Använda munskydd som privatperson
- Publicerad: 19 oktober 2020
- Senast uppdaterad: 21 december 2021
Vill man som privatperson använda ett munskydd eller andningsskydd behöver man först fundera över vad man vill uppnå. Vill man skydda sig själv eller andra?
På marknaden finns en mängd olika produkter för att täcka näsa och mun. Vilket skydd en sådan produkt ger, beror på ett antal olika faktorer som val av material, filtreringsegenskaper, passform etcetera.
Beroende på vem som ska skyddas så gäller olika regler; regelverket för medicintekniska produkter, regelverket för personlig skyddsutrustning eller båda två. I bägge regelverken ställs tydliga krav på att produkterna ska vara säkra och effektiva.
Det är tillverkaren av en produkt som ska tala om vilket syfte, så kallad avsedd användning, en produkt har.
Olika typer av produkter används för olika användningsområden:
- Munskydd - syftar till att minska risken för överföring av smittsamma partiklar från bäraren till personer i omgivningen.
Räknas som medicinteknisk produkt. - Andningsskydd – syftar till att skydda bäraren från överföring av smittsamma partiklar och/eller andra partiklar från omgivningen.
Räknas som personlig skyddsutrustning. - Övriga ansiktsmasker– syfte och eventuellt skydd varierar från mask till mask. Finns i en mängd olika material och utformning, vilket gör att det är oklart vilket skydd en sådan mask ger.
Dessa produkter uppfyller varken kraven för medicinteknisk produkt eller personlig skyddsutrustning.
De skydd som är medicintekniska produkter eller personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkta vid försäljning inom EU, men regelverken för dessa två typer av produkter skiljer sig åt. Gemensamt är att CE-märket innebär att tillverkaren intygar att produkten uppfyller de bestämmelser som produkten omfattas av. Det inkluderar att tillverkaren ska kunna visa att det skydd och de övriga egenskaper som anges för produkten stämmer.
Det är viktigt att man läser tillverkarens information om hur de olika skydden ska användas samt hur de skyddar. Informationen ska finnas på svenska.
På förpackningen ska tillverkarens namn och kontaktuppgifter finnas. Om tillverkaren inte finns inom EU ska det även finnas namn och kontaktuppgifter till tillverkarens europeiska auktoriserade representant (EC REP).
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du i vissa sammanhang använder munskydd. Rekommendationen är att du använder CE-märkta engångsmunskydd som uppfyller kvalitetskraven i standarden SS-EN 14683:2019.
Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Munskydd
- Munskyddets syfte är att minska risken för spridning av smittsamma partiklar från bäraren till personer i omgivningen genom att filtrera bort partiklar i utandningsluften. Är inte tillräckligt tätt för att skydda den som bär det.
- Räknas som medicinteknisk produkt.
- Ska användas enligt bruksanvisningen för att fungera på rätt sätt och ge rätt skydd.
- I de fall det anges att munskyddet är för engångsbruk måste dessa bytas ofta och får inte tas av och på flera gånger.
- Kallas också medicinska munskydd och kirurgiska munskydd (på engelska: ”medical face masks” och ”surgical masks”).
Munskydd kan delas in i typ I och II om de har testats i enlighet med standarden SS-EN 14683. Indelningen är baserad på hur bra munskyddet filtrerar utandningsluften.
Typ I
Är avsedd att användas av privatpersoner och patienter för att minska risken för smittspridning, särskilt vid epidemier/pandemier. Filtreringseffektivitet ≥ 95 %.
Typ II
Är främst avsedd att användas av vårdpersonal vid operationer eller andra vårdmoment som kräver att omgivningen skyddas. Filtreringseffektivitet ≥ 98 %.
Typ IIR
Motsvarar typ II men där R innebär att munskyddets utsida är vätskeresistent och därför skyddar bäraren från stänk.
Andningsskydd
- Andningsskyddets syfte är att skydda personen som har det på sig genom att filtrera bort partiklar i inandningsluften. Vilken typ av partiklar - damm, fibrer, bakterier osv - som filtreras bort varierar mellan andningsskydden.
- Räknas som personlig skyddsutrustning.
- Det finns andningsskydd som är utformade för att även skydda omgivningen från partiklar i utandningsluften. Sådana skydd är då både personlig skyddsutrustning och medicinteknisk produkt
Mer information om andningsskydd finns på Arbetsmiljöverkets webbplats när det gäller användning i arbetslivet och på Konsumentverkets webbplats vid privat bruk.
Ansiktsmask (Community face masks)
- Avsedda för allmän användning i samhället av någon anledning.
- Är inte en väldefinierad och standardiserad produkttyp på samma sätt som munskydd och andningsskydd.
- Syftet med dem kan variera, tex skydd mot luftföroreningar, och det finns därför inga entydiga krav på funktion hos en sådan mask.
- Kallas ofta ”community face masks” eller ”community face coverings”.
Vilka typer har skyddseffekt både för bärare och omgivning?
Läkemedelsverket får ibland frågan om det verkligen är så att munskydd inte skyddar bäraren alls och omvänt att andningsskydd inte skyddar omgivningen. Svaret är att produkter som uppfyller kraven för en av dessa kategorier endast är testade för att skydda åt ett håll. Det går i dessa fall alltså inte att säga om det finns en skyddseffekt i den andra riktningen eller inte. Därför kan du inte anta att en produkt som anges skydda antingen dig eller omgivningen skyddar i den andra riktningen, hur intuitivt eller självklart det än kan verka.
Det är möjligt för produkter att uppfylla kraven för både munskydd och andningsskydd. Sådana produkter ska vara tydligt märkta så att det går att utläsa att de uppfyller båda regelverken.
Hur skiljer du de olika skydden åt?
Munskydd
- Plattare än andningsskydd och tillverkade i veckat pappersliknande material med böjbar klämma över näsryggen.
- Förpackningen ska bära CE-märke.
- Förpackning kan vara märkt med typ I, II eller IIR och SS-EN 14683.
Andningsskydd
- Utformade för att sitta tätare mot ansiktet än ett munskydd och är ofta kupade.
- Ska ha ett CE-märke med fyra siffror bredvid på produkten och förpackningen.
- Märkta med FFP1, FFP2 eller FFP3 för att indikera filtreringseffektivitet.
Ansiktsmask
- Ofta gjorda av tyg, men kan också vara snarlika medicinska munskydd i pappersliknande material. De får dock inte göra medicinska påståenden (om till exempel smittspridning) på samma sätt som munskydd.
- Saknar CE-märke då de varken är munskydd eller andningsskydd.
Relaterad information
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Enheten för medicinteknik
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 46 00
Enheten har telefontider måndag och fredag 10:00–11:00, och onsdag 13:00–15:00.
Begränsade tider förekommer under sommar, jul och andra helger.