Så fungerar vården

Kostnader och ersättningar

Hur fungerar högkostnadsskyddet inom vård och tandvård? Vad är skillnaden på sjuklön och sjukpenning? Här får du veta mer.

Innehåll - Kostnader och ersättningar

Visa innehåll som:
  • Patientavgifter i Västmanland

    I Region Västmanland är det avgiftsfritt att besöka vården till den dag du fyller 20 år. Personer som fyllt 85 år betalar heller inte några avgifter för besök. I tabellen finns information om patientavgifter för olika besök i Region Västmanland och vad du får betala om du inte kommer på ditt bokade besök.

  • Digitalt frikort

    I Region Västmanland sparas det du har betalat för din vård och behandling digitalt. Du kan logga in på 1177.se och se hur stor summa du har kommit upp i. När du har uppnått summan för ett frikort så visas det när du checkar in eller anmäler dig på din mottagning. Då behöver du inte betala för ditt besök. Du behöver inte ha med dig något frikort på dina vårdbesök inom regionen eftersom vårdgivaren kan se det i sina system.

  • Patientavgifter och högkostnadsskydd

    Du får oftast betala en avgift när du besöker vården. Hur mycket du får betala beror bland annat på vilken typ av vård du får. Vissa besök i vården är avgiftsfria.

  • Högkostnadsskydd för öppenvård

    Det finns en gräns för hur mycket du behöver betala för besök i den öppna hälso- och sjukvården. Det kallas för högkostnadsskydd.

  • Checka in dig själv på Västmanlands sjukhus

    Nu checkar du in dig själv när du kommer till din bokade tid på Västmanlands sjukhus. Använd någon av terminalerna som finns på sjukhusen. Du kan läsa i din kallelse vad som gäller för just ditt besök.

  • Ekonomiskt stöd när du är sjuk

    Att bli sjuk och sjukskriven en period påverkar din ekonomi. Du kan behöva betala för sjukvård och läkemedel. Sjukpenningen är lägre än lönen. Det finns ställen att vända sig till för att få råd och stöd om du inte klarar av att betala dina utgifter.

  • Merkostnadsersättning

    Du som har en funktionsnedsättning eller har ett barn som har en funktionsnedsättning kan få ersättning för de extra kostnader som du har. Det kan du få genom ett bidrag som heter merkostnadsersättning.

  • Ersättning vid patientskada

    Du kan få ersättning av ett försäkringsbolag om du har blivit skadad av din vård, tandvård eller ditt läkemedel. Du kan överklaga och begära en ny prövning om du inte är nöjd med försäkringsbolagets beslut.

  • Kostnader och ersättningar inom tandvård

    Priset på tandvård kan variera beroende på din ålder och på vilka behov av tandvård du har.

  • Hjälpmedelsavgifter

    De flesta hjälpmedel är kostnadsfria. Det är funktionshindrets art och bedömning av din förskrivare som avgör om du får hjälpmedel och vilket eller vilka hjälpmedel du är berättigad till. De avgifter som finns inom hjälpmedelsverksamheten är egenavgifter och låneavgifter.

  • Glasögonbidrag för barn och unga

    Barn och unga som behöver glasögon eller linser och är folkbokförda i Västmanland vid undersökningstillfället kan få ett bidrag.

  • Vad kostar läkemedel på recept?

    Staten subventionerar, det vill säga ger ekonomiskt stöd, när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Det skydd mot höga kostnader som lagen ger kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet.

  • Boendekostnad vid vård utanför Region Västmanland

    Vid planerad vård utanför Region Västmanland står du normalt själv för kostnaden för ditt boende.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Det kan du göra både som patient och närstående.

Om du inte är nöjd med tandvården

Den mottagning där du har fått behandlingen ska utreda vad som har hänt om du har klagomål.

Till toppen av sidan