Svampförgiftning
Innehållet gäller Västra GötalandDen vanligaste orsaken till svampförgiftning är att matsvamp förväxlats med giftig svamp. Du kan bli illamående och kräkas efter att du har ätit svamp men det behöver inte alltid betyda att svampen är giftig. Man kan må dåligt av svamp utan att vara förgiftad.
Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara. Därför kan svamp i maten leda till att du mår dåligt, utan att du har blivit förgiftad av den.
Vanliga symtom på svampförgiftning kan vara kraftiga vattentunna diarréer och kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.
Mer om giftiga svampar
På Giftinformationscentralens webbsida giftiga svampar hittar du beskrivningar på olika symtom på svampförgiftning. Här finns också bilder på våra giftigaste svampar.
Information på andra språk
Giftinformationscentralen har en broschyr med de giftigaste svamparna i Sverige. Den är översatt till över 30 olika språk.
På webbsidan finns även en varningsaffisch på engelska.
Råd vid svampplockning
- Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp. Skaffa en modern svampbok.
- Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
- Plocka svamparna en och en, om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar. Se till att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.
- Ring Giftinformationscentralen för råd. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
- Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.
KÄLLA: Giftinformationscentralen