Röst och tal

Röstproblem

Innehållet gäller Västmanland

Röstbesvär kan yttra sig som till exempel heshet eller rösttrötthet och kan ha olika orsaker. Det kan vara förändringar eller sjukdomar på stämbanden som gör att rösten inte fungerar. Röstbesvären kan också bero på att rösten blivit överansträngd och att rösten kanske används med bristande teknik.

Vanliga symptom vid röstbesvär

Röstbesvär kan bland annat upplevas som ett eller flera av följande symtom:

  • Hes eller förändrad röst
  • Harklingsbehov
  • Klumpkänsla, sveda eller irritation i halsen
  • Ansträngningskänsla och trötthet vid tal
  • Känsla av att rösten inte bär
  • Känsla av att luften tar slut vid tal

Vad kan jag göra själv?

Använd rösten mycket mindre än vanligt medan du är hes. Undvik att använda stark röst och att försöka överrösta buller.

Undvik att harkla dig eller viska. Drick lite vatten eller använd salivstimulerande tabletter för att åstadkomma en mjuk sväljning och minska harklingsbehovet.

Rök inte.

När ska man söka vård?

Sök alltid läkare om du har varit hes i mer än tre veckor. Om du ofta känner dig trött och ansträngd av att tala och kanske får ont i halsen kan du söka hjälp på Logopedmottagningen

Vad gör logopeden?

Logopeden gör tillsammans med dig en kartläggning av dina symtom, röstvanor och olika påverkande faktorer, t.ex. sådana som kan finnas i arbetsmiljön. Rösten spelas in för dokumentation och analys. Du får också fylla i självskattningsformulär.

Åtgärden blir oftast röstbehandling där du får lära dig ergonomiska röstvanor, andnings- och röstteknik. Vid behov kan röstförstärkande hjälpmedel provas ut.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Du kan få en fast vårdkontakt

Har du kontakt med många olika personer inom vården kan du få en fast vårdkontakt. Det är en person som bland annat hjälper till med att samordna din vård.

Barn ska ha möjlighet att vara delaktiga

Det finns ingen åldersgräns för när ett barn kan ha inflytande över sin vård. Barnets möjlighet att vara delaktig hänger ihop med barnets mognad.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig i sin vård. För att kunna vara aktiva i vården och ta beslut är det viktigt att du som vuxen och barnet förstår den information ni får av vårdpersonalen.

Till toppen av sidan