Transplantationer

Lungtransplantation

Du kan behöva en lungtransplantation om du har en allvarlig lungsjukdom där inga andra behandlingar hjälper. Transplantation innebär att få en eller två lungor från en person som nyligen har dött.

För att kunna få en ny lunga måste det finnas en så kallad donator som har sagt ja till organdonation. Donatorn behöver matcha din kropp utifrån till exempel blodgrupp, vävnadsty.

Det är också viktigt att du mår tillräckligt bra för att kroppen ska orka med en transplantation.

Undersökningar och utredningar

Utredningen före transplantationen avgör om du kan opereras och få en ny lunga. Du får träffa olika specialister i vården som undersöker dig. Du får berätta om hur ditt liv påverkas av din sjukdom och får information om vad en transplantation kan innebära för dig.

Här är exempel på undersökningar som du kan behöva:  

Du får också lämna vissa blodprover. Då får du till exempel veta vilken blodgrupp och vävnadstyp du har.

Läkaren skriver upp dig på en väntelista, om utredningen visar att du klarar av en lungtransplantation.

Väntan kan bli olika lång

Hur lång tid det tar innan du får en ny lunga kan variera en del. Det beror mest på om det finns en tillgänglig donator. Hur allvarligt sjuk du är och vilken blodgrupp du har kan också påverka väntetiden.

Förberedelser inför transplantationen

Du behöver sluta röka innan du kan få en ny lunga.

Det är också viktigt att du gör uppehåll med alkohol medan du väntar på att få en ny lunga.

Så går transplantationen till

Lungtransplantationen görs antingen i Göteborg eller Lund.

Du kan få ersättning för din resa dit. Resan räknas som sjukresa.

Inför operationen

Vården kontaktar dig när det finns en lunga som kan passa dig. Då behöver du göra följande.

  • Ta dig till sjukhuset så fort du kan.
  • Börja fasta direkt.

Att fasta innebär att du inte ska äta eller dricka innan operationen.

Den nya lungan behöver opereras in så snart som möjligt, om den passar. Men läkarna vet inte om den passar förrän donatorn har opererats.

Därför finns det en risk att din planerade operation måste avbrytas. Då får du åka hem igen och fortsätta vänta på att få en lunga som passar.

Under operationen

Du är sövd under operationen.

Läkaren gör ett snitt på sidan av bröstkorgen. Den sjuka lungan opereras sen ut och den nya sätts in. Samtidigt kopplas dina blodkärl och luftvägar ihop med den nya lungan.

Är det båda lungorna som ska bytas ut gör läkaren antingen ett snitt på varje sida av bröstkorgen eller ett snitt över framsidan av bröstet.

Operationen brukar ta en hel dag.

Så mår du efteråt

Du behöver stanna på sjukhuset i cirka fyra veckor efter operationen.

Första tiden efter operationen

Den första tiden efter transplantationen vårdas du på en intensivvårdsavdelning. Du får hjälp av en respirator innan du kan andas själv. Det innebär att du får syre genom en slang ner i luftstrupen. Du kan därför inte prata. Vårdpersonalen hjälper dig att kommunicera på andra sätt.

Du får vätska genom dropp, eftersom du inte får äta och dricka den första tiden efter transplantationen.

Du kommer också att ha andra slangar fästa vid din kropp. Det är bland annat för att ge dig läkemedel och samla upp vätska.

Respiratorn kopplas bort när du kan andas själv igen. Det är vanligt att behöva hjälp med extra syrgas en tid efter.

När din kropp börjar återhämta sig får du flytta till en vanlig vårdavdelning. Det kan vara alltifrån några dagar till några månader efter operationen.

Du får smärtstillande läkemedel

Du får smärtstillande läkemedel så länge du behöver. I början får du starkare läkemedel. Då kan du få mardrömmar eller uppleva saker som inte finns på riktigt. Detta försvinner när du har mindre ont och inte behöver lika mycket läkemedel.

Du får träna och förbereda dig på att åka hem

Du behöver träna upp dina muskler efter operationen innan du kan lämna sjukhuset. Du får hjälp av en fysioterapeut att träna din styrka, kondition och andning. Du kan även behöva träna balansen och muskelkoordinationen.

Komplikationer och biverkningar

Kroppens immunförsvar kan skilja på sina egna och andra människors celler. Därför uppfattar immunförsvaret en annan människas lunga som något främmande och försöker stöta bort den. Det kan märkas på olika sätt.

Kontakta vården om du har något av dessa symtom:

  • diarré eller kräkningar
  • feber
  • hosta
  • det svider när du kissar.

Kontakta också vården om du har glömt att ta dina läkemedel som dämpar kroppens immunförsvar.

Så påverkas livet av en lungtransplantation

En transplantation innebär en stor omställning i livet. Din kropp är extra känslig för infektioner eftersom du behöver ta läkemedel som dämpar kroppens immunförsvar.

Du kan till exempel ha lättare att få följande infektioner:

Viktigt att undvika viss mat första tiden

Den första tiden med en ny lunga behöver du vara försiktig med vad du äter. Det beror på att vissa livsmedel kan vara skadliga och orsaka infektioner. Du får hjälp av en dietist som berättar vad du kan äta under den första tiden.

Så kan du minska risken för infektioner

När du har haft din nya lunga ett tag, kan dosen läkemedel minskas.

Här är några saker som är viktiga för dig att tänka på för att minska risken för infektioner:

  • Rök inte eftersom det förstör din nya lunga. Ta hjälp mot suget att börja igen, om du behöver.
  • Ät hälsosamt och näringsrikt.
  • Rör på dig. Du behöver inte vara rädd för att bli andfådd.
  • Skydda dig mot solen eftersom läkemedlen du använder gör huden mer känslig.
  • Ta inte naturläkemedel och hälsokostpreparat eftersom det kan påverka din läkemedelsbehandling.
  • Berätta för vårdpersonalen om dina läkemedel, till exempel när du är hos en tandläkare eller på en vaccinationsmottagning.
  • Undvik att tatuera eller pierca dig eftersom det innebär att risken ökar att du får en infektion.

Uppföljning

Du får komma på uppföljning på en transplantationsmottagning. Den första tiden är det tätare besök som sen glesas ut. Du får komma på uppföljning en gång om året resten av livet.

Läkemedel som dämpar ditt immunförsvar

För att inte din kropp ska stöta bort den nya lungan behöver du ta läkemedel som dämpar kroppens immunförsvar.

Direkt efter transplantationen får du ganska höga doser. Därefter minskas doserna stegvis. Den lägre dosen fortsätter du att ta hela livet.

Viktigt att ta rätt mängd läkemedel och vid rätt tid

Risken för att få infektioner ökar om du tar mycket läkemedel som dämpar ditt immunförsvar. Om du tar för lite ökar i stället risken för att lungan ska stötas bort. Därför är det viktigt att du följer läkarens råd om hur, när och vilken dos du ska ta av dina läkemedel.

Det varierar vilka läkemedel som passar

Det finns flera sorters läkemedel som dämpar ditt immunförsvar. Det varierar från person till person vilka sorter som ska användas och i vilka doser. Behandlingen du får är oftast en kombination av tre olika sorters läkemedel. Läkaren bedömer vad som är lämpligt för dig.

Efter ett tag kan du ta lägre doser av läkemedlen och då brukar eventuella biverkningar minska eller försvinna. Ibland måste du byta till något annat läkemedel som kan fungera bättre.

Du får förebyggande läkemedel mot infektioner

Du får förebyggande läkemedel för att minska risken för infektioner upp till sex månader efter transplantationen.

Läs mer om vad du kan göra för att minska risken för infektioner.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

mer på 1177.se

Vardagsmotion – rörelse i vardagen

Att röra på dig mer kan göra att du mår bättre på flera olika sätt. Men det kan kännas svårt innan du har kommit i gång. Genom att få in lite rörelse i vardagen tar du ett första steg mot att börja träna.

Äta för att må bra

Här kan du läsa om hur du kan äta för att din kropp ska må så bra som möjligt. Du kan läsa om tips för att göra dina matvanor mer hälsosamma. Du kan också läsa om vegetarisk mat och om olika typer av näring som din kropp behöver.

Så skyddar du dig mot solen

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Kom ihåg att vaccinera dig

Vaccinera dig mot influensa och covid-19 om du till exempel är äldre, gravid eller har vissa sjukdomar. Det minskar risken att du blir allvarligt sjuk. Här kan du läsa mer.

Till toppen av sidan