Frysbehandling
Frysbehandling innebär att använda stark kyla på en hudförändring som behöver tas bort.
Frysbehandling kan också kallas kryobehandling eller kryoterapi.
Den starka kylan består av flytande kväve.
Den här texten gäller både barn och vuxna.
Förberedelser
Du behöver inte förbereda dig inför en frysbehandling. Ett barn som ska få behandlingen kan ha frågor och funderingar. Du och barnet kan förbereda er hemma. Det finns olika tips för att förbereda barn för besök i vården.
Så går behandlingen till
Behandlingen görs på en mottagning.
Läkaren sprejar flytande kväve på huden. Det känns kallt och kan vara obehagligt men de flesta tycker inte att det gör ont. Den kraftiga kylan gör att den sjuka vävnaden dör.
Så mår du efteråt
Det svider på huden där du har fått behandlingen.
Några timmar efter behandlingen börjar huden att svullna. Du kan också få en blåsa på huden. Blåsan kan vara fylld med blod eller vätska.
Om du har fått frysbehandling runt ett öga, i pannan eller på övre delen av näsan, kan ögat vara igensvullet dagen efter behandlingen. Du kan minska svullnaden genom att hålla huvudet högt när du sover. Du kan till exempel använda dubbla kuddar.
Efter en till två dagar minskar svullnaden och du får ett sår. Använd ett plåster eller annat förband om det rinner vätska. Gör så här:
- Tvätta händerna.
- Gör rent såret med ljummet vatten.
- Sätt på plåstret eller förbandet.
- Byt plåstret eller förbandet när det blir fuktigt.
Ungefär en vecka efter behandlingen får du en sårskorpa på huden. Det kan ta längre tid för sårskorpan att bildas om du har fått en kraftig frysbehandling. Du kan ta bort förbandet när sårskorpan har bildats. Du ska inte ta bort sårskorpan.
Den faller av efter en till två veckor.
Efter cirka två till sex veckor har hudområdet läkt. Det kan fortfarande synas en skiftning i hudfärgen där du har fått behandlingen. Det kan vara mörkare om du har mörkare hud och ljusare om du har ljusare hud.
Du kan få ett litet ärr på huden, där du har fått frysbehandlingen.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.