom 30 dagar
Du ska erbjudas tid till fördjupad utredning/behandling inom barn-och ungdomspsykiatrin eller annan verksamhet som behandlar barn och unga med psykiatrisk problematik inom 30 dagar, räknat från det att läkaren tillsammans med dig beslutade om utredning.
Barn- och ungdomspsykiatri, behandling inom 30 dagar
Efter utförd fördjupad utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin eller annan verksamhet som behandlar barn och unga med psykiatrisk problematik ska behandling erbjudas inom 30 dagar.
Neuropsykiatri vuxna, utredning inom 90 dagar
Du ska erbjudas tid till fördjupad utredning inom 90 dagar, räknat från det att läkaren tillsammans med dig beslutade om utredning.
Om du inte kommer
Din remiss skickas tillbaka till den läkare som skrivit remissen om du har uteblivit vid två tillfällen från bokat besök.
Vad händer om jag inte får vård inom vårdgarantin?
Om din mottagning inte kan ge dig vård inom tidsgränserna för vårdgarantin, ska du erbjudas vård på en annan mottagning. Den nya mottagningen kan finnas i din egen region, eller i en annan region.
Du kan inte välja vilken mottagning du ska hänvisas till om du vill använda dig av vårdgarantin.
Du kan tacka nej till erbjudandet om vård på en annan mottagning. Då avstår du från vårdgarantin. Det kan göra att du får vänta längre på vård.
Om du ångrar att du tackade nej
Kontakta mottagningen där du blev erbjuden vård om du ångrar att du tackade nej. Vårdgarantin börjar räknas på nytt från det datum du meddelade att du ändrade dig.
Ersättning för extra kostnader
Du kan få ersättning för de extra kostnader du kan få om du blir hänvisad till en annan mottagning. Det gäller till exempel vissa resor. Du kan inte få ersättning för extra kostnader om du själv väljer var du ska få vård. Kontakta din region för att få veta vad som gäller för dig.
Du ska få information om vårdgarantin
Fråga om vårdgarantin på mottagningen där du väntar på att få vård. Du ska få information om hur vårdgarantin fungerar och vilka följder det kan bli för dig beroende på vilka val du gör.
I vissa regioner finns det också ett väntetidskansli eller liknande som du kan kontakta om du har frågor.
Kontaktinformation vårdgaranti Västra Götaland
Har du frågor om vårdgaranti och vill undersöka din möjlighet att få vård hos annan vårdgivare?
Kontakta den mottagning du väntar på att komma till
- Logga in på 1177.se för att skicka ett meddelande. För att hitta rätt mottagning klickar du på ”Hitta och lägg till”. Leta upp mottagningen och klicka på ”Lägg till mottagning”.
- Ring direkt till den mottagning du väntar på att få komma till eller sjukhusets kontaktfunktion, telefon 020-44 55 55, knappval 1.
Kontakta Vårdgarantiservice
Vårdgarantiservice svarar på frågor om vårdgaranti och valfrihet. Inom vissa områden kan de hjälpa till att lotsa vidare till annan vårdgivare med bättre tillgänglighet.
Vårdgarantiservice kan inte svara på frågor om väntetid eller göra medicinska bedömningar, utan hänvisar till aktuell mottagning för svar.
- Logga in på 1177.se för att skicka ett meddelande till Vårdgarantiservice.
- Kontakta Vårdgarantiservice på telefon 020-44 55 55, knappval 3.
Vårdgarantin gäller bara i din region
Vårdgarantin gäller bara i den region där du är folkbokförd. Du måste också vara listad på vårdcentralen där du söker vård för att vårdgarantin ska gälla.
Du som väljer att söka vård i en annan region är inte garanterad att få vård inom någon bestämd tid. Det som avgör hur fort du ska få vård är ditt behov av vård. Den person som har störst behov får vård först, oavsett var personen är folkbokförd.
Några regioner har särskilda överenskommelser. Det gör att vårdgarantin kan gälla även i andra regioner än där du bor. Fråga vårdpersonalen för att få veta om det är så i din region.
När gäller inte vårdgarantin?
Vårdgarantin gäller inte för exempelvis följande situationer:
- Vårdgarantin gäller inte för återbesök.
- Vårdgarantin gäller inte om du av medicinska skäl bör vänta längre än garantins tidsgränser.
- Vårdgarantin gäller inte för medicinsk service, till exempel laboratorieundersökningar.
- Vårdgarantin gäller inte för utredningar och undersökningar som till exempel röntgen, provtagningar och tester.
- Vårdgarantin gäller inte när du ska få ett hjälpmedel, med undantag för utprovning av hörapparater.
- Vårdgarantin gäller inte om du väljer att söka vård hos en privat vårdgivare som inte finansieras med skattemedel eller som saknar avtal med en region. Fråga vårdgivaren om du är osäker på om vårdgarantin gäller.
- Vårdgarantin gäller inte för tandvård, men det finns en del undantag. Det kan till exempel vara tandvård som ingår som en del av en behandling av en sjukdom. Fråga vårdgivaren om du är osäker på om vårdgarantin gäller.
Väntetider i vården
Det finns en nationell webbplats för uppföljning av vårdgaranti och väntetider. På webbplatsen kan du se väntetiderna inom alla regioner i Sverige.