Hoppa till huvudinnehållet
Bild för sidan

Välkommen till Nära Cancer!

Nära Cancer finns här för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen. Här kan du lära dig mer om cancer, läsa intressanta artiklar, möta andra i liknande situation och ställa frågor till sjukvårdspersonal. Vi är starkare tillsammans! 

Livet nära cancer

Här har vi har samlat massor av tips, tricks och berättelser som du kanske känner igen dig i och som kan hjälpa dig lite när det känns svårt.

Prata med någon

När nån du älskar får cancer kanske du känner dig alldeles ensam, men det finns många unga som är med om samma sak som du. Dela dina tankar i forumet med andra i liknande situation eller ställ frågor till vårdpersonal!

Fakta om cancer

Att skaffa sig kunskap är bättre än att fantisera. Ju mer man vet, desto större kontroll kan man känna över situationen. Och har man koll känner man sig oftast lite lugnare.

Här är fler artiklar du kanske är intresserad av

Responsive image

Efter cancerbeskedet – vad händer nu?

Det kan vara ett symptom som gjort att din familjemedlem sökt vård, en känsla av att något är fel – en knöl på halsen till exempel. Eller så har hen gått på en rutinkontroll där stora delar av befolkningen undersöks, och känt sig helt frisk. Oavsett hur cancern hittas reagerar de flesta människor med chock och rädsla.

Adjuvant behandling

Inom cancervården används många olika behandlingar. Ett sätt att dela in dem är att beskriva syftet med behandlingen. Alltså varför den som har cancer ska ha en viss behandling och vad man vill att den behandlingen ska leda till. Alla som har cancer ska få veta vad syftet är med den behandling de får. De vanligaste begreppen när man pratar om behandlingens syfte är adjuvant, kurativ och palliativ.

Cytostatika och andra cancermediciner

Cytostatika och andra mediciner är en viktig del i behandlingen av många cancerformer. Varje år uppfinns nya cancerläkemedel och forskare kommer på nya sätt att använda dem som redan finns.
Responsive image

Karoline: " Det kändes som att mitt inre hade dött, men att min fysiska kropp levde"

Responsive image

När ett syskon har cancer

När ett syskon drabbas av cancer kan det kännas som att hela världen gungar och man kan känna sig otrygg. Det kan vara svårt att förstå vad som händer när en familjemedlem blir sjuk. Det är vanligt att man har många frågor om sjukdomen och varför den har inträffat, vilket kan skapa förvirring och oro. Du som syskon kanske undrar vad som ska hända, hur det kommer att påverka er familj, och hur du kan stötta ditt sjuka syskon. Du har rätt till information om ditt syskons sjukdom och det är viktigt att du får svar på dina frågor för att du ska få känna dig så trygg som möjligt i situationen. Kom ihåg att du inte är ensam! Dina känslor och behov är viktiga! På sjukhuset finns vuxna som kan hjälpa dig att förstå och hantera den situation du befinner dig i.

Strålbehandling

Strålbehandling är en vanlig behandlingsform mot många olika cancersjukdomar. Med hjälp av strålbehandling kan många botas från cancer. För andra gör strålbehandlingen så att de får mindre smärtor eller andra besvär från cancer.
Responsive image

Vänskap kan påverkas när någon nära blivit sjuk

Om du står nära någon som har cancer kanske en del kompisar drar sig undan, på grund av att de inte vet hur de ska hantera situationen. De kan vara rädda att göra något fel eller säga saker som skulle kunna såra dig.

Huvud- och halscancer

Huvud- och halscancer är ett samlingsnamn för cancer som uppstår kring munnen, svalget och bihålorna. De flesta som drabbas är över 65 år gamla. Hjärntumörer räknas inte till huvud- och halscancer.
Responsive image

Kan jag vara ledig från skolan eller jobbet för att ta hand om min sjuka förälder, partner, vän eller syskon?

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta som får cancer blir friska igen. Fortsätt därför i möjligaste mån att jobba eller plugga, även om någon du står nära har blivit sjuk.
Responsive image

Prata med barn om sjukdomar

Barn märker att något inte är som det brukar vara i familjen. De försöker förstå vad som händer och om de inte får tydlig information kan fantasin ta över. De egna fantasierna är ofta värre än verkligheten. Genom att prata om det som sker i familjen blir barnen delaktiga och kan förstå varför det inte är som vanligt.
Responsive image

Musik, vänner eller att skriva – vilken är din ventil?

När någon i familjen fått cancer känns det ofta jobbigt. Att få utlopp för en del av de tankar som snurrar är viktigt. Det hjälper dig att må bättre.
Responsive image

Vad menas med kris? Och vad är egentligen sorg?

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Sorg är känslan som ofta kommer när man förlorat något eller någon. Både kris och sorg är fullt naturliga reaktioner. Det är individuellt hur man reagerar när man hamnat i kris eller i sorg. Om man är ärlig mot sig själv och får utlopp för sina känslor blir det lättare att hantera det som känns tungt och svårt.
Responsive image

Ann-Varin: "Jag vet att mamma är med mig, på ett eller annat vis"

Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är en cancerform som har minskat kraftigt i Sverige sedan 1960-talet, då ca 800 nya cancerfall diagnostiserades varje år. År 2017 diagnostiserades 550 personer med livmoderhalscancer. Förhoppningen är att den ska minska ännu mer. HPV-vaccinering, gynekologisk cellprovtagning och kondom ger tillsammans ett bra skydd. 

Nära Cancer på Instagram