P-spruta
En P-spruta innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får sprutan i skinkan var tredje månad. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.
P-sprutan gör så att du inte får någon ägglossning. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-sprutan påverkar även slemhinnan inne i livmodern.
Hur får jag en P-spruta?
Du kan kontakta en barnmorskemottagning för att få en p-spruta.
Du kan få rådgivning på en ungdomsmottagning om du är under 25 år. Det kan variera vilken ålder som gäller beroende på var du bor.
Du får sedan en p-spruta fyra gånger om året, var tredje månad. Det vanligaste är att du får sprutan i skinkan. Du tar inte sprutan själv utan behöver gå till en mottagning för att få p-sprutan av till exempel en barnmorska eller sjuksköterska.
Vad kostar en P-spruta?
P-spruta ingår i högkostnadsskyddet. Kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor.
Unga får preventivmedel gratis
De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du fyller 26 år. Kolla vad som gäller där du bor.
När passar p-spruta
P-spruta passar dig som inte planerar att bli gravid inom en snar framtid.
P-spruta passar speciellt bra för dig som behöver ett mycket effektivt preventivmedel med gestagen men som inte kan använda hormonspiral, p-stav eller mellanpiller.
Fördelar med p-spruta
- Det kan vara praktiskt eftersom du bara behöver tänka på att ta en ny spruta var tredje månad.
- Mensen blir oregelbunden eller försvinner helt om du använder p-spruta.
- P-spruta skyddar mot graviditet även om du skulle kräkas eller få diarré.
När passar inte p-spruta
P-sprutan ger låga östrogennivåer. Den ska därför inte användas innan din benmassa är fullt utvecklad. Detta sker vid 23 års ålder. P-spruta är därför inte är ett förstahandsval för dig som är under 23 år.
Nackdelar med p-spruta
- P-spruta skyddar inte mot könssjukdomar.
- Du kan få oregelbundna blödningar eller sluta blöda helt.
- Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer igång efter att du har använt p-spruta. Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid.
Biverkningar
Fråga om läkemedel
Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.
Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 17.00.
Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel.
Du ska förstå informationen
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.