Cystor i njurarna - är det allvarligt?
Fråga
Svar
Det är vanligt att ha cystor i njurarna och de ger sällan några besvär. Därför behöver cystorna sällan tas bort. Ungefär hälften av alla vuxna över 50 år har en eller flera cystor i njurarna.
Det är inte känt varför njurcystor bildas. Det finns inget du kan göra själv för att påverka dem på något sätt.
Cystan kan upptäckas med datortomografi
En cysta är en liten blåsa som är fylld med vätska eller luft. Cystan kan försvinna av sig själv, men de flesta cystor gör det inte.
De flesta njurcystor ger inga besvär och behöver därför inte behandlas. En läkare kan upptäcka cystan när hen undersöker dina njurar med datortomografi eller ultraljud.
Ibland kan cystan ge besvär
En cysta kan ibland ge besvär, men det är ovanligt. Besvären kan till exempel vara att du känner ett tryck i ena sidan eller i nedre delen av ryggen.
Besvären kan bero på att cystan påverkar njuren så att urinen inte kan rinna ner till urinblåsan som den ska. Cystan kan ibland störa njurens uppgift att rena blodet och bilda urin. Läs mer om hur njuren och urinvägarna fungerar.
Det kan samlas bakterier i urinvägarna om urinen från njurarna rinner långsammare än vad den ska. Då kan det bli en infektion i njurbäckenet, men det är ovanligt. Du får behandling om du får en infektion.
Du kan behöva behandling
De allra flesta cystor behöver aldrig behandlas. Läkaren undersöker dig med datortomografi om du har besvär. Då kan hen bedöma storleken på cystan och var den finns. Behandlingen du får beror på hur stor cystan är och var i njuren den finns.
En behandling är att ta bort vätskan ur cystan. Det kan göras på olika sätt. Då får du information av din läkare om hur behandlingen går till.
Det finns också cystor som kallas komplexa njurcystor, men de är ovanliga. Då får du också behandling.