Allmänna reseråd

Sommarens hälsotips från A till Ö

Innehållet gäller Västra Götaland

Vi lever ofta ett aktivare och mer hälsosamt liv under sommaren som kan innebära att vi utsätter oss för lite större risker än vanligtvis. Genom att ha lite kunskap i förväg kan du förebygga hälsoproblem och veta vad du ska göra om olyckan är framme.

Alkoholberoende

Sommaren innebär ofta mer alkohol. Alkoholvanor och risken att utveckla ett beroende kan påverkas av olika saker. Till exempel hur du har det omkring dig, hur du mår och av ärftlighet. Det går inte att säga hur lång tid och hur mycket du måste ha druckit för att utveckla ett beroende.
Läs mer om alkoholberoende

Algförgiftning

Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Barn som leker vid strandkanten och får kallsupar är ofta mest utsatta.
Läs mer om algförgiftning

Allergisk chock

Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare allergisk reaktion. Den kan vara livshotande och kallas för allergisk chock.
Läs mer om allergisk chock

Allergi mot insekter

Vid insektsallergi är du allergisk mot något ämne i det gift som insekter sprutar in när de sticker med sina gaddar. När immunförsvaret reagerar mot ämnet för att skydda kroppen får du en allergisk reaktion. Det är ovanligt med svåra allergiska reaktioner efter geting- eller bistick.
Läs mer om allergi mot insekter

Allergi mot pollen

Kille nyser i pappersnäsduk

Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.
Läs mer om pollenallergi

Antibiotikaresistenta bakterier

Att resa är spännande, utvecklande och minnesvärt. För många är det livets krydda. Samtidigt ökar problemet med antibiotikaresistenta bakterier i många vanliga turistländer. För att du som resenär inte ska få med dig sådana bakterier hem finns det en del att tänka på.
Läs mer om antibiotikaresistenta bakterier

Bad kan göra dig sjuk

Om de finns i höga bakteriehalter i badvattnet är det ett tecken på att vattnet har förorenats på något sätt. Då finns en risk att det även kan finnas andra bakterier, virus eller parasiter i vattnet som du kan bli sjuk av.
Läs mer om att undvika att bli sjuk av vatten vid badstranden

Badklåda

Badklåda orsakas av fågelparasiter som kan finnas i vattnet vid vissa badstränder. Parasiterna kan ta sig in i huden och orsaka kliande utslag. Klådan brukar försvinna av sig själv inom en vecka.
Läs mer om badklåda

Badsårsfeber

Badsårsfeber är en allvarlig sjukdom som beror på en infektion. Risken ökar under varma somrar. Det är framför allt du som har öppna sår och är äldre som har ökad risk att få badsårsfeber.
Läs mer om badsårsfeber

Bränd av björn- och jätteloka

Det irriterande ämnet finns i växtsaften som finns i alla delar av växten. Det kan därför räcka med att bara röra vid blomman helt lätt för att få symtom som liknar en brännskada.
Läs mer om brännskador efter björn- och jätteloka

Bränd av brännässla

Brännässlan bränner med små luddiga hår som finns på hela växten. Besvären går vanligtvis över av sig själv, men du kan behöva lindra med till exempel kylbalsam.
Läs mer om brännässla

Bränd av manet

Stor röd brännmanet med långa trådar

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar du nudda trådarna brister nässelcellerna. Små trådar med hullingar i änden skjuts ut och gift sprutas in i huden. Maneter finns både i svenska och utländska hav.
Läs mer om bränna sig på maneter

Drunkning

Du ska ropa på hjälp och ringa 112 om någon håller på att drunkna. Försök sedan att få upp personen ur vattnet. Gör hjärt-lungräddning medan du väntar på ambulansen om personen inte andas.
Läs mer om drunkning

Fästingsbett

Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE. Därför är det viktigt att ta bort en fästing så fort som möjligt.
Läs mer om fästingbett

Förgiftning

Piller, tabletter och kapslar.

Förgiftning kan orsakas av kemikalier, läkemedel, alkohol, tobak, giftiga svampar och växter. Riskerna är störst för små barn eftersom de utforskar världen genom att stoppa saker i munnen. Lär dig hur du kan förebygga förgiftningsolyckor och vad du ska göra om någon fått i sig något giftigt.
Läs mer om förgiftning

Förnya dina recept

Tänk på att förnya dina recept i god tid. När det är sommar kan nämligen receptförskrivning ta lite extra lång tid. Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se. Du kan själv välja vilket apotek du vill hämta ut på om din läkare godkänner förfrågan.
Läs mer om att förnya recept på nätet

Förorenat dricksvatten

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter, kan du behöva koka det.
Läs mer om dricksvatten

Handhygien

Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna på rätt sätt kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk.
Läs mer om handhygien

Hjärnskakning

Du kan få hjärnskakning om du slår i huvudet hårt. Det är oftast inte allvarligt. Men om du har svimmat efter ett slag mot huvudet eller inte minns vad som har hänt är det viktigt att genast söka vård.
Läs mer om hjärnskakning

Hjärt-lungräddning, HLR

HLR är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.
Läs mer om HLR

Huggormsbett

Ihopringlad huggorm, Tydligt zickzackmönster

Hur starkt du reagerar på ett huggormsbett beror på mängden gift som har kommit in i kroppen och var du har blivit biten. En del får bara en obetydlig svullnad, medan andra kan bli mycket sjuka. Barn, äldre och gravida är särskilt känsliga.
Läs mer om huggormsbett

Husapotek

Det kan vara praktiskt och bra att ha ett husapotek hemma. Då kan du direkt ta hand om olika besvär eller sköta om sår.
Läs mer om husapotek

Könssjukdomar

I samband med resor och alkohol tar många större risker än de vanligtvis gör. Har du oskyddat sex riskerar du allt från klamydia till hiv och syfilis. Ta reda på vilka sjukdomar som finns och hur du kan testa dig.
Läs mer om könssjukdomar

Magsjuka

Magsjuka kommer ofta snabbt med kräkningar, diarréer och illamående. Trots att du kan må mycket dåligt brukar magsjuka sällan vara allvarlig. Det räcker oftast med att vila och att dricka mycket. Du blir ofta bättre inom ett till tre dygn.
Läs mer om magsjuka

Olyckor och skador

Lär dig mer om olika sorters skador och olyckor och hur du bäst hjälper någon som råkat göra sig illa. Läs om allt ifrån sår och blåmärken till brutna ben och hjärnskakning. Se filmer om hur du gör hjärt-lungräddning på vuxna och barn.
Läs mer om olyckor och skador

Ont i ryggen

På sommaren ska vi fixa trädgårdslandet, hugga ved, måla huset eller bygga en altan. Inte undra på att man kan få ont i ryggen. Värken finns oftast i ländryggen. En del får också ont i bröstryggen. För det mesta går värken över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.
Läs mer om att ha ont i ryggen

Resa med små barn

Barn med solhatt sitter på strand med ryggen åt kameran.

Att resa med små barn kräver ibland extra förberedelser. Detta för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt, särskilt om du reser långt. I den här texten finns råd om vad du kan behöva tänka på när du reser med barn upp till sexårsåldern.
Läs mer om att resa med små barn

Resa när du är gravid

Oftast kan du resa som vanligt när du är gravid, även om det kan vara lite obekvämt i en del situationer. Magen blir större och många får svullna ben eller ont i ryggen. Planerar du en resa är det bra att prata med en barnmorska om vad du bör tänka på.
Läs mer om att resa när du är gravid

Reseapotek

Vad du tar med dig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land du reser till och hur lång tid du är borta. Det har också betydelse om målet för resan är en semesterort, storstad eller landsbygd.
Läs mer om reseapotek

Råd vid mycket varmt väder

När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket och att du skyddar dig från solen. Det är särskilt viktigt för äldre, sjuka och barn. Ofta räcker det att följa några enkla råd om vätska och svalka för att må bättre.
Läs råd vid varmt väder

Salmonella

Salmonella är en magsjukdom. Den sprids genom dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över. Du kan få hög feber och diarré.
Läs mer om salmonella

Skydda dig mot solen

Barn med kläder och solhatt drar en liten vagn längs med strandbrynet

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.
Läs mer om att skydda sig från solen

Soleksem

Soleksem kan komma några timmar eller dagar efter att du har solat. Det är vanligt under våren och försommaren när huden är som ljusast, eller när du är utomlands där solen är starkare sol än du är van vid.
Läs mer om soleksem

Stick av fjärsing

Ett stick av fisken fjärsing gör mycket ont. Huden vid stickstället kan bli svullen och få en annan färg. Du kan också få huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående. Sänk snarast ner den del av kroppen som har stuckits i varmt vatten eller annan vätska.
Läs mer om fjärsingstick

Svampförgiftning

Rödvit flugsvamp

Den vanligaste orsaken till svampförgiftning är att matsvamp förväxlats med giftig svamp. Vanliga symtom på svampförgiftning kan vara kraftiga vattentunna diarréer och kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.
Läs mer om svampförgiftning

Sår

Sommaren innebär ofta aktivt liv. Därmed ökar risken för sår, allt från enkla skrubbsår till stora sår som behöver undersökas av vårdpersonal då det kan finnas risk för att senor, muskler, blodkärl och nerver blivit skadade.
Läs mer om sår

Turistdiarré

Turistdiarré är ett samlingsnamn på besvär med lös mage som du kan få under resor. Det är större risk att få turistdiarré i länder med dålig vattenrening och dålig livsmedelshygien. Besvären går ofta över inom tre till fyra dagar.
Läs mer om turistdiarré

Stick från geting, bi eller humla

Bi som flyger mot en blomma

Sticken är oftast inte allvarliga, och om du inte mår dåligt för övrigt kan du vänta och se om det går över. Endast ett fåtal människor får svårare allergiska reaktioner. Försök ta bort gadden om den sitter kvar i huden.
Läs mer om insektsstick

Utslag och eksem

Har du eller ditt barn utslag på huden? Kan det vara eksem? Här kan du läsa om vad utslagen kan bero på och när du ska söka vård. En bildguide visar olika utslag och hudförändringar hos barn.
Läs mer om utslag och eksem

Utlandsresa

Tips på vad du bör tänka på om du ska resa utomlands. Blir du blir sjuk och behöver vård i ett land utanför Sverige gäller dessutom olika regler, beroende på vilket land du är i och hur snabbt du behöver vård.
Läs mer om att resa utomlands

Vaccinationer

Hur smittar gula febern, går det att vaccineras mot rabies och hur går en vaccination mot difteri till? Ta del av råd om de vaccinationer som kan behövas inför resan.
Läs mer om vaccinationer

Varmt väder

När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket och att du skyddar dig från solen. Det är särskilt viktigt för äldre, sjuka och barn. Ofta räcker det att följa några enkla råd om vätska och svalka för att må bättre.
Läs mer om råd vid mycket varmt väder

Vattensäkerhet hos barn och vuxna

Många människor tycker det är roligt att vistas vid och i vatten. Samtidigt är det lätt att överskatta sin egen förmåga. Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten som till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.
Läs mer om vattensäkerhet

Vaxpropp i örat

Vaxpropp upptäcks ofta i samband med bad. Du kan ofta få bort vaxproppen själv, men ibland behövs behandling, till exempel spolas bort på en vårdcentral.
Läs mer om vaxpropp i örat

Värmeslag

Du kan få värmeslag när kroppen inte klarar att kyla ner dig. Det uppstår oftast när det är mycket varmt och fuktigt ute. För att minska risken för värmeslag bör du dricka mer och undvika att anstränga dig fysiskt när det är som varmast.
Läs mer om värmeslag

Vätskebrist och uttorkning

Kille på strand dricker ur flaska

Orsaken till att du gör av med mycket vätska kan till exempel vara att du svettas mycket, att du kräks, har feber eller tar läkemedel som är vätskedrivande. Risken för att bli uttorkad ökar också om du har diabetes med högt blodsocker. Problemet är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.
Läs mer om vätskebrist och uttorkning

Ögonskador av starkt ljus

Dina ögon kan få en tillfällig skada på hornhinnan av starkt ljus, till exempel om du är på en plats där solen lyser starkt och reflekteras av hav eller vit sand. Det kallas att bli snöblind. Besvären brukar gå över av sig själv. Du kan behöva skydda ögonen mot ljus några dagar medan skadan läker.
Läs mer om ögonskador av starkt ljus

Till toppen av sidan